Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Απρ-2018 13:50

  Νέα "επίθεση" του Marshall στη μετοχή της Πειραιώς – "αποχώρησε" από την Εθνική;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σε νέες ανακατατάξεις προχώρησε αυτήν την εβδομάδα το βρετανικό fund Marshall Wace το οποίο φαίνεται πως άλλαξε γνώμη για την πρόσφατη κίνησή του απέναντι στην Τράπεζα Πειραιώς, και ενώ μείωσε την περασμένη εβδομάδα τις short θέσεις του, την Τρίτη τις αύξησε εκ νέου.

  Παράλληλα, το fund φαίνεται πως αποχώρησε ή μείωσε έντονα τα shorts του στην Εθνική Τράπεζα και σε επίπεδα που δεν θεωρούνται σημαντικά, τα οποία τα είχε ήδη μειώσει στις 12 Απριλίου και στο 0,58% από 0,68% πριν, και ως εκ τούτου δεν εμφανίζεται πλέον στα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

  Έτσι, ενώ στις 11 Απριλίου, το Marshall μείωσε - αν και ελαφρώς - τις short θέσεις του στην Πειραιώς, από το 0,80% που ήταν στις 12 Ιανουαρίου στο 0,79%, στη συνέχεια, στις 17 Απριλίου τις αύξησε και πάλι και στο 0,81%, δηλαδή σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι πριν και στα 11,41 εκατ. ευρώ.

  Το γιατί μέσα σε μόλις έξι συνεδριάσεις το fund πήρε πίσω την λιγότερο επιθετική στάση που είχε αποφασίσει μετά από τρεις μήνες να κρατήσει για την Τράπεζα Πειραιώς, μπορεί ίσως να αποδοθεί στις εκτιμήσεις που έχει το Marshall για διόρθωση της τιμής της μετοχής της στο ταμπλό μετά τα ισχυρά κέρδη του τελευταίου διαστήματος, εν όψει και των αποτελεσμάτων των stress tests τα οποία ανακοινώνονται επισήμως μέσα σε δύο ακριβώς εβδομάδες. Αξίζει να σημειώσουμε πως από τις 11 Απριλίου έως τις 17 Απριλίου όπου το fund άλλαξε γνώμη, η μετοχή της Πειραιώς σημείωσε άνοδο 17,84% και από τα 2,69 ευρώ στα 3,17 ευρώ, ενώ από τις αρχές του μήνα είχε εκτοξευθεί κατά 23,4%.

  Χθες η Bank of America Merrill Lynch διατήρησε τη σύσταση underperform για τη μετοχή της Πειραιώς ενώ προχώρησε σε μείωση της τιμής-στόχου στα 3,23 ευρώ, από 3,26 ευρώ πριν, τη στιγμή που αύξησε τις τιμές-στόχους για τις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες. Σύμφωνα με την BofA, η θέση της για την τράπεζα βασίζεται στο ότι ενώ η Πειραιώς έχει κάνει αξιέπαινες προσπάθειες αναδιάρθρωσης όπως η μείωση του spread στα εταιρικά δάνεια, οι συνεχιζόμενες υψηλές εισροές νέων προβληματικών δανείων, τα οποία δεν δείχνουν σημάδια μείωσης, θα μπορούσαν να έχουν υψηλό κόστος, δεδομένων των επιθετικών στόχων μείωσης των NPEs στη διετία 2018/19.  Επίσης εκτιμά ότι η Πειραιώς όπως και η Alpha, αντίθετα με τις Eθνική και Eurobank, δεν θα καταφέρουν να διατηρήσουν ικανοποιητικά επίπεδα κάλυψης από τις αναδιαρθρώσεις των NPLs κατά τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας ότι η κάλυψη για τις δύο τράπεζες θα μειωθεί στο 43-44%  έως το 2019. Παράλληλα αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν σημαντικές μελλοντικές επιβαρύνσεις, καθώς τα στοιχεία για την Πειραιώς δείχνουν ότι πραγματοποιούνται πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κάτω από την αξία της αγοράς.

  Και η Wood στις αρχές αυτής της εβδομάδας μείωσε την τιμή στόχο της Πειραιώς στα 3,30 ευρώ, από 3,50 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας την σύσταση hold (διακράτηση), τη στιγμή που αύξησε τις τιμές-στόχους των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών με σύσταση buy. H Wood εξήγησε την λιγότερο θετική της στάση απέναντι στην Πειραιώς, λέγοντας ότι οφείλεται στα ασθενέστερα θεμελιώδη μεγέθη έναντι των υπόλοιπων τραπεζών (υψηλότερος δείκτης NPE και πιο αδύναμοι κεφαλαιακοί δείκτες). Ωστόσο, χαιρετίζει την σαφή κατεύθυνση της νέας ομάδας management προς  την αναδιάρθρωση της τράπεζας (σταθερή μείωση του κόστους, βελτίωση της κάλυψης NPE, καλές τάσεις στη μείωση των NPL). Όπως τόνισε, εκτιμά ότι η μετοχή της έχει τεράστια περιθώρια ανόδου εάν η τράπεζα αποφεύγει την ΑΜΚ μετά τα stress tests και πετύχει το bullish guidanece του 2020 (που συνεπάγεται καθαρά κέρδη> 600 εκατ. ευρώ). Έτσι, προτιμά προς το παρόν να παραμείνει στο περιθώριο εν όψη των stress tests, ενώ θέλει να δει μια πιο βιώσιμη ανάκαμψη στις λειτουργικές τάσεις προκειμένου η στάση της να γίνει πιο θετική.

  Σε ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα, οι δύο επενδυτικοί οίκοι εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικοί, με την BofA να αυξάνει την τιμή-στόχο στα στα 0,32 ευρώ από 0,25 ευρώ και την αναβάθμισε σε σύσταση neutral, ενώ η Wood διατήρησε την τιμή-στόχο στα 0,40 ευρώ με σύσταση buy σημειώνοντας πως είναι θετική για την τράπεζα καθώς είναι η πιο ισχυρή τράπεζα στην Ελλάδα με έναν ανώτερο δείκτη κάλυψης NPE, υψηλότερη ρευστότητα και ισχυρά capital buffers. Όπως εκτιμά η Εθνική θα επιστρέψει σε πιο βιώσιμη κερδοφορία πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες και εκτιμά ότι η μετοχή της έχει περαιτέρω περιθώρια ανόδου.

  Η BofΑ επισημαίνει ότι η αναβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας (όπως και της Alpha) υποστηρίζεται από την συγκέντρωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε δάνεια προς εμπόριο και υπηρεσίες, τομείς που ανακάμπτουν τα τελευταία δύο χρόνια. Θεωρεί ότι αυτό θα βοηθήσει τις δύο τράπεζες να αποδώσουν πιο σημαντικές και λιγότερο δαπανηρές εκροές από τις αναδιαρθρώσεις σε σχέση με τις άλλες τράπεζες.

  Επιστρέφοντας στις θέσεις των funds σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγορές, τα shorts δεν έχουν σημειώσει άλλες αλλαγές. Έτσι, το το Lansdowne Partners διατηρεί τις short θέσεις του στη ΔΕΗ και στο 0,91% των μετοχών της, καθώς και τα shorts του στην Τράπεζα Πειραιώς στο 1,80%. Το Oceanwood Capital Management διατηρεί short θέσεις 0,81% επί των μετοχών της Alpha Bank και 0,70% στην Εθνική Τράπεζα, από τις 10 Ιανουαρίου. Το Lansdowne Partners εκτός από τις κινήσεις σε ΔΕΗ και Πειραιώς, παραμένει short στην Εurobank (0,60%).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων