Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Απρ-2018 15:37

  Προβληματίζει τους shorts το ράλι των ελληνικών τραπεζών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η σχετική αντίσταση που παρουσιάζει το ελληνικό Χρηματιστήριο λίγο μετά τις αρχές του μήνα, δείχνοντας τις διαθέσεις του να κρατηθεί πάνω από τις 800 μονάδες, σε συνδυασμό με τα καλά νέα από το μέτωπο των stress tests των τραπεζών τα οποία ανακοινώνονται σε δύο και κάτι εβδομάδες από σήμερα (στις 4 ή τις 5 Μαΐου) και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα στεφθούν με επιτυχία, έχουν αρχίσει και "προβληματίζουν" τους shorts αφού φαίνεται πως δημιουργούνται δύο... στρατόπεδα σε σχέση με τις τράπεζες, οι μετοχές των οποίων έχουν σημειώσει δυναμικό ράλι το τελευταίο διάστημα.

  Συγκεκριμένα, άλλα funds προχωρούν σε αύξηση των short θέσεών τους τις τελευταίες ημέρες και άλλα αποφασίζουν να τις μειώσουν, συνεχίζοντας ωστόσο να δηλώνουν "παρών" στην αγορά αφού τις διατηρούν πάνω από το 0,50% που είναι σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το επίπεδο των "σημαντικών" καθαρών αρνητικών θέσεων.

  Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα στοιχεία της Ε.Κ, την περασμένη εβδομάδα το βρετανικό fund Marshall Wace προχώρησε σε μείωση των short θέσεών του τόσο στην Εθνική Τράπεζα όσο και στην Τράπεζα Πειραιώς. Έτσι, από τις 12 Απριλίου οι θέσεις του στην ΕΤΕ διαμορφώνονται στο 0,58% επί των μετοχών της, στα 15,7 εκατ. ευρώ περίπου σε σχέση με τα 2,72 δισ., της συνολική της κεφαλαιοποίησης, από 0,68% πριν.

  Μία ημέρα πριν, στις 11 Απριλίου, το Marshall μείωσε - αν και ελαφρώς - τις short θέσεις του στην Πειραιώς, από το 0,80% που ήταν στις 12 Ιανουαρίου στο 0,79%, στα 10,3 εκατ. ευρώ.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως οι ελληνικές τράπεζες και χάρη στο δυναμικό ράλι χθες και σήμερα, από τις αρχές του μήνα έχουν σημειώσει δυναμικό ριμπάουντ, με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει κέρδη της τάξης του 20,6%, με την Πειραιώς στο +19,3%, την ΕΤΕ στο +19,23%, την Alpha Bank στο +17,7% και την Eurobank στο +23,3%. Παράλληλα, η Alpha bank και η Εθνική κινούνται πάνω από τις τιμές της ανακεφαλαιοποίησης του 2015 ενώ η Eurobank πλησιάζει  (θυμίζουμε πως η τιμή της Εθνικής στην ΑΜΚ ήταν 0,30 ευρώ, της Πειραιώς 0,30 ευρώ - προ reverse split, της Alpha Bank 2,00 ευρώ και της Eurobank το 1 ευρώ).

  Αντίθετα με τις κινήσεις του Marshall, το Lansdowne Partners προχώρησε σε αύξηση των short θέσεών του στις ελληνικές μετοχές, όπως σημειώσαμε χθες. Συγκεκριμένα, στις 10 Απριλίου, αύξησε εκ νέου τα shorts του τόσο στην ΔΕΗ όσο και στην Τράπεζα Πειραιώς.  Πιο αναλυτικά, το  βρετανικό fund προχώρησε σε αύξηση των short θέσεών του στη ΔΕΗ στο 0,91% των μετοχών της, από 0,82% πριν, και σε αύξηση των shorts του στην Τράπεζα Πειραιώς στο 1,80% από 1,71% πριν.

  Κατά τα άλλα, τα τρία βρετανικά funds Marshall Wace, Oceanwood Capital Managment και Lansdowne Partners, διατηρούν σταθερές τις υπόλοιπες short θέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, το Oceanwood Capital Management διατηρεί short θέσεις 0,81% επί των μετοχών της Alpha Bank και 0,70% στην Εθνική Τράπεζα, από τις 10 Ιανουαρίου. Το Lansdowne Partners εκτός από τις κινήσεις σε ΔΕΗ και Πειραιώς, παραμένει short στην Εurobank (0,60%).

  a

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων