Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Μαρ-2018 10:51

  Eurasia: Πιθανή μία λαϊκιστική κυβέρνηση στην Ιταλία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Eurasia: Πιθανή μία λαϊκιστική κυβέρνηση στην Ιταλία

  Η αδυναμία του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και τoυ Forza Italia δεν επιτρέπει την επιλογή μιας κυβέρνησης "μεγάλου συνασπισμού" που θα περιλαμβάνει "μέτρια" κόμματα από τα αριστερά και τα δεξιά, σημειώνει η Eurasia Group σε έκθεσή της όπου σχολιάζει το αποτέλεσμα της ιταλικής κάλπης. Παρόλα αυτά, εκτιμά ότι μια δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού (που αποτελείται από τη Λίγκα, τη Forza Italia και τo μικρότερο Brothers of Italy) εξακολουθεί να είναι η πιο "λογική" επιλογή. Ωστόσο, με το 37% των ψήφων, ο συνασπισμός αυτός πιθανόν να υπολείπεται της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο. Το γεγονός ότι η άκρα δεξιά Λίγκα θα είναι για πρώτη φορά το μεγαλύτερο κόμμα του συνασπισμού θα καταστήσει επίσης πιο δύσκολο να "προσελκύσει" βουλευτές από άλλα κόμματα.

  Τώρα, αφού είναι και "επίσημα" το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, το κίνημα των Πέντε Αστέρων είναι πιθανό να κάνει μια αποφασιστική κίνηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ενώ άλλα κόμματα θα είναι απρόθυμα να το υποστηρίξουν, αυτή είναι τώρα σαφώς η πιο εφικτή επιλογή προς την πλειοψηφία, σημειώνει η Eurasia. Οι πιθανότητες μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Πέντε Αστέρων, υποστηριζόμενης είτε από την Λίγκα είτε (λιγότερο πιθανό) από ένα πολύ μειωμένο PD, είναι σημαντικές. Αν και οι επαναληπτικές εκλογές παραμένουν πιθανές, στο στάδιο αυτό είναι η λιγότερο πιθανή επιλογή.

  Επομένως, μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία ενός λαϊκιστικού κόμματος και με έντονα ευρωσκεπτικιστικά στοιχεία (είτε της Λίγκας είτε των Πέντε Αστέρων) είναι πλέον πιο πιθανή.

  Τόσο το κίνημα των Πέντε Αστέρων όσο και η Λίγκα πιθανότατα θα αποδειχθούν πιο ήπια εάν βρεθούν στην εξουσία, σε σχέση με ορισμένες από τις ρητορικές της προεκλογικής τους εκστρατείας, πρόθυμα να δείξουν ότι είναι αξιόπιστα κυβερνητικά κόμματα. Ωστόσο, η προοπτική μιας κυβέρνησης με λαϊκίστικη ηγεσία θα επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές της οικονομικής πολιτικής και θα δημιουργήσει σημαντικά εμπόδια στην εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας.

  Η έξοδος από το ευρώ, πόσο μάλλον η έξοδος από την ΕΕ, παραμένει αρκετά απίθανη, όπως και μια ουσιαστική αναθεώρηση των συνθηκών της ΕΕ προς όφελος της Ιταλίας, κάτι που τόσο η Λίγκα όσο και το κίνημα των Πέντε Αστέρων έχουν διαμηνύσει προεκλογικά. Ένας μεγαλύτερος κίνδυνος σύμφωνα με την Eurasia, είναι η πιθανότητα ουσιαστικής δημοσιονομικής ολίσθησης, όταν οποιοδήποτε από τα δύο κόμματα προχωρήσει στην υλοποίηση ορισμένων από τις δεσμεύσεις του.

  Αυτό θα δημιουργήσει περισσότερη τριβή μεταξύ της Ρώμης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ιταλία κινδυνεύει ήδη να μην συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς στόχους της ΕΕ και κάθε πρόσθετη απόκλιση ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Οποιαδήποτε προσπάθεια ανατροπής των μεταρρυθμίσεων, κυρίως της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του 2011, θα προκαλέσει επίσης ανησυχία στους επενδυτές.

  Όπως καταλήγει η Eurasia, η έλλειψη εμπειρίας των δύο κομμάτων καθώς και η επιθυμία τους για ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές θα έχει ως αποτέλεσμα την απρόβλεπτη και ακανόνιστη χάραξη πολιτικής. Η πρωταρχική ανησυχία είναι η ανικανότητα της λαϊκιστικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει μια πιθανή νέα περίοδο πίεσης των αγορών δεδομένης της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων στην ευρωζώνη μεσοπρόθεσμα.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων