Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Απρ-2018 11:50

  Morgan Stanley: Προσδεθείτε, πλησιάζει το τέλος της bull market

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Morgan Stanley: Προσδεθείτε, πλησιάζει το τέλος της bull market

  Οι επενδυτές δεν δίνουν αρκετή προσοχή στους κινδύνους που θα μπορούσαν να στείλουν τις αγορές σε ελεύθερη πτώση, σημειώνει η Morgan Stanley σε νέα της έκθεση.

  Οι επενδυτές που ελπίζουν ότι η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ και τα επιθετικά κυβερνητικά σχέδια σχετικά με τις δαπάνες, θα δώσουν νέα ώθηση στην Wall Street και στην παγκόσμια bull market θα απογοητευθούν, όπως υποστηρίζει η επενδυτική τράπεζα η οποία εκτιμά ότι το τέλος των μεγάλων αποδόσεων στις αγορές είναι πολύ κοντά.

  Η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι η δημοσιονομική πολιτική έχει αποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές και δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ευφορίας. "Τα θετικά σημεία της εν λόγω πολιτικής έχουν ήδη αντικατοπτριστεί στην Wall Street, ενώ τα μειονεκτήματα δεν έχουν αποτιμηθεί καθόλου", όπως αναφέρει. "Ενώ υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με το πόσο αυτή η δημοσιονομική τόνωση επέκτεινε τον οικονομικό κύκλο, για τις αγορές η ανάλυσή μας δείχνει ότι είμαστε πιο κοντά στο τέλος της ευφορίας παρά στην αρχή", σημειώνει χαρακτηριστικά.

  Έτσι η τράπεζα συνιστά προσοχή στους επενδυτές και προειδοποιεί ότι πρέπει να στρέψουν τη στρατηγική τους προς τις ευρωπαϊκές μετοχές έναντι των ΗΠΑ και για τις μετοχές εταιρειών που μπορούν να διατηρήσουν τα λειτουργικά τους περιθώρια. Αυτό θα απαιτήσει τόσο μία στρατηγική stock picking αλλά και επικέντρωσης σε συγκεκριμένους κλάδους, καθώς η bull market τελειώνει μέσα στο 2018, επισημαίνει η Morgan Stanley.

  Σύμφωνα με την ανάλυσή της, μπορεί να υπάρξει ένα όφελος για τις αγορές από τα φορολογικά κίνητρα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το έλλειμμα, αλλά η ώθηση στις αποδόσεις είναι προσωρινή και δεν είναι στατιστικά σημαντικά υψηλότερη από εκείνη των περιόδων χωρίς μέτρα τόνωσης. Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει, οι αγορές τείνουν να υποαποδίδουν όταν εφαρμόζονται πολιτικές παρόμοιες με τις περικοπές φόρων του Τραμπ. Οποιαδήποτε κέρδη στις αγορές προκύπτουν μετά την εφαρμογή μεγάλων δημοσιονομικών πακέτων, τείνουν να είναι μέτρια και προσωρινά.

  Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, τα περιθώρια κερδών και ο ρυθμός μεταβολής της αύξησης των οργανικών κερδών των εταιρειών θα κορυφωθούν στα τέλη του 2018 / αρχές του 2019 και εκτιμά ότι έχουμε ήδη δει την κορυφή των αποτιμήσεων πριν από τη θέσπιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

  Παράλληλα προειδοποιεί επίσης ότι η επόμενη ύφεση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι βαθύτερη από ό,τι προβλέπουν σήμερα πολλοί οικονομολόγοι. Οι συνθήκες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περαιτέρω, εάν υπάρξει ώθηση για λιτότητα, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα αρχίσει να διογκώνεται.

  Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες, η φορολογική μεταρρύθμιση ευνοεί την απομόχλευση και έτσι θα μπορούσε να επιδεινώσει την επόμενη οικονομική επιβράδυνση, τονίζει η Morgan Stanley. Έτσι, οι επενδυτές θα πρέπει να αποτιμήσουν κάποιους νέους παράγοντες: τη μεγαλύτερη πιθανότητα ότι η επόμενη ύφεση μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από "ρηχή και σύντομη", καθώς και το ενδεχόμενο να υπάρξουν περισσότερα δημοσιονομικά και οικονομικά αγκάθια τα επόμενα χρόνια, καταλήγει η τράπεζα.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων