Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Απρ-2018 13:22

  BlackRock: Η άμυνα είναι η καλύτερη επίθεση, ποιες μετοχές αποτελούν "καταφύγια" στο sell-off

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  BlackRock: Η άμυνα είναι η καλύτερη επίθεση, ποιες μετοχές αποτελούν "καταφύγια" στο sell-off

  Οι αγορές μετοχών βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι, επισημαίνει η BlackRock σε νέο της report. Εννέα χρόνια μετά το ξεκίνημα της τρέχουσας bull market, η συγχρονισμένη παγκόσμια οικονομική επέκταση, ενισχυμένη από τα δημοσιονομικά κίνητρα των ΗΠΑ, αυξάνει τις προσδοκίες αύξησης της κερδοφορίας των εταιρειών αλλά και των επιτοκίων. Οι μετοχές υψηλής μερισματικής απόδοσης κέρδισαν σημαντικό έδαφος ως "ασφαλή επενδυτικά καταφύγια" για μεγάλο διάστημα, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων άργησαν να επανέλθουν στα επίπεδα πριν από την κρίση. Ωστόσο πλέον το τοπίο αλλάζει στις αγορές και οι επενδυτές πρέπει να χτίσουν νέες άμυνες ενόψει και του νέου περιβάλλοντος υψηλότερων επιτοκίων στο οποίο εισερχόμαστε, όπως επισημαίνει η BlackRock.

  Σύμφωνα με το fund, οι μετοχές υψηλής μερισματικής απόδοσης θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων και πληθωρισμού. Έχουν ήδη υποαποδώσει έναντι των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών από τις αρχές του έτους και είναι εξαιρετικά ευάλωτες στις αλλαγές στα επιτόκια.

  Οι στρατηγικές χαμηλής μεταβλητότητας (min-vol) είχαν παρόμοια... μοίρα, υποδηλώνοντας ότι η καλύτερη άμυνα στις αγορές είναι η πολύπλευρη.

  Το "γιατί" πίσω από τις αυξήσεις των επιτοκίων είναι πολύ σημαντικό για τη στρατηγική των επενδυτών, υπογραμμίζει η BlackRock. Ο κάθε κλάδος τείνει να έχει καλύτερη άμυνα ανάλογα με τον λόγο που ωθεί σε αύξηση τα επιτόκια.

  Όταν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται ταχύτερα από τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, όπως συμβαίνει σήμερα, οι κυκλικοί (και όχι αμυντικοί) κλάδοι που είναι ευαίσθητοι στα επιτόκια, έχουν τις καλύτερες αποδόσεις. Οι τράπεζες των ΗΠΑ, ειδικότερα, είναι από τους κλάδους με την καλύτερη θέση σε αυτό το περιβάλλον.

  Η "άμυνα" σε ό,τι αφορά τις μετοχές έχει λιγότερο να κάνει με τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις και περισσότερο με την ποιότητα και την ικανότητα να ξεπεράσουν τον πληθωρισμό, κατά την άποψη της BlackRock. Οι μετοχές εταιρειών με υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές οι οποίες θα οδηγήσουν στην ενίσχυση των μερισμάτων τείνουν επίσης να έχουν πιο ελκυστικές αποτιμήσεις έναντι των μετοχών των εταιρειών με υψηλή μερισματική απόδοση. Όπως σημειώνει η BlackRock, οι μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση δεν προσέφεραν προστασία έναντι της μεγάλης πτώσης του Φεβρουαρίου.

  Ιστορικά, οι μετοχές των παραδοσιακά αμυντικών κλάδων όπως αυτές της κοινής ωφέλειας των ΗΠΑ, των βασικών καταναλωτικών αγαθών και τα telecoms, έχουν προσφέρει ελάχιστη προστασία όταν τα επιτόκια κινούνται ανοδικά. Αυτό δεν αφορά μόνο την Wall Street αλλά και την ευρωπαϊκή αγορά. 

  Οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας και των βασικών υλικών είχαν ιστορικά τις καλύτερες αποδόσεις όταν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ άρχισε να αυξάνεται. Αντίθετα οι μετοχές των real estate investment trusts (REITs), τείνουν να πιέζονται όταν τα επιτόκια αυξάνονται λόγω των προσδοκιών για άνοδο του πληθωρισμού.

  Αυτό σημαίνει πως η άμυνα είναι η καλύτερη επίθεση σε περιόδους όπου τα επιτόκια αυξάνονται και οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν, καταλήγει η BlackRock.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων