Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Απρ-2018 17:28

  "Έσωσε" το Χρηματιστήριο το τραπεζικό +2%

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με οριακές απώλειες έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας, όμως, να ανατρέψει ένα άκρως αρνητικό ενδοσυνεδριακό κλίμα και να παραμείνει σε επαφή με το κρίσιμο τεχνικό επίπεδο των 780 μονάδων.

  ...

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 779,45 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 767,17 μονάδων (-1,71%) και 779,97 μον. (+0,66%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 42,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκε 3,1 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,19%, στις 2.023,63 μονάδες, ενώ στο -2,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.252,03 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,98% στις 800,50 μονάδες.

  Το Χρηματιστήριο σήμερα απέδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος της κίνησής του έχει εξωτερικές επιρροές, αποδεικνύοντας τη ρηχότητα, αλλά και την έλλειψη καταλυτών που έχει. Τα ξένα χαρτοφυλάκια εξακολουθούν να κινούν τα νήματα και να δοκιμάζουν τις αντοχές, μιας αγοράς που ήδη το τελευταίο δίμηνο (από αρχές Φεβρουαρίου) έχει χάσει πάνω από το 11% της αξίας της.

  Έτσι και σήμερα, μπορεί οι απώλειες στον γενικό δείκτη να έφτασαν ενδοσυνεδριακά το 1,71%, αλλά η αλλαγή του κλίματος στη Wall Street, με τη θετική κίνηση των παραγώγων αφενός και τα κέρδη στην έναρξη της συνεδρίασης, δεν μπόρεσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη την εγχώρια αγορά.

  Ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που αντέδρασε πρώτος, με την Eurobank και την Εθνική να ήταν αυτές που αποσπάστηκαν από το αρνητικό πρόσημο, δίνοντας το "σήμα" και σε άλλους τίτλους. Ωστόσο, ο εκθετικός κινητός μέσος όρος 200 ημερών βρίσκεται στις 786 μονάδες, με την οριστική απώλεια του σημαντικού αυτού επιπέδου να μην μπορεί να στηρίξει μια πειστική ανοδική αντίδραση.

  Άλλωστε, η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσει, τα οποία και σαφώς δεν μένουν αδιάφορα για τους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν επίσης και το ότι το χρονοδιάγραμμα επιστροφής της χώρας σε διαδικασίες ομαλής αναχρηματοδότησης από τις αγορές μετά τις 20 Αυγούστου, συμπίπτει χρονικά με την επιστροφή των αγορών σε περιόδους ισχυρής αβεβαιότητας τόσο για τις αγορές μετοχών όσο και των ομολόγων, λόγω της στροφής των κεντρικών τραπεζών σε πολιτικές απόσυρσης των κεφαλαίων τους από αυτές...

  Όπως αναφέρει το Capital.gr, η αναγνώριση αυτού του "περιβάλλοντος” από τον ESM αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδιασμού που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται για την περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους (Στα "δύο" τα μέτρα για το χρέος πριν και μετά την 20η Αυγούστου), έτσι ώστε αφενός να διασφαλίσει χαμηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης τα επόμενα κρίσιμα χρόνια και αφετέρου να εξασφαλίσει μία δημοσιονομική εποπτεία που να περιορίζει τις αποκλίσεις όποια και αν είναι η "επιθυμία” της εκάστοτε κυβέρνησης στα χρόνια αυτά...

  Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχει δρομολογηθεί σαν πρώτο βήμα μέσα στον Απρίλιο η διαμόρφωση του "αναπτυξιακού” προγράμματος. Αφού σταθεροποιηθεί η απόφαση γι' αυτό θα ακολουθήσει η σύνθεση του μηχανισμού της μετά την έξοδο "ενισχυμένης εποπτείας”. Και μετά θα διαμορφωθεί σε δύο περιόδους – πριν και μετά την 20η Αυγούστου – το σχήμα της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, έτσι ώστε αυτή να συναρτηθεί με τις "πολιτικές” που θα προσδιορίζουν τα όρια των ετήσιων δαπανών/εσόδων του προϋπολογισμού και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος...

  Στο ταμπλό τώρα, οι περισσότεροι τίτλοι σημείωσαν ένα σημαντικό εύρος διακύμανσης, αλλά το -3,12% του ΟΠΑΠ, και οι ανώτερες του 2% απώλειες σε Λάμδα, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ "βάρυναν" το γενικό πρόσημο. Άνω του 1% ήταν και η πτώση σε ΟΛΠ, Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ και Σαράντη, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Motor Oil και Aegean.

  Στον αντίποδα, ισχυρό το στήριγμα του +4,23% της Eurobank, με την Εθνική να ακολουθεί με το δικό της +2,91%. Κέρδη 1,23% για τη ΓΕΚ Τέρνα, η Grivalia στο +1,13%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τιτάν, ΕΕΕ, Alpha Bank, Jumbo, Folli Follie και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή η ΔΕΗ, αν και βρέθηκε ακόμη και στο -3,17%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων