Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Απρ-2018 11:51

  Goldman Sachs: Έρχεται ράλι 10% στα εμπορεύματα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Goldman Sachs: Έρχεται ράλι 10% στα εμπορεύματα

  Η κλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων από τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ, τις ρωσικές κυρώσεις, τη Συρία και το Ιράν, σε συνδυασμό με το ισχυρό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, έχουν ωθήσει τις τιμές των εμπορευμάτων στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014, σημειώνει η Goldman Sachs σε νέο της report. Αν και οι νέες ρωσικές κυρώσεις αυτόν τον μήνα αναμένεται να αποτελέσουν εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, έχουν καταλήξει σε μια συνέχεια των ίδιων ζητημάτων περί προστατευτισμού που κίνησαν την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Όλα αυτά θα καταλήγουν σε ένα "γενναίο" ράλι των commodities μέσα στους επόμενους μήνες.

  Οι ρωσικές κυρώσεις επηρεάζουν την Rusal, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 6% της παγκόσμιας παραγωγής. Συνεπώς, η G.S αναμένει ότι οι τιμές του αλουμινίου θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα εν μέσω έντονης μεταβλητότητας, μέχρι τις αρχές Ιουνίου, όταν οι αγορές θα αναγκαστούν να "χωνέψουν" τη δομή των κυρώσεων. Ανάλογα με τον τύπο της "απάντησης" της αγοράς, η οποία θα είναι πιθανώς ένας συνδυασμός αναδιάρθρωσης της βιομηχανίας και ενός αναπροσανατολισμού των εμπορικών ροών, αυτό θα οδηγήσει σε ισχυρή άνοδο το αλουμίνιο, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα η οποία προβλέπει ότι η τιμή του στο LME στο τέλος του έτους θα αγγίξει τα $ 1950 / mt.

  Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή επιδεινώνουν την ήδη "σφιχτή" αγορά πετρελαίου, ωθώντας τον μαύρο χρυσό και πάλι προς τα $72 το βαρέλι και όλο πιο κοντά στην πρόβλεψη της G.S για το επόμενο τρίμηνο η οποία διαμορφώνεται στα $ 82,50 το βαρέλι. Όπως εξηγεί η τράπεζα, αυτή η εξέλιξη ενισχύει τη σύσταση overweight που διατηρεί για τα εμπορεύματα, σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει ράλι της τάξης του 10% στο επόμενο 12μηνο. Με την αύξηση των πληθωριστικών κινδύνων και το ενδεχόμενο διαταραχών του εφοδιασμού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, το "buy" για τα εμπορεύματα σπάνια ήταν τόσο ισχυρό ως στρατηγική, τονίζει η Goldman Sachs.

  Μέχρι σήμερα, ο εμπορικός πόλεμος δεν είναι τίποτα άλλο από τίτλους που ακολουθήθηκαν από καθυστερήσεις και εξαιρέσεις. Αντίθετα, οι πρόσφατες κυρώσεις που έχουν επιπτώσεις στους ρωσικούς κολοσσούς είχαν άμεσο αντίκτυπο και προκάλεσαν αναταραχή, ιδιαίτερα στην αγορά του αλουμινίου, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα. Από μακροοικονομική άποψη, όπως προσθέτει, οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί όλο και περισσότερο στους κινδύνους της απότομης επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ωστόσο, η G.S. παραμένει πιο αισιόδοξη υπογραμμίζοντας τη συνεχή ισχυρή απόδοση του δείκτη παγκόσμιας δραστηριότητας (+4,6% τον Μάρτιο).

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων