Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Απρ-2018 11:36

  Goldman Sachs: Οι μετοχές-παγίδες και οι μετοχές-ευκαιρίες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Goldman Sachs: Οι μετοχές-παγίδες και οι μετοχές-ευκαιρίες

  Μετοχές ανάπτυξης έναντι μετοχών αξίας, μετοχές ΗΠΑ έναντι μετοχών Ευρώπης. Όλα τα "παραδοσιακά" trades της τρέχουσας bull market αναμένεται να αλλάξουν πορεία και οι επενδυτές θα πρέπει να γίνουν πιο εκλεκτικοί για να μπορέσουν να επιβιώσουν στη νέα εποχή που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs σε νέο της report.

  Όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, το έντονο χάσμα στις αποδόσεις των μετοχών ανάπτυξης και των μετοχών αξίας εξασθενεί και αναμένεται μία παρόμοια εξασθένιση του μεγάλου χάσματος απόδοσης μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ωστόσο οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στο stock picking μεταξύ όλων των "κατηγοριών" καθώς τόσο οι ευκαιρίες όσο και οι κίνδυνοι δεν κάνουν... διακρίσεις.

  Στον παγκόσμιο δείκτη MSCI, οι μετοχές "αξίας" έχουν υπεραποδώσει των μετοχών "ανάπτυξης” κατά 60% τα τελευταία 11 χρόνια (και κατά 80% στην Ευρώπη). Αυτή είναι η μακρύτερη και ισχυρότερη περίοδος σχετικής υπεραπόδοσης από τα μέσα της δεκαετίας του '70.

  Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την υπεραπόδοση αυτής της κατηγορίας μετοχών, επισημαίνει η G.S. Η περίοδος μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει μέχρι πρόσφατα βιώσει μία πολύ αδύναμη ανάκαμψη της οικονομίας και της κερδοφορίας των εταιρειών. Σε συνδυασμό με αυτό, ο χαμηλός πληθωρισμός και οι μικρότερες επενδυτικές δαπάνες μείωσαν το ποσοστό των μετοχών υψηλής ανάπτυξης στις μεγάλες αγορές.  Η ανάπτυξη ήταν "σπάνια" και ως εκ τούτου, πολύτιμη, και η μεγάλη διάρκεια της υπεραπόδοσής της οφείλει πολλά στις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων αλλά και στο ράλι του τεχνολογικού κλάδου.

  Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της υπεραπόδοσης και των υψηλότερων αποτιμήσεων των μετοχών ανάπτυξης έναντι των μετοχών αξίας, μπορεί να εξηγηθεί από τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους, την υψηλότερη κερδοφορία και υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE).  Αυτό δείχνει ότι η αγορά μετοχών "γνήσιων" εταιρειών ανάπτυξης εξακολουθεί να έχει νόημα.

  Η υποαπόδοση των μετοχών αξίας, από την άλλη πλευρά, αντικατοπτρίζει εν μέρει την αμείωτη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων τα τελευταία χρόνια. Σε ορισμένες αγορές, όπως η Ευρώπη, ρυθμιστικά ή άλλα προβλήματα στον κλάδο των τραπεζών, του πετρελαίου και της κοινής ωφέλειας έχουν επίσης παίξει ρόλο. Αλλά αυτοί οι κλάδοι πλέον μετατρέπονται από "παγίδες αξίας" σε "γνήσιες ευκαιρίες αξίας" και αναμένεται να υπεραποδόσουν.

  Επίσης, η σημαντική υπεραπόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές, από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, έχει συσχετιστεί με το trade "ανάπτυξη vs αξίας". Οι ΗΠΑ σημείωσαν μεγαλύτερη ανάπτυξη (η Wall Street έχει 25% έκθεση στον κλάδο της τεχνολογίας σε σύγκριση με 5% για την Ευρώπη, για παράδειγμα) και είχαν λιγότερες "παγίδες αξίας". Ωστόσο, πρόσφατα, οι αμερικανικές μετοχές έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν χαμηλότερες επιδόσεις. Αυτή η τάση, σύμφωνα με την Goldman Sachs είναι πιθανό να συνεχιστεί καθώς το αμερικάνικο δολάριο αναμένεται να παραμείνει αδύναμο και επιλεκτικές μετοχές "αξίας" θα αρχίσουν να ανακάμπτουν.

  Όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, η προοπτική υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων και η συνέχιση του οικονομικού κύκλου θα πρέπει να οδηγήσει τους επενδυτές σε αναζήτηση ευκαιριών σε επιλεγμένες μετοχές. Στην Ευρώπη ειδικότερα συστήνει αγορά τραπεζικών μετοχών, μετοχών του κλάδου του πετρελαίου και των εταιρειών κοινής ωφέλειας.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων