Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Μαρ-2018 13:53

  Lyxor: Η μεγάλη ευκαιρία των ελληνικών, γαλλικών και γερμανικών μετοχών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Lyxor: Η μεγάλη ευκαιρία των ελληνικών, γαλλικών και γερμανικών μετοχών

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Με την καταλανική κρίση να έχει "παγώσει" προς το παρόν, όλα τα μάτια των επενδυτών είχαν στραφεί στον πολιτικό κίνδυνο στην Ιταλία και στην πιθανή επίπονη διαπραγμάτευση για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, σημειώνει σε νέο της report η Lyxor Asset Managment, του Ομίλου της Societe Generale.

  Μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, όπως επισημαίνει, η Ιταλία είναι πιθανό να μπει σε μία περίοδο πολιτικού παζαριού, ενώ οι εξελίξεις γύρω από τον νέο συνασπισμό της Μέρκελ και το τι θα σημαίνει αυτό για τις ευρωπαϊκές μετοχές, αποτελούν το νέο focus των επενδυτών της περιοχής.

  Οι μετοχές των αγορών της ευρωζώνης είχαν πολύ καλή πορεία παρά τις ανησυχίες γύρω από το πολιτικό σκηνικό τους τελευταίους μήνες, ωστόσο οι αγορές συνεχίζουν να μην έχουν αποτιμήσει ακόμη την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.  Η αγορά των μετοχών της ευρωζώνης παραμένει περίπου 15% κάτω από τα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων κύκλων, τονίζει το Lyxor Asset Managment.

  Σε αυτό το νέο σκηνικό το fund συνεχίζει να προτιμά τις μετοχές της Ελλάδας και της Γαλλίας με τις μετοχές της Γερμανίας να αποτελούν το... new entry.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως σε report του τον Ιανουάριο το Lyxor είχε εκτιμήσει ότι οι ελληνικές μετοχές θα υπεραποδώσουν, "βλέποντας" πιθανότητα εκτόξευσης του γενικού δείκτη του Χ.Α κατά 50% και στα επίπεδα του 2014, δηλαδή κοντά στις 1.300 μονάδες.

  Ιταλική ίντριγκα

  Η μη επίτευξη αυτοδυναμίας ήταν το πιο πιθανό εκλογικό σενάριο για την Ιταλία - ένα ελαφρώς θορυβώδες status quo που δεν θα βοηθήσει στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται αλλά ούτε και θα προκαλέσει σημαντικές διαταραχές.

  Οι αγορές και ο δείκτης FTSE MIB θα μπορούσαν να ηρεμήσουν  αν οι λαϊκιστές δεν βρεθούν στην εξουσία. Ίσως να υποαποδώσουν φέτος σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, εκτός εάν οι ενέργειες που πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες οδηγήσουν σε κάποια μορφή εποικοδομητικής κυβέρνησης πλειοψηφίας.

  Σε περίπτωση που υπάρξει ένας κεντροδεξιός συνασπισμός, θα καταγραφεί πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και έτσι το Lyxor θα υιοθετήσει μια ισχυρότερη στάση όσον αφορά τις προοπτικές τόσο για τις μετοχές του MIB όσο και για τις μετοχές της ευρωζώνης. Από την άλλη πλευρά, εάν το κίνημα των Πέντε Αστέρων... καταπιεί τα λόγια του και σχηματίσει συνασπισμό με το ευρωσκεπτικιστικό, κατά της μετανάστευσης κόμμα της Λίγκας, όλα είναι πλέον ανοιχτά.

  Ένας μεγάλος συνασπισμός

  Η εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία είναι μια μακρινή μνήμη, όμως οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης χρειάστηκαν πέντε μήνες - το μεγαλύτερο διάστημα στη μεταπολεμική γερμανική ιστορία. Μετά την ανανέωση της φαινομενικά κατακερματισμένης σχέσης τους, το συντηρητικό Κόμμα CDU της Μέρκελ και οι αρχικά μη πρόθυμοι σοσιαλδημοκράτες (SPD) τελικά συνδυάστηκαν για να εξασφαλίσουν την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία. Ωστόσο η Μέρκελ αναγκάστηκε να παραδώσει τον έλεγχο των υπουργείων-κλειδιά όπως το Οικονομικών, το Εξωτερικών και το Εργασίας. Ως αποτέλεσμα, η κατεύθυνση που θα λάβει η νέα κυβέρνηση είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

  Εάν το SPD δεν συμφωνούσε θα βρισκόταν αντιμέτωπο με την εκλογική εξαφάνιση στα χέρια της άκρας δεξιάς του AfD. Πάντως, όπως σημειώνεται, η απόφαση του SPD δεν αλλάζει βραχυπρόθεσμα τις θετικές προοπτικές του DAX. Το "ναι" του πάντως ευνοεί την εγχώρια ζήτηση, τους γερμανούς καταναλωτές και τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ.

  Follow the money

  Όπως σημειώνει το fund, οι επενδυτές έγιναν πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην Ευρώπη κατά το τελευταίο τρίμηνο, δεδομένου του πολιτικού κινδύνου. Ωστόσο, η επενδυτική όρεξη έχει επιστρέψει στις αγορές. Οι ροές στα ETFs των μετοχών της ευρωζώνης είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι ήταν πέρυσι, παρά την αστάθεια στα μέσα Φεβρουαρίου. Οι εισροές έχουν ξεπεράσει τις εισροές για τις αμερικανικές μετοχές -ενδεχομένως σηματοδοτώντας την έναρξη της αλλαγής της επενδυτικής στρατηγικής, με σκοπό την εκμετάλλευση του χάσματος αποτίμησης μεταξύ των δύο αγορών.

  Πέραν των ETFs, οι long/short στρατηγικές μετοχών και τα αμοιβαία κεφάλαια έχουν παρόμοια αποτελέσματα, με τους επενδυτές να προσελκύονται από τις προοπτικές μίας Ευρώπης δύο ταχυτήτων. Τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών και οι εξελίξεις στη Γερμανία, υπογραμμίζουν ακόμη περισσότερο αυτές τις προοπτικές και τα περιθώρια για υπεραπόδοση, υπό την προϋπόθεση οι επενδυτές να είναι επιλεκτικοί στις τοποθετήσεις τους, τονίζει το Lyxor.

  Η πολιτική του Μακρόν και η οικονομική πρόοδος που σημειώνεται στη Γαλλία καθώς και η πιθανή μείωση του χρέους της Ελλάδας σημαίνει ότι Γαλλία και Ελλάδα παραμένουν οι προτιμώμενες αγορές από την περιοχή της ευρωζώνης, ενώ και οι προοπτικές της Γερμανίας μόλις βελτιώθηκαν, καταλήγει το fund.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων