Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Μαρ-2018 16:16

  Τι φοβούνται 53 διεθνή funds και τρέπονται σε φυγή από τις μετοχές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι φοβούνται 53 διεθνή funds και τρέπονται σε φυγή από τις μετοχές

  Οι εντάσεις στο εμπόριο και η ευρεία διόρθωση των μετοχών του κλάδου της τεχνολογίας φοβίζει τα διεθνή funds τα οποία "μπαίνουν" στον Απρίλιο με μειωμένη την έκθεσή τους στις παγκόσμιες μετοχές σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, μειώνοντας παράλληλα τις θέσεις τους στις μετοχές των ΗΠΑ στα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν δύο ετών.

  Μετά την κίνηση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και σε κινέζικα αγαθά ύψους έως και 60 δισ. δολ.η οποία και έστειλε τις διεθνείς μετοχές σε χαμηλά έξι εβδομάδων, οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα αντίποινα από την Κίνα και η επιδείνωση του παγκόσμιου εμπορίου θα μπορούσαν να χτυπήσουν την παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας μια απότομη κίνηση risk-off στις αγορές, όπως αποκαλύπτει το poll του Reuters στο περιβάλλον 53 funds και επικεφαλής επενδύσεων σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία.

  "Οι εμπορικοί δασμοί ενώ δεν αναμένεται να καταλήξουν σε έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο, κινδυνεύουν να βαρύνουν το κλίμα στην αγορά τη στιγμή που η ρευστότητα μειώνεται και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες αναμένεται να καταστούν αυστηρότερες", σημειώνει ο Pascal Blanque, επικεφαλής επενδύσεων στην Amundi.

  Στη στρατηγική Απριλίου, οι θεσμικοί επενδυτές μειώνουν τις θέσεις τους στις μετοχές κατά 1%  και στο 48,1% του μέσου χαρτοφυλακίου -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο - αυξάνοντας ταυτόχρονα τις θέσεις τους σε ομόλογα κατά 2,3% και στο 39,3%.

  Παράλληλα, τα funds μειώνουν την έκθεσή τους στις ΗΠΑ στο 38%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2016.

  Όπως σημειώνει ο Peter Lowman, επικεφαλής επενδύσεων στην Investment Quorum, οι αγορές ζουν μέρες έντονης δοκιμασίας, ενώ η πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου αποτελεί σοβαρή απειλή για την οικονομία των ΗΠΑ και τους καταναλωτές.

  "Οι αμερικάνικες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα θα επηρεαστούν σημαντικά, όπως η Apple ή οι αμερικανοί κατασκευαστές αυτοκινήτων", αναφέρει, προσθέτοντας ότι οι κινεζικές εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες βελτίωσαν το αμερικανικό βιοτικό επίπεδο με την παροχή φθηνότερων αγαθών.

  Σε ό,τι αφορά το αμερικάνικο νόμισμα τα funds εμφανίζονται bearish. Ο Raphael Gallardo, στρατηγικός αναλυτής της Natixis Asset Management, σημειώνει πως ενώ οι πρώτες συνέπειες, όπως η μείωση του εμπορικού ελλείμματος στις ΗΠΑ, ίσως ενισχύσουν το δολάριο αρχικά, όμως τελικά θα το αποδυναμώσουν λόγω των αντιποίνων από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

  "Το πιο σημαντικό είναι ότι ο εμπορικός πόλεμος που προκλήθηκε από την επιβολή δασμών θα καταλήξει να εξασθενίσει περαιτέρω τον πιθανό ρυθμό απόδοσης των επενδύσεων στις ΗΠΑ", προσθέτει.

  Οι προοπτικές για το δολάριο περιπλέκονται από το γεγονός ότι η Fed αυξάνει τα επιτόκια, στοχεύοντας σε τουλάχιστον δύο επιπλέον αυξήσεις για το 2018 μετά από αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Μάρτιο, εκτιμούν τα funds, με το 56% να αναμένει τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος, αλλά το 33% αναμένει τέσσερις.

  Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης, το 51% των funds εκτιμά ότι η ανάπτυξη δεν έχει ακόμη κορυφωθεί, ενώ στη στρατηγική Απριλίου μειώνουν ελαφρώς τις θέσεις τους στις μετοχές της περιοχής στο 19,9% του μέσου χαρτοφυλακίου. Πάντως δεν είναι λίγα τα funds που εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης μπορεί να επιβραδυνθεί, ωστόσο το ισχυρότερο ευρώ που εμποδίζει την ανάπτυξη των εξαγωγών, σημαίνει ότι η επιβράδυνση αυτή δεν θα είναι σημαντική.

  "Οι αναπτυξιακοί καταλύτες, όπως τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια, εξακολουθούν να υπάρχουν, επομένως τα επίπεδα ανάπτυξης θα μπορούσαν να παραμείνουν πάνω από την τάση βραχυπρόθεσμα", σημειώνει ο Peter van der Welle, στρατηγικός αναλυτής στην Robeco.​

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων