Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 11-Μαρ-2018 16:00

  Το νέο στοίχημα του Χ.Α. και το comeback των ελληνικών ομολόγων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το νέο στοίχημα του Χ.Α. και το comeback των ελληνικών ομολόγων

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αέρα στα... πανιά των short sellers φύσηξε το ξέσπασμα των αναταραχών στις διεθνείς αγορές στις αρχές του περασμένου μήνα, το οποίο έφερε σύννεφα πάνω και από το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τα βρετανικά funds που έχουν κατοικοεδρεύσει στην ελληνική αγορά από το περασμένο καλοκαίρι να επιστρέφουν δριμύτερα, "μυρίζοντας" ευκαιρίες μετά από το ισχυρό ράλι του διμήνου Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου το οποίο είχε "κάψει" τα πονταρίσματά τους.

  Η αγορά έχει χάσει όλα τα κέρδη του 2018, όμως τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση δείχνει να διαφοροποιείται: τα ελληνικά ομόλογα κινούνται σε μία εντελώς διαφορετική ταχύτητα, έχοντας αυτονομηθεί μετά από πολύ καιρό από το Χ.Α, με τους αγοραστές να δηλώνουν δυναμικό "παρών" εκτοξεύοντας τζίρο και τιμές τόσο στους βραχυπρόθεσμους όσο και τους μακροπρόθεσμους τίτλους.

  Ωστόσο, ο πολιτικός κίνδυνος που έχει επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, μετά τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών και λόγω των φόβων για εμπορικό πόλεμο από τις ανακοινώσεις Τραμπ περί δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προκαλεί σημαντικές αναταράξεις και στέλνει τη μεταβλητότητα στα ύψη.

  "Κλειδί" οι τράπεζες

  Αυτό δημιουργεί ένα έντονα ασταθές περιβάλλον, αντίθετα με τα ήρεμα νερά στα οποία κινούνταν οι αγορές για μεγάλο διάστημα, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες του ελληνικού Χρηματιστηρίου να ξαναδεί τις 890 μονάδες που φλέρταρε τον Ιανουάριο, το οποίο, αν και έχει στα "χέρια" του τον ισχυρό καταλύτη των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2017 των εισηγμένων που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, είναι αντιμέτωπο και με ένα δύσκολο επόμενο δίμηνο "εσωτερικά" αφού πολλά θα κριθούν από τη διαδικασία των stress tests των ελληνικών τραπεζών τα οποία ολοκληρώνονται τον Μάιο.

  Σαφέστερη εικόνα για τον κλάδο και τα stress tests θα υπάρχει μέσα από τις τηλεδιασκέψεις που θα συνοδεύσουν τα αποτελέσματα των τραπεζών τα οποία και ξεκινούν τη Δευτέρα.

  Πάντως, αν και το momentum στο Χ.Α. έχει χάσει την ανοδική δυναμική του Ιανουαρίου, οι πωλητές ακόμα δεν έχουν πάρει πλήρως τον έλεγχο, με τον τζίρο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και τον Γενικό Δείκτη να προσπαθεί για μέρες να κρατήσει τις 800 μονάδες –στις οποίες ουσιαστικά ξεκίνησε η φετινή χρονιά– χωρίς ακραίες κινήσεις. Αν και οι 800 μονάδες αποτελούν μόνο ένα κρίσιμο ψυχολογικό όριο, με τις 795 μονάδες να είναι η πρώτη στήριξη, η απώλειά τους προκαλεί στην αγορά.

  Σύμφωνα με τους αναλυτές, πιθανή όμως διάσπαση των 795 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο προς τις 776 μονάδες, όπου είχε βρεθεί τελευταία φορά στις 19 Δεκεμβρίου, ενώ αλλαγή του κλίματος μπορεί να επέλθει με τη διάσπαση των 807 μονάδων.

  Σημαντικό στήριγμα θα αποτελέσουν τα αποτελέσματα των τραπεζών, όπου οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αναμένονται καλύτερες επιδόσεις λόγω της βελτίωσης της εικόνας των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της επιστροφής των καταθέσεων, ενώ η πολύ καλή επίδοση των ελληνικών ομολόγων πέρσι θα ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών. Ωστόσο, θα ενσωματώνουν τις προβλέψεις που θα επιβαρύνουν τις τράπεζες με την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9.

  Όπως επεσήμανε η Moody’s, οι νέες καταθέσεις έχουν μέσο επιτόκιο 0,29% ετησίως στο τέλος του Δεκεμβρίου 2017, που σημαίνει ότι το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών θα μειωθεί κατά 120 μονάδες βάσης τουλάχιστον, εάν κατορθώσουν να αντικαταστήσουν τον ELA με νέες καταθέσεις πελατών. Το χαμηλότερο χρηματοδοτικό κόστος θα βελτιώσει το καθαρό περιθώριο από τόκους και την κερδοφορία, η οποία με τη σειρά της θα υποστήριζε την πιστωτική τους ισχύ.

  Οι shorts ξανα... ξύπνησαν

  Η επιστροφή των short χαρτοφυλακίων στη συμπεριφορά της αγοράς είναι ξεκάθαρη, αφού, μετά τη χαμένη μάχη του Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, έχουν βρει ευκαιρία στην αδυναμία της αγοράς αλλά και στο ταραχώδες κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές που δεν ευνοεί τις risk-on στρατηγικές, μυρίζοντας νέο... πόλεμο και ποντάροντας σε νέο σφυροκόπημα τόσο των τραπεζών αλλά και μετοχών του FTSE 20.

  Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα έχουν εντάξει τόσο τον πολιτικό όσο και τον γεωπολιτικό κίνδυνο στη στρατηγική τους, βλέποντας πως το προφίλ κινδύνου της Ελλάδας επιδεινώνεται, με την πολιτική αστάθεια που έχει προκαλέσει η υπόθεση Novartis ενώ και τις εστίες γεωπολιτικής κρίσης που δημιουργούν οι εντάσεις στο Σκοπιανό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες και κορυφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται στην Τουρκία.

  Μπορεί το ράλι που πραγματοποίησε το ελληνικό Χρηματιστήριο το διάστημα Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου να "έκαψε" πολλούς shorts, ωστόσο τα τρία βρετανικά funds Marshall Wace, Oceanwood Capital Managment και Lansdowne Partners που έχουν "κατασκηνώσει" στο Χ.Α. το τελευταίο διάστημα δεν το βάζουν κάτω. Αν και είχαν τηρήσει στάση αναμονής από τις 12 Ιανουαρίου και έως τις αρχές Φεβρουαρίου, εμμένοντας και μη μεταβάλλοντας τις short θέσεις που είχαν χτίσει σε τράπεζες και ΔΕΗ, εδώ και έναν μήνα έχουν αρχίσει και "κινητοποιούνται" πιο έντονα. Όπως φαίνεται, το sell-off που έχει παρασύρει και την ελληνική αγορά, άνοιξε ακόμα περισσότερο τον... ορίζοντά τους, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο στόχαστρό τους έχει μπει πλέον και η μετοχή της Folli Follie. Την ίδια στιγμή αυξάνουν και το σορτάρισμά τους στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και της Alpha Bank.

  Έτσι, στις 28 Φεβρουαρίου, και ενώ οι πιέσεις στην ελληνική αγορά συνέχιζαν να είναι έντονες, το Oceanwood Capital Management προχώρησε στο άνοιγμα short θέσεων στη μετοχή της Folli Follie, και στο 0,50% των μετοχών της, δηλαδή μία θέση ύψους 5,6 εκατ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

  Την ίδια ημερομηνία, το Lansdowne Partners αύξησε κι άλλο τις short θέσεις του στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και στο 1,64% από το 1,51% που τις είχε αυξήσει στις 6 Φεβρουαρίου, φέρνοντάς τες στα 24,75 εκατ. ευρώ. Tη Δευτέρα 5 Μαρτίου το Oceanwood Capital Management προχώρησε στην αύξηση των short θέσεών του στην Alpha Bank. Πλέον, το βρετανικό fund διατηρεί short θέσεις 0,71% επί των μετοχών της Alpha Bank.

  Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες θέσεις των funds, το Marshall Wace διατηρεί short θέσεις επί των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και στο 0,68% καθώς και στην Τράπεζα Πειραιώς και στο 0,80%. To Lansdowne Parnters επιμένει short σε ΔΕΗ (0,80%) και Eurobank (0,62%) και το Oceanwood Capital Management συνεχίζει να σορτάρει την Εθνική Τράπεζα (0,70%).

  Πού οδηγεί η ανάκαμψη στα ομόλογα

  Ύστερα από αρκετές πτωτικές συνεδριάσεις και έντονες πιέσεις, οι αγοραστές φαίνεται να έχουν επανέλθει στα ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας τις τιμές και βελτιώνοντας τις αποδόσεις τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπροθέσμων τίτλων οι οποίες πλησιάζουν όλο και περισσότερο τα επίπεδα που βρισκόντουσαν πριν το ξέσπασμα του πρόσφατου sell-off.

  Οι ελληνικοί τίτλοι έχουν επωφεληθεί τις τελευταίες ήμερες από το διεθνές κλίμα, τόσο από την υποχώρηση των διεθνών μετοχών που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο οι οποίες και ευνόησαν τις αγορές κρατικών τίτλων, όσο και από τη βελτίωση στην ευρωπεριφέρεια η οποία ξεπέρασε το "εμπόδιο" της ιταλικής κάλπης και υπεραπέδωσε σε σχέση με τον πυρήνα.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως ο τζίρος στη δευτερογενή αγορά (ΗΔΑΤ) έχει ανεβάσει έντονα ρυθμούς αυτόν τον μήνα, ξεπερνώντας την περασμένη εβδομάδα σε αρκετές συνεδριάσεις τα 30 εκατ. ευρώ, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους, ενώ από τις αρχές του μήνα κινείται κοντά σε αυτά τα επίπεδα.

  Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτή η εκτόξευση του τζίρου είναι σημαντικό το ότι συνοδεύεται με ράλι στα ομόλογα, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ότι οι αγοραστές έχουν επιστρέψει δίνοντας δυναμικό "παρών". Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να αναφέρουμε πως τον Φεβρουάριο και ενώ το sell-off ήταν σε πλήρη εξέλιξη ο μέσος ημερήσιος τζίρος στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο όπου το ράλι κορυφωνόταν και η απόδοση στο 10ετές ομόλογο άγγιξε τα χαμηλά 12ετίας, ο μέσος ημερήσιος τζίρος δεν ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ.

  Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου άγγιξε το 4,101% την περασμένη εβδομάδα, έχοντας βελτιωθεί κατά 9% από τις αρχές του μήνα, η απόδοσης στο 5ετές διαμορφώθηκε στο 3,405% με πτώση κατά 9,3% την τελευταία εβδομάδα, ενώ η απόδοση του 7ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,78%, έχοντας βελτιωθεί σημαντικά από τα επίπεδα άνω του 4% που βρέθηκε στην πρεμιέρα της έκδοσής του.

  Οι επενδυτές αυτήν τη στιγμή εκμεταλλεύονται τη βουτιά που σημείωσαν οι ελληνικοί τίτλοι το τελευταίο διάστημα και βλέπουν ευκαιρία, αφού η γ΄ αξιολόγηση έκλεισε, η δόση εκταμιεύθηκε και οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος ξεκινούν, ενώ σημαντικό χέρι βοηθείας έχει ήδη δοθεί από τους οίκους αξιολόγησης με τις αναβαθμίσεις και τις θετικές προοπτικές που έχουν "δώσει" στην Ελλάδα.

  Όπως είχε σημειώσει σε πρόσφατη ανάλυσή της η UBS, το περιβάλλον της αγοράς ομολόγων στην Ευρώπη, καθώς και οι χαμηλές αποπληρωμές χρέους κατά τους επόμενους 12 μήνες, δημιουργούν ένα πολύ θετικό περιβάλλον για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Νέες εκδόσεις καθώς και η εκταμίευση των δόσεων του τρέχοντος προγράμματος θα παρέχουν στην ελληνική κυβέρνηση αρκετή ρευστότητα για να καλύψει τις υποχρεώσεις χρέους και τις χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι τα τέλη του 2019. Παράλληλα, όπως είχε αναφέρει, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ανταποκριθεί στην οικονομική ανάκαμψη και στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δίνοντας θετικές προοπτικές και αναβαθμίσεις στην κατηγορία Β, ενώ η έξοδος από το πρόγραμμα και η ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της Ελλάδας στην κατηγορία του επενδυτικού βαθμού.

  Κινητικότητα από τα funds

  Στα θετικά της αγοράς είναι και η κινητικότητα των funds σε αρκετές εισηγμένες, όπως το deal στην Κορρές με τη Morgan Stanley, οι εξελίξεις στην διαδικασία πώλησης των Νηρέα και Σελόντα καθώς και η είσοδος του βρετανικού fund Brevan Howard στην εταιρεία "Π. Πετρόπουλος", αποκτώντας ποσοστό 8,15%, το οποίο και αποτελεί το πρώτο placement σε εισηγμένη εταιρείας μεσαίας κεφαλαιοποίησης το 2018.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι το βρετανικό fund το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα macro hedge funds στον κόσμο με υπό διαχείριση κεφάλαια 40 δισ. δολ., ξεκίνησε επισήμως να δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά από τον Φεβρουάριο, με δύο funds τα οποία έχουν επίκεντρο τη χώρα μας. Επικεφαλής των δύο funds είναι ο οικονομολόγος και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Eurobank, Πλάτων Μονοκρούσος, ενώ την εποπτεία των funds έχει ο συνιδρυτής του fund, Τρύφων Νάτσης. Όπως είχε ανακοινωθεί, θα επενδύσει 500 εκατ. δολάρια σε δύο τομείς: Σε ελληνικές μετοχές και σε ακίνητα, καθώς η Ελλάδα, ειδικά στο κομμάτι του real estate, παρουσιάζει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί κατά 40% και οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ότι θα δώσουν μεγάλες υπεραξίες.

  Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Σταθόπουλος, επικεφαλής της BC Partners UK, ανέφερε στο φόρουμ των Δελφών ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1,7 τρισ. δολάρια από private equity funds που δεν έχουν ακόμη επενδυθεί, με την Ελλάδα να διαθέτει μοναδική ευκαιρία να απορροφήσει τμήμα της συγκεκριμένης ρευστότητας. Παράλληλα, ο Απόστολος Ταμβακάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EOS Capital Partners, τόνισε ότι το fund αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε τομείς όπως η βιομηχανία τροφίμων, το λιανεμπόριο, το Fintech και οι εξωστρεφείς βιομηχανικές εταιρείες, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική αγορά παρουσιάζει μία, άνευ προηγουμένου, ανάγκη για ρευστότητα, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων εταιρειών συρρικνώθηκε κατά 12 φορές από το 2008.

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων