Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Απρ-2018 14:06

  Νέα επίθεση των shorts σε ΔΕΗ και Τράπεζα Πειραιώς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Μετά από μία μικρή παύση λόγω των αργιών του καθολικού Πάσχα, οι shorts επανήλθαν δριμύτεροι στην ελληνική αγορά και μάλιστα αμέσως μετά τις αργίες του Χ.Α, δείχνοντας εκ νέου τα δόντια τους σε τράπεζες και blue chips, εκμεταλλευόμενοι την νέα περίοδο υψηλής μεταβλητότητας και αβεβαιότητας που έχει εγκαινιαστεί τόσο εγχωρίως όσο και στις διεθνείς αγορές, έστω και αν το ελληνικό χρηματιστήριο έχει τις τελευταίες ημέρες σημειώσει φιλότιμες προσπάθειες ανάκαμψης πάνω από τις 800 μονάδες.

  Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, από την περασμένη Τρίτη 10 Απριλίου, το Lansdowne Partners αύξησε εκ νέου τα shorts του τόσο στην ΔΕΗ όσο και στην Τράπεζα Πειραιώς.  Πιο αναλυτικά, το  βρετανικό fund προχώρησε σε αύξηση των short θέσεών του στη ΔΕΗ στο 0,91% των μετοχών της, από 0,82% που τις είχε αυξήσει στις 29 Μαρτίου, φέρνοντάς τες στα περίπου 6 εκατ. ευρώ (2,11 εκατ. μετοχές). Την ίδια ημέρα προχώρησε και σε αύξηση των shorts του στην Τράπεζα Πειραιώς στο 1,80% από 1,71% που τις είχε αυξήσει στις 3 Απριλίου, φτάνοντας τα 21,8 εκατ. ευρώ (7,86 εκατ. μετοχές).

  Αξίζει να σημειώσουμε πως την τελευταία εβδομάδα, και από την επιστροφή των επενδυτών μετά το ορθόδοξο Πάσχα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α σημειώνει άνοδο 1,85%, χάρη κυρίως στη σημερινή ανοδική "έκρηξη" των τραπεζών. Η ΔΕΗ σημειώνει άνοδο πάνω από 2% μετά και το +4,21% που σημειώνει αυτή τη στιγμή, ενώ η Πειραιώς μετά το +9% σήμερα, την τελευταία εβδομάδα έχει ανακάμψει κατά 8,2%.

  Κατά τα άλλα, τα τρία βρετανικά funds Marshall Wace, Oceanwood Capital Managment και Lansdowne Partners, διατηρούν σταθερές τις short θέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, το Oceanwood Capital Management διατηρεί short θέσεις 0,81% επί των μετοχών της Alpha Bank τις οποίες είχε αυξήσει στις 4 Απριλίου (από 0,71% στις 5 Μαρτίου) και 0,70% στην Εθνική Τράπεζα, από τις 10 Ιανουαρίου. Το Lansdowne Partners εκτός από τις κινήσεις σε ΔΕΗ και Πειραιώς, παραμένει short στην Εurobank (0,60%). Το Marshall Wace διατηρεί short θέσεις επί των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και στο 0,68% καθώς και στην Τράπεζα Πειραιώς και στο 0,80%. 

  Αν και τα νέα από το μέτωπο των stress tests που είναι και το "μεγάλο γεγονός" για το Χ.Α στο αμέσως επόμενο διάστημα, συνεχώς βελτιώνονται με τις εκτιμήσεις ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τη δοκιμασία με επιτυχία να αυξάνονται, ωστόσο πολλά άλλα κρίσιμα για την Ελλάδα μέτωπα παραμένουν θολά - όπως το χρέος και η επόμενη ημέρα της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτό σε συνδυασμό με την νέα εποχή μεταβλητότητας και αβεβαιότητας που έχουν μπει οι διεθνείς αγορές, δημιουργεί ευκαιρίες για τους... απαισιόδοξους οι οποίοι ποντάρουν πως το όποιο τραπεζικό ράλι δεν θα έχει διάρκεια αφού και το αγκάθι των NPLs παραμένει "σφηνωμένο" πάνω από τον κλάδο, "δικαιολογώντας" έτσι τις διαθέσεις των shorts.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων