Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Μαρ-2018 12:33

  Τι βλέπουν οι αναλυτές για ευρώ, ομόλογα, αγορές μετά τις εκλογές στην Ιταλία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι βλέπουν οι αναλυτές για ευρώ, ομόλογα, αγορές μετά τις εκλογές στην Ιταλία

  Η Ιταλία είναι πλέον αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας αφού οι ψηφοφόροι ουσιαστικά απέρριψαν τα παραδοσιακά κόμματα και έστειλαν τα αντι-συστημικά και ακροδεξιά κόμματα σε επίπεδα ρεκόρ. Τι εκτιμούν οι αναλυτές για το "αύριο" των αγορών μετά τα νέα δεδομένα στην Ιταλία.

  Σύμφωνα με τον Timothy Graf, επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής στην State Street Global Markets, ενώ το 2017 τελικά δεν αποδείχθηκε ένα έτος πολιτικού κινδύνου για την ευρωζώνη όπως αρχικά αναμενόταν, η απροσδόκητη ισχυρή απόδοση του κινήματος των Πέντε Αστέρων φέρνει αυτήν την απειλή ξανά στο προσκήνιο. Αν και το κόμμα έχει μετριάσει τη ρητορική του κατά του ευρώ τους τελευταίους μήνες, ο ευρωσκεπτικισμός εντός της περιοχής της ευρωζώνης θα μπορούσε τελικά να επαναφέρει την υπαρξιακή απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής. "Ο σχηματισμός κυβέρνησης έχει πολλές προκλήσεις, αλλά αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ισχυρή συναίνεση που υποστηρίζει σήμερα το ευρώ. Τα ιταλικά spreads αναμένεται επίσης να αυξηθούν το επόμενο διάστημα”, όπως τονίζει στο Reuters.

  Όπως σημειώνει ο Alessandro Balsotti, επικεφαλής asset management στην JCI Capital, το αποτέλεσμα είναι ασφαλώς από τα χειρότερα για τις αγορές, παρόλο που το δημοψήφισμα του Brexit και η εκλογή Trump μας έχουν διδάξει ότι τα πολιτικά γεγονότα μπορούν να οδηγήσουν σε απροσδόκητες αντιδράσεις στην αγορά.

  Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και το ευρώ δεν αποτέλεσαν το κεντρικό τμήμα της εκλογικής εκστρατείας της Ιταλίας και οι ευρωσκεπτικοί τόνοι δεν υπογραμμίστηκαν πολύ από τα κόμματα όπως το Κίνημα 5 Αστέρων  και η Λίγκα, τα οποία στο παρελθόν έχουν επιμείνει στα ζητήματα με πολύ περισσότερη ένταση. Από αυτή την άποψη, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κάποιο από τα αποτελέσματα θα μπορούσε να έχει συστημικό αντίκτυπο, όπως σημειώνει ο Balsotti στο πρακτορείο.
   
  Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Morgan Stanley, Daniele Antonucci, χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, τα κόμματα έχουν την επιλογή να διαπραγματευτούν έναν συνασπισμό - μια αβέβαιη διαδικασία. Η συνέχιση της πολιτικής φαίνεται πιθανή ενώ συμβαίνει αυτό, αλλά οι περιορισμένες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να αφήσουν την οικονομία ευάλωτη όταν γυρίσει ο κύκλος.

  Ο στρατηγικός αναλυτής της Credit Suisse, Pierre Bose, σημειώνει πως δεν εκτιμά ότι οι συνέπειες για το ευρώ θα είναι έντονες, ωστόσο οποιαδήποτε αδυναμία προκύψει στο νόμισμα λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία θα αποτελέσει ευκαιρία αγοράς.

  "Υπάρχουν τόσα πολλά σενάρια που είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί, αλλά εάν τα κόμματα δεν αντιστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει - επειδή η οικονομία αναπτύσσεται και υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας - οι αγορές δεν πρέπει να ανησυχούν πάρα πολύ για αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία ευθυγραμμίζονταν σε γενικές γραμμές με τις προσδοκίες ", σημειώνει από την πλευρά του ο Alberto Gallo, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής στην Algebris Investments.

  "Αναμένουμε μακρές διαπραγματεύσεις μετά από τις εκλογές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη αστάθεια των ιταλικών assets. Οι αγορές θα χαιρετίσουν έναν μεγάλο συνασπισμό, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική σταθερότητα και δημοσιονομική πειθαρχία", σημειώνει από την πλευρά του ο Matteo Ramenghi αναλυτής επενδύσεων στην UBS Wealth Management.

  Σύμφωνα με τον Fabio Fois, αναλυτή της Barclays, αναμένεται ο σχηματισμός ενός ευρύ και ετερογενούς συνασπισμού που θα μπορούσε να συμπεριλάβει τα αντι-συστημικά κόμματα. Πάντως δεν αναμένεται ότι ένας τέτοιος συνασπισμός θα προχωρήσει σε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και, ανάλογα με τη σύνθεσή του, η Barclays βλέπει μεγάλο κίνδυνο να αντιστραφούν οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις.

  Μία περίοδο απόλυτης πολιτικής αβεβαιότητας αναμένει από την πλευρά της η οικονομολόγος της Oxford Economics, Nicola Nobile, σημειώνοντας πως ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία αναμενόταν ευρέως, αλλά αυτό που η αγορά δεν προέβλεπε είναι η ώθηση των λαϊκιστικών κινημάτων και η αδύναμη απόδοση των mainstream κομμάτων. Και αυτό που θα προκαλέσει ανησυχία στην αγορά είναι πως δεν είναι σαφής η θέση του κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λίγκα σε ευρωπαϊκά θέματα όπως η τραπεζική ένωση.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ