Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Μαρ-2018 17:42

  Με απώλειες το Χρηματιστήριο, αλλά με... φινάλε γκράντε τζίρου!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 
   
  Με απώλειες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την τριπλή λήξη των παραγώγων αλλά και την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE να ανεβάζουν στα ύψη τη συναλλακτική δραστηριότητα, αλλά μην μπορώντας να ανακόψουν τη συνέχιση της πτωτικής πορείας αρκετών τίτλων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,46% στις 813,91 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 811,02 μονάδων (-0,82%) και 818,22 μον. (+0,06%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 108,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 62,8 εκατ. τεμάχια (τα 33,5 εκατ. στην Εθνική), ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,2 εκατ. τεμάχια.

  ...

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,47%, στις 2.088,10 μονάδες, ενώ στο +0,20% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.283,27 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,13% στις 841,47 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 0,93%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,21%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 4,32%.

  Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, η χρηματιστηριακή εβδομάδα ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές  καθώς η μείωση και διατήρηση των συναλλακτικών όγκων σε χαμηλά σχετικά επίπεδα βασίζεται περισσότερο σε μια λογική αναμονής.

  Αν και κατά την τρέχουσα εβδομάδα τιμολογήθηκαν απαντήσεις αναφορικά με την επίδραση του Λογιστικού Προτύπου 9 στις τράπεζες, τα ανοικτά ζητήματα φαίνεται να απασχολούν τους επενδυτές επισκιάζοντας τα πολύ καλά -έως τώρα- αποτελέσματα των 22 εταιριών που έχουν δημοσιεύσει τα οικονομικά πεπραγμένα της χρήσης του 2017.

  Η στάση του ΔΝΤ, η επιλογή της πιστοληπτικής γραμμής για τη μνημονιακή έξοδο, τα τεστ αντοχής των τραπεζών και η κλιμάκωση των γεωπολιτικών ανησυχιών στην περιοχή της Μεσογείου έχουν αυξήσει το βαθμό επιφυλακτικότητας αφενός για το πλήθος των αβεβαιοτήτων που έχουν συσσωρευθεί αφετέρου για την ποσοτική και ποιοτική διάσταση καθεμιάς από αυτές. Επιπλέον η νευρική παλινδρόμηση των ξένων αγορών στην παρούσα φάση δεν βοηθάει στο να αλλάξει η δυναμική διατηρώντας το όποιο ενδιαφέρον αυστηρά εστιασμένο σε συγκεκριμένες μετοχές.

  Όσο η Αγορά οδεύει προς τις αργίες του καθολικού και ορθόδοξου Πάσχα με αυτή την ατζέντα ανοιχτή η προοδευτική μείωση των συναλλαγών φαίνεται μονόδρομος δεδομένης και της εποχικής συρρίκνωσης που παρατηρείται κατά τις συνεδριάσεις που λαμβάνουν χώρα πριν και ενδιάμεσα των δύο θρησκευτικών εορτών.

  Αναφορικά με την εφαρμογή του ΔΠΧΠ 9 η επιβάρυνση στα κεφάλαια ήταν 5,2 δισ. ευρώ, εντός των εκτιμήσεων της Αγοράς, ενώ η επίδραση στα εποπτικά κεφάλαια φαίνεται διαχειρίσιμη, αφήνοντας ικανοποιητικό περιθώριο και στις τέσσερις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν το δυσμενές σενάριο των τεστ αντοχής.

  Από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν, αποτυπώνοντας την επίδραση στα κεφάλαια, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται 0,37x την ενσώματη καθαρή θέση διατηρώντας σταθερά έκπτωση έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών τραπεζών οι οποίες διαπραγματεύονται σε μέσα επίπεδα στο 0,73 T/BV.

  Το κατά πόσο θα κλείσει η ψαλίδα των αποτιμήσεων θα εξαρτηθεί από το λογαριασμό των τεστ αντοχής (θα ανακοινωθούν στις 5 Μαΐου) αλλά και την ταχύτητα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων που θα βελτιώσουν την εικόνα των ισολογισμών και θα απελευθερώσουν κεφάλαια. Στο δεύτερο κομμάτι παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα καθώς οι ενέργειες πώλησης πακέτων δανείων φτάνουν σε τελικό στάδιο ωρίμανσης.

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε μια λογική υπεράσπισης των κεκτημένων διατηρώντας μια μικρή απόσταση ασφαλείας από τα πρόσφατα χαμηλά των 795 μονάδων. Η ανοδική αντίδραση εξαντλήθηκε στις 838 μονάδες μένοντας από καύσιμα αφού στο εν λόγω επίπεδο η προσφορά από την κατοχύρωση κερδών απαιτούσε κάτι καλύτερο από τα 55 εκατ. ευρώ μέσων ημερήσιων συναλλαγών.

  Η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να υπερβεί την αντίσταση των 840 μονάδων έφερε εκ νέου την αγορά στα επίπεδα διαπραγμάτευσης μεταξύ 810 και 830 μονάδων με συνεδριάσεις που είχαν σχετικά χαμηλό εύρος και κλεισίματα προς το άνω όριο της ημερήσιας διακύμανσης.

  Η εικόνα του Γενικού Δείκτη παραπέμπει περισσότερο σε ανάλωση χρόνου διατηρώντας μια τεχνική ουδετερότητα ως προς την επιλογή μιας κατεύθυνσης, τουλάχιστον στο βαθμό που κάτι τέτοιο θα φαίνονταν αποφασιστικά σε μια διάσπαση βασικών τεχνικών επιπέδων.

  Η Αγορά φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί μεταξύ του κινητού μέσο όρου των 200 ημερών και των δύο μεσοπρόθεσμων κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών. Οι ταλαντωτές επίσης δεν δίνουν κάποια αποφασιστική ένδειξη κινούμενοι στο μέσον της οθόνης. Η μόνη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή είναι το αδύναμο σήμα αγοράς του MACD, μια ένδειξη η οποία ωστόσο ήρθε από την παρέλευση χρόνου παρά από μια ανοδική κίνηση της αγοράς.

  Συμπερασματικά και η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο μοτίβο χρηματιστηριακά καθώς η έλλειψη ισχυρού εγχώριου καταλύτη θα διατηρήσουν την λογική εύρους διακύμανσης με τους υφιστάμενους τζίρους που επικρατούν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης. 

  Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ και η Grivalia σημείωσαν απώλειες 3,13% και 3,21% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Πειραιώς, Μυτιληναίο και ΕΥΔΑΠ, η οποία μάλιστα διευρύνθηκε στις δημοπρασίες. Άνω του 1% οι απώλειες σε Τιτάν, ΟΠΑΠ και Aegean. 

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Λάμδα, Βιοχαλκο, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΕΕ, ΟΤΕ και Jumbo, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank και ΟΛΠ. Τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με κέρδη 1,91%, η Folli Follie στο +1,26%, ενώ η Motor Oil σημείωσε άλμα στο φίνις της τάξεως του 3,11%. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων