Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Απρ-2018 20:16

  Τα τρία μέτωπα που θα κρίνουν την πορεία του Χρηματιστηρίου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τα τρία μέτωπα που θα κρίνουν την πορεία του Χρηματιστηρίου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη 

  Αν και η χρονιά ξεκίνησε με τις καλύτερες διαθέσεις, το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με μια επιβαρυμένη τεχνικά εικόνα, τους πωλητές να κρατούν τα ηνία της αγοράς και τον τζίρο να υποχωρεί στο ναδίρ. Ως αποτέλεσμα, οι προοπτικές του β' τριμήνου, που ξεκινά επίσημα από αύριο, Τρίτη –λόγω των αργιών του Πάσχα των καθολικών–, διαγράφονται δύσκολες, ειδικά τη στιγμή που η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες εξελίξεις και το διεθνές περιβάλλον είναι εξαιρετικά ευμετάβλητο.

  Όπως έδειξε και Μάρτιος, ο οποίος, σε ό,τι αφορά τις απώλειες της αγοράς, αποδείχθηκε το ίδιο δύσκολος με τον Φεβρουάριο του μεγάλου διεθνούς sell-off, τα καλά αποτελέσματα κερδοφορίας των εισηγμένων δεν αρκούν για να δοθεί στην αγορά βιώσιμη ώθηση. Οι short sellers έχουν κάθε λόγο να επιμένουν με τα στοιχήματά τους κατά των ελληνικών συστημικών τραπεζών, όσο και αν υπάρχουν διαθέσεις ορισμένων funds για επενδύσεις στα ελληνικά assets. Το περιβάλλον –τόσο το οικονομικό όσο και το πολιτικο-γεωπολιτικό– "φρενάρει" κάθε επενδυτική διάθεση, με αποτέλεσμα πολλά χαρτοφυλάκια να επιλέγουν να απέχουν, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει κάποια ορατότητα τόσο σε ό,τι αφορά τις τράπεζες όσο και σε ό,τι αφορά την "τύχη" της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Επιπλέον, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η απουσία τζίρου αποδεικνύει ότι λίγοι "παίκτες" μπορούν να οδηγήσουν την αγορά προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν. 

  Έτσι, σε κάθε προσπάθεια ανόδου, το Χ.Α. συναντά ένα τείχος και οι όποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις γίνονται σε μετοχές απλώς μειώνουν την ταχύτητα των πωλητών. Το τείχος αυτό ακούει στο όνομα "αβεβαιότητα", η οποία συνεχίζει να υπάρχει πάνω από την Ελλάδα, με τους ξένους επενδυτές να μην μπορούν να εμπιστευτούν ακόμη τα κεφάλαιά τους στο ελληνικό story, βλέποντας πως οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν θολές, καθώς ο στόχος της ανάπτυξης του 2017 δεν πιάστηκε, ενώ αυτός του 2018 αναθεωρήθηκε χαμηλότερα και, αν και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται, οι προσδοκίες είναι χαμηλές.

  Χαμηλές προσδοκίες για χρέος - ομόλογα

  Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και η βιωσιμότητά του είναι εξαιρετικά σημαντικά για τους ξένους επενδυτές και είναι το Νο 1 στοιχείο που κοιτούν για να επενδύσουν στα ελληνικά assets, και ειδικά στα ελληνικά ομόλογα. Αν και μπαίνει πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ψηλά στην ατζέντα των δανειστών, οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων μιλούν για ελάφρυνση μικρού μεγέθους, αντίθετα με τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ, όπως διαμηνύουν οι Ευρωπαίοι δανειστές, θα συνδέεται με όρους και προϋποθέσεις και θα δίνεται σε δόσεις, γεγονός που δεν δίνει ακόμη ένα ξεκάθαρο σήμα στα funds.

  Σε αυτό έχουν σταθεί πολλοί οίκοι στις εκθέσεις τους. Όπως έχει επισημάνει η Citi, κάποια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να επιτευχθεί πριν από τον Αύγουστο, αλλά θα είναι μικρή και περιορισμένη και θα έρθει με προϋποθέσεις. Η Nomura εκτιμά πως μερικά από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εξαρτηθούν από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενώ κάποια άλλα θα μπορούσαν να συνδεθούν με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Η UBS, από την πλευρά της, είχε εκτιμήσει πως, μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, οι συζητήσεις για το re-profiling του ελληνικού χρέους θα επιταχυνθούν, αλλά αυτά τα μέτρα θα συνδέονται με "όρους και προϋποθέσεις", σε συνδυασμό με την εποπτεία μετά το πρόγραμμα. Η Barclays είχε εκτιμήσει πως μπορεί να λήγει το τρίτο πρόγραμμα, αλλά οι όροι σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να παραμείνουν –και μπορεί να συνδεθούν με τα επερχόμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ η μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα, όπως έχει τονίσει, δεν μπορεί να συνεχίσει ανεξάρτητη μετά τον Αύγουστο του 2018, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  Έτσι, η αγορά των ελληνικών ομολόγων, αν και έδωσε δυνατές συγκινήσεις το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, με την απόδοση στο 10ετές να αγγίζει χαμηλά 12ετίας και το 3,60%, πλέον έχει χάσει το momentum της. Αν και έγινε μια μικρή απόπειρα βελτίωσης στις αρχές του Μαρτίου, με τους τζίρους της αγοράς να εκτοξεύονται και τους αγοραστές να παίρνουν τα ηνία, ωστόσο το yield στο 10ετές ακόμη δεν έχει καταφέρει να υποχωρήσει κάτω από το 4% και δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το επίπεδο του 4,4%. Αξίζει να σημειώσουμε πως τον Μάρτιο ο τζίρος στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε κοντά στα 880 εκατ. ευρώ, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2014 και κατά πολύ υψηλότερα από ολόκληρο τον τζίρο του 2017 (555 εκατ. ευρώ).

  Αβεβαιότητα και έλλειψη εμπιστοσύνης

  Εκτός από την αβεβαιότητα σχετικά με το χρέος, την περασμένη εβδομάδα προέκυψε και αβεβαιότητα σχετικά με  την ημερομηνία ολοκλήρωσης του προγράμματος λόγω πιθανών καθυστερήσεων, ενώ το έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα επανήλθε στο προσκήνιο. 

  Οι ξένοι επενδυτές θυμούνται πολύ καλά πως οι καθυστερήσεις στο πρόσφατο παρελθόν δημιούργησαν την ανάγκη για την επιβολή περαιτέρω σκληρών μέτρων από τους δανειστές, "θολώνοντας" το πρόγραμμα. Η επισήμανση του Γάλλου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ότι, αν και η επίσημη ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση είναι η 21η Ιουνίου, είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο η αγωνία να παραταθεί και τον Ιούλιο, ξύπνησε ξανά άσχημες μνήμες για τους επενδυτές, τη στιγμή που το σενάριο της καθυστέρησης ενισχύει και η στάση του ΔΝΤ, το οποίο φέρεται να επιμένει ότι θέλει να εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου έναν χρόνο νωρίτερα. Έτσι, η ορατότητα αυτήν τη στιγμή είναι μηδενική και γι' αυτό οι επενδυτές επιλέγουν να απέχουν από μια αγορά που μπορεί να τους εγκλωβίσει. 

  Επίσης, και  το θέμα της "έλλειψης αξιοπιστίας" επανήλθε στο επίκεντρο, αφού οι δανειστές φαίνεται πως ακόμη δεν μπορούν να εμπιστευτούν την ελληνική κυβέρνηση. Στο αναπτυξιακό σχέδιο για τη μετα-μνημονιακή εποχή της Ελλάδας, που αναμένεται να παρουσιαστεί από τον κ. Τσακαλώτο στο Eurogroup της 27ης Απριλίου, οι δανειστές υποχρεώνουν την ελληνική κυβέρνηση να περιέχει "ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας" των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει ή έχουν συμφωνηθεί, και αυτό δεν στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές, αφού δείχνει ότι οι "θεσμοί" ακόμη φοβούνται "πισωγύρισμα" της ελληνικής κυβέρνησης.

  Υπομονή και διαχείριση ρίσκου

  Οι αναλυτές, λοιπόν, συστήνουν υπομονή στους επενδυτές μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα στα ανοιχτά μέτωπα, δηλαδή τη δ' αξιολόγηση, την ελάφρυνση του χρέους, τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών και το status της χώρας μετά τη λήξη του προγράμματος, προειδοποιώντας ότι ο Μάιος και ο Ιούνιος, και τελικά ίσως και ο Ιούλιος, θα είναι πολύ κρίσιμοι μήνες για την Ελλάδα. 

  Για τις τράπεζες, τα πράγματα παραμένουν το ίδιο δύσκολα μέχρι τουλάχιστον τον Μάιο, όπως ήταν και το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία των stress tests, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί και χωρίς διάθεση ρίσκου μέχρι να ολοκληρωθεί η άσκηση και αποκαλυφθεί η κεφαλαιακή τους κατάσταση. Ο προβληματισμός εντείνεται με τις short θέσεις που συνεχίζουν να διατηρούν τα τρία βρετανικά funds, Marshal Wace, Oceanwood Capital Management και Lansdowne Partners, τα οποία, αν και προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε μικρές αλλαγές των στρατηγικών τους, μειώνοντας ελαφρά τις short θέσεις τους στη Eurobank, συνεχίζουν να έχουν "ηχηρή" παρουσία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

  Όπως σημειώνει και ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius, πλέον, αυξημένο βάρος πρέπει να πέσει στη διαχείριση ρίσκου, για τους τίτλους που τα ενεργά χαρτοφυλάκια έχουν διακρατήσει, ενώ το "stock picking" παραμένει σημαντικό, με τους επενδυτές να πρέπει να βρουν ποιο κομμάτι της αγοράς θα υπεραποδώσει στο εγγύς μέλλον. Η αύξηση του δείκτη μεταβλητότητας στη Νέα Υόρκη αποδεικνύει όχι μόνο την αύξηση της ημερήσιας διακυμανσιμότητας στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του πλανήτη, αλλά και την αυξημένη ζήτηση για "put options", δηλαδή για παράγωγα που εν μέρει "εξασφαλίζουν" "long-only" χαρτοφυλάκια έναντι μιας πτωτικής αγοράς.

  Ποιοι πιστεύουν ότι το Χ.Α. "χρωστά" αντίδραση

  Το σίγουρο, πάντως, είναι πως η αγορά "χρωστά" αντίδραση έπειτα από ένα δίμηνο έντονων πιέσεων, σε περίπτωση που υπάρχει, φυσικά, βοήθεια και από το διεθνές κλίμα, ωστόσο ο εξαιρετικά μικρός τζίρος δεν εγγυάται ότι η όποια ανοδική κίνηση θα είναι και ανθεκτική. 

  Το θετικό είναι πως το ενδιαφέρον των funds υπάρχει, απλώς πρέπει να δει κάτι "χειροπιαστό" για να ξεκλειδώσει και να μεταφερθεί στην ευρύτερη αγορά, παρά να παραμένει περιορισμένο σε επιλεκτικές (λίγες) μετοχές. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του hedge fund Amber Capital, το οποίο υπογράμμισε ότι προτιμά τις μετοχές της Ελλάδας και της Ιταλίας, επισημαίνοντας πως οι αγορές του Νότου αποτελούν ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο στην περίπτωση εμπορικού πολέμου. 

  Όπως σημείωσε το Amber Capital, το οποίο ήδη κατέχει μετοχές του ΟΤΕ, το ράλι που ξεκίνησε στα χρηματιστήρια της Νότιας Ευρώπης (και της Ελλάδας) έχει ακόμη δρόμο να "τρέξει" και βλέπει δυναμική ανόδου στις μετοχές των νοτιοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τις οποίες θεωρεί σχετικά "ανέπαφες" από τα ρίσκα που περικλείουν την παγκόσμια οικονομία.

  Οι μετοχές σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα –οι χρηματιστηριακοί δείκτες των οποίων υπεραπέδωσαν του Stoxx Europe 600 πέρυσι– αναμένεται να επωφεληθούν από την αύξηση της εγχώριας ζήτησης και είναι λιγότερο εκτεθειμένες "στην Κίνα, στο εμπόριο και στην τεχνολογία", ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν περίπλοκα στους επόμενους μήνες.

  "Παρών" δίνουν ακόμη τα funds στο ελληνικό ETF GREK, το οποίο, αν και έχει χάσει έδαφος το τελευταίο διάστημα, αφού το μεγαλύτερο βάρος του έχουν οι τραπεζικές μετοχές, ωστόσο συνεχίζει να βλέπει δυναμικές εισροές, οι οποίες στο α' τρίμηνο άγγιξαν τα 64 εκατ. δολ., τη στιγμή που ολόκληρο το 2017 διαμορφώθηκαν στα 50 εκατ. δολ. Στα funds που παραμένουν long στο GREK συμπεριλαμβάνονται οι Bienville Capital Management LLC, 3EDGE Asset Management LP, JPMorgan Chase & Co., Private Advisory Group LLC, Rational Advisors LLC, SG Americas Securities LLC Goldman Sachs και Wells Fargo, ενώ σε μείωση των θέσεών της έχει προχωρήσει η Calamos Advisors LLC.

  Το ενδιαφέρον των επενδυτών αποτυπώνεται και σε άλλες εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, όπως το επιτυχές placement του 14% της Autohellas σε ξένα funds, η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 67% του ΟΛΘ, αλλά και οι τοποθετήσεις σε εταιρείες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Επίσης, οι πολύ καλές επιδόσεις των μετοχών του κλάδου της υγείας, τόσο σε επίπεδο μηνός όσο και σε επίπεδο τριμήνου, αποτελούν επίσης απόδειξη ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει στην αγορά, κάτι που αποδείχθηκε και στην έκδοση ομολόγου της ΓΕΚ Τέρνα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων