Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Απρ-2018 11:12

  UBS: Πώς να προστατευτείτε από τα πιθανά sell-off

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  UBS: Πώς να προστατευτείτε από τα πιθανά sell-off

  Στο νέο μίνι sell-off που χτύπησε την Wall Street και που μεταδόθηκε και στις υπόλοιπες αγορές με το "καλημέρα" του Απριλίου, αναφέρεται σε νέο της report η UBS. Όπως σημειώνει, μετά την αργία του Πάσχα και στην αρχή του μήνα, ο S&P 500 βρέθηκε για άλλη μια φορά στην περιοχή της ισχυρής διόρθωσης τη Δευτέρα, έχοντας σημειώσει απώλειες άνω του 10% από την κορυφή του τέλους Ιανουαρίου. Σε ό,τι αφορά τις παγκόσμιες μετοχές, σημείωσαν το χειρότερο τρίμηνο σε περισσότερο από δύο χρόνια.

  Ωστόσο, όπως επισημαίνει η UBS,  οι επενδυτές μπορούν να εξετάσουν θέσεις και στρατηγικές που προσφέρουν προστασία από την ανανεωμένη αστάθεια στις αγορές και τους κινδύνους που υπάρχουν στο επόμενο διάστημα, χωρίς να χρειαστεί να φύγουν από την αγορά και να χάσουν τις θετικές προοπτικές που μπορεί να προσφέρουν τα ισχυρά οικονομικά και θεμελιώδη μεγέθη της κερδοφορίας των εταιρειών. Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, οι τρεις κορυφαίες επενδυτικές στρατηγικές στο σημερινό περιβάλλον των αγορών, είναι οι εξής:
   
  Πρώτον, τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν στην αντιστάθμιση της αναταραχής στη χρηματιστηριακή αγορά. Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχει υποχωρήσει από το υψηλό του Φεβρουαρίου και το 2,95% στο 2,75%, με την τιμή τους να έχει ενισχυθεί. Η UBS θεωρεί ότι τα 10ετή Treasuries προσφέρουν αξία δεδομένης της έκτασης της αύξησης των αποδόσεων από τον Σεπτέμβριο και την άποψή της ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια σταδιακά και όχι απότομα. Ενώ οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων μπορούν να υποχωρήσουν παράλληλα, όπως συνέβη κατά τη διόρθωση των αγορών τον Φεβρουάριο, τα κρατικά ομόλογα παρέχουν συνήθως ένα όφελος αντιστάθμισης (hedging) όταν υποχωρούν οι μετοχές.

  Δεύτερον, ορισμένα νομίσματα, όπως το γεν Ιαπωνίας, συνήθως ενισχύονται σε περιόδους έντονου risk-off κλίματος στις αγορές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα έναντι των νομισμάτων των οικονομιών που είναι αρκετά ευάλωτες σε μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, όπως το δολάριο Νέας Ζηλανδίας. Από τα τέλη Ιανουαρίου, το γεν έχει σημειώσει άνοδο 5,7% έναντι του νομίσματος της Ν. Ζηλανδίας.

  Τέλος, οι επενδυτές μπορούν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο αγοράς προστασίας για την πτώση των αγορών (downside protection) σε ό,τι αφορά τις θέσεις τους σε μετοχές στην αγορά παραγώγων.

  Έτσι, αν και η UBS αναμένει ότι οι αγορές θα ανακάμψουν καθώς οι επενδυτές θα επιστρέψουν την εστίασή τους στην ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη, οι πρόσφατες εξελίξεις υπογραμμίζουν τη "σοφία" της σταδιακής προστασίας στα χαρτοφυλάκια κατά την περίοδο του τέλους του κύκλου μία bull market.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων