Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Μαρ-2018 11:44

  Goldman Sachs: Τι θα συμβεί σε αγορές και οικονομίες εάν ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Goldman Sachs: Τι θα συμβεί σε αγορές και οικονομίες εάν ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος

  Ο Λευκός Οίκος επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ έσπευσαν να ανακοινώσουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε αντίποινα, ενώ οι αγορές έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την πιθανότητα ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, σημειώνει η Goldman Sachs σε νέο της report. Σύμφωνα με την τράπεζα, υπάρχουν τα εξής σενάρια για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια:

  Δασμοί από τις ΗΠΑ χωρίς αντίποινα. Εάν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ δεν προχωρήσουν σε αντίποινα, οι δασμοί θα έχουν μικρές θετικές επιπτώσεις στο πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ. Η αύξηση των τιμών εισαγωγών μειώνει τις εισαγωγές, γεγονός που ενισχύει την εγχώρια παραγωγή και επομένως το ΑΕΠ.  Η ενίσχυση της ανάπτυξης είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από τον υψηλότερο πληθωρισμό, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερα επιτόκια και ισχυρότερο δολάριο.

  Ξέσπασμα εμπορικού πολέμου επικεντρωμένου στις ΗΠΑ. Σε αυτό το σενάριο οι δασμοί των ΗΠΑ οδηγούν σε αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους και σε περαιτέρω αυξήσεις των δασμών των ΗΠΑ. Οι δασμοί σε όλο το εμπόριο προς και από τις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο οι εμπορικοί εταίροι δεν θα επιβάλουν δασμούς μεταξύ τους: Για παράδειγμα, η ΕΕ και η Κίνα θα θέσουν έναν κοινό δασμό εναντίον των αμερικανικών εισαγωγών, αλλά δεν θα δημιουργήσουν εμπορικούς φραγμούς μεταξύ τους.

  Όλοι χάνουν σε περίπτωση εμπορικού πολέμου, σημειώνει η τράπεζα. Οι επιπτώσεις είναι αρνητικές για τις ΗΠΑ καθώς οι δασμοί θα επιβραδύνουν τις εξαγωγές και ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος  σε σχέση με το εάν δεν υπήρχαν δασμοί, ενώ η Fed θα προχωρήσει ταχύτερα στις αυξήσεις των επιτοκίων και το δολάριο θα ενδυναμωθεί περαιτέρω. Τα αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους θα εμποδίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο από τους δασμούς των ΗΠΑ, αλλά η ανάπτυξη θα χτυπηθεί από τα υψηλότερα επιτόκια. Έτσι, τα αποτελέσματα παραμένουν πολύ μικρά ακόμη και για δασμό 5% σε όλες τις συναλλαγές από και προς τις ΗΠΑ.

  Ξέσπασμα παγκόσμιου εμπορικού πολέμου. Η Goldman υποθέτει ότι κάθε χώρα θα επιβάλει δασμούς 5% προς όλες τις άλλες χώρες.  Για παράδειγμα, η ΕΕ επιβάλει έναν δασμό εναντίον της Κίνας ως απάντηση στους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η ροή κινεζικού χάλυβα στην Ευρώπη. Το παγκόσμιο κόστος του προστατευτισμού θα αυξηθεί σημαντικά σε περίπτωση ξεσπάσματος ενός εμπορικού πολέμου και οι δασμοί θα αυξηθούν παντού. Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ακόμη πιο έντονα, χτυπώντας τις καταναλωτικές δαπάνες και αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς να αυξήσουν τα επιτόκια. Το δολάριο στη συνέχεια σταματά να ανατιμάται, ενώ οι ανοιχτές οικονομίες με εμπορικά πλεονάσματα θα χτυπηθούν, ειδικά η ευρωπαϊκή. Όπως τονίζει η Goldman Sachs, η Ευρώπη θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος σε περίπτωση εμπορικού πολέμου.

  Εμπορικός πόλεμος με διεθνές sell-off στις μετοχές. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο της Goldman, οι παγκόσμιες αγορές μετοχών θα μειωθούν κατά 10%. Τα κόστη του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου θα αυξηθούν περαιτέρω εάν υπάρξει  sell-off στις αγορές. Η πτώση των τιμών των μετοχών αυξάνει τις αρνητικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου. Και αυτό θα έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις σε χώρες οι οποίες έχουν μεγάλα σε κεφαλαιοποίηση χρηματιστήρια, ειδικά στις ΗΠΑ ενώ το δολάριο θα αρχίσει να χάνει σημαντικό έδαφος.​

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων