Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Μαρ-2018 16:11

  Αναλυτές: Τα γεράκια κερδίζουν έδαφος στην ΕΚΤ, τι σημαίνει η κίνηση Ντράγκι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αναλυτές: Τα γεράκια κερδίζουν έδαφος στην ΕΚΤ, τι σημαίνει η κίνηση Ντράγκι

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η αλλαγή "γλώσσας" της ΕΚΤ υποδηλώνει ότι οι αξιωματούχοι που θέλουν να καθορίσουν μια πιο σαφή πορεία προς την έξοδο από το QE μετά από τέσσερα χρόνια έκτακτων κινήτρων παίρνουν το προβάδισμα στο 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τους αναλυτές. Αυτό αποτελεί έκπληξη για τους περισσότερους οικονομολόγους που δεν προέβλεψαν καμία αλλαγή στο forward guidance εν μέσω νέων κινδύνων γύρω από τις προοπτικές της ευρωζώνης. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι, όπως σχολιάζουν ότι η ΕΚΤ κάνει το πρώτο βήμα στην σταδιακή ομαλοποίηση της πολιτικής της και το τέλος του QE.

  "Αυτό είναι το πρώτο φυσικό βήμα προς την ομαλοποίηση", σημειώνει ο Piet PH Christiansen, οικονομολόγος της Danske Bank. "Είναι μια έξυπνη κίνηση επειδή διατηρεί επίσης τη δυνατότητα επέκτασης ή tapering πέραν του Σεπτεμβρίου".

  Σύμφωνα με τον αναλυτή της ING Carsten Brzeski, τα "γεράκια" της ΕΚΤ που θέλουν το τέλος του QE κερδίζουν έδαφος και αυτό συμπεριλαμβάνει τον Jens Weidmann της Bundesbnak ο οποίος είναι και υποψήφιος για το τιμόνι της ΕΚΤ μετά τη λήξη της θητείας του Draghi.

  Δεν είναι μια σημαντική αλλαγή από μόνη της αφού κανείς δεν περίμενε την αύξηση των αγορών assets ούτως ή άλλως, σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της Mizuho, Antoine Bouvet. "Όμως, η αγορά ανησυχεί ότι η επίπτωση θα μπορούσε να είναι πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να μεταφέρει την αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι αποτιμάται σήμερα."

  "Ο Draghi θα τηρήσει στο επόμενο διάστημα μία ήπια ρητορική για να αντισταθμίσει οποιαδήποτε παρατεταμένη νευρικότητα στις αγορές που θα μπορούσε να προκαλέσει η αλλαγή του forward guidance", σημειώνει ο Antje Praefcke, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων της Commerzbank. Η εγκατάλειψη του easing bias, όπως επισημαίνει, ευθυγραμμίζεται με τις πρόσφατες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

  Ο Viraj Patel, στρατηγός αναλυτής της αγοράς forex στην ING, σημειώνει ότι ο Draghi έκανε αυτό που έπρεπε για να κατευνάσει τα γεράκια στην ΕΚΤ. "Είναι η επιβεβαίωση ότι η ομαλοποίηση της πολιτικής της ΕΚΤ είναι σε καλό δρόμο", τονίζει.

  Ο Mike Bell, στρατηγικός αναλυτής της J.P. Morgan Asset Management, σημειώνει από την πλευρά του ότι λόγω της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και της αναμενόμενης μείωσης της ανεργίας σε ολόκληρη την ευρωζώνη, "η ΕΚΤ είναι πιθανό να αισθάνεται άνετα να τερματίσει το QE το Σεπτέμβριο".

  Όπως σχολιάζει από την πλευρά της η Capital Economics, η αλλαγή στη ρητορική της ΕΚΤ είναι αναμφισβήτητα το πρώτο προσεκτικό βήμα της κεντρικής τράπεζας σε μια πορεία σταδιακής εξομάλυνσης των πολιτικών της, γεγονός που εξηγεί την άμεση άνοδο του ευρώ. Ωστόσο, δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη, δεδομένης της προηγούμενης προειδοποίησης της ΕΚΤ ότι θα "επανεξετάσει" το forward guidance κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων