Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Φεβ-2018 11:48

  Generali Investments: Δίκαια αποτιμημένα τα ελληνικά ομόλογα, από τι εξαρτάται ένα νέο ράλι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Moody's αναβάθμισε την Ελλάδα κατά δύο βαθμίδες (B3) και μάλιστα εσπευσμένα λόγω της ουσιαστικής βελτίωσης του προφίλ κινδύνου και ήρθε μετά τις αναβαθμίσεις από S&P και Fitch στο "B", με όλους τους οίκους αξιολόγησης να επιβεβαιώνουν τις θετικές προοπτικές της Ελλάδας, όπως σημειώνει η Generali Investments.

  Οι προσδοκίες για μία θετική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης και η πρόοδος σχετικά με την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές είναι οι βασικοί κινητήριοι μοχλοί των αναβαθμίσεων, όπως σημειώνει, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος ενός νέου κουρέματος των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές αλλά και η πιθανότητα αντιστροφής των διαρθρωτικών και των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, είναι πλέον σημαντικά χαμηλότερα.

  Το μοντέλο αξιολογήσεων της Generali Investments σηματοδοτεί μια σταδιακή πρόοδο στα πιστωτικά θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας. Το fund αξιολογεί την Ελλάδα με "Β" από τον περασμένο Νοέμβριο, με τη βελτίωση που παρατηρείται από τις αρχές του 2016 να οφείλεται κυρίως στις δημοσιονομικές επιδόσεις (πρωτογενές πλεόνασμα, εξαιρουμένων των one-off μέτρων, στο 2,0% του ΑΕΠ το 2017) και την έξοδο από την ύφεση. Όπως επισημαίνει, σύντομα θα αναθεωρήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας.

  Μετά το swap των ομολόγων που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2017 όπου η Ελλάδα προχώρησε στην ανταλλαγή των ομολόγων του PSI λήξης 2023-2042 με πέντε νέα (λήξης 2023, 2028, 2033, 2037, 2042) προκειμένου να βελτιωθεί η ρευστότητα της αγοράς, το ελληνικό Δημόσιο επωφελήθηκε από τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς και εξέδωσε νέο 7ετές ομόλογο στις αρχές Φεβρουαρίου.

  νν

  Αυτή ήταν η δεύτερη έκδοση ομολόγων από τότε που η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές στα τέλη Ιουλίου του 2017, και οι ξένοι επενδυτές και τα hedge funds επιβεβαίωσαν την όρεξή τους για ελληνικά ομόλογα αφού περισσότερο από το 80% της έκδοσης κατανεμήθηκε σε επενδυτές εκτός Ελλάδας, σημειώνει το fund.

  Ωστόσο τα spreads των ελληνικών ομολόγων διευρύνθηκαν σημαντικά μετά την έκδοση του 7ετούς και απομακρύνθηκαν έντονα από τα χαμηλά επίπεδα που άγγιξαν στις αρχές Φεβρουαρίου. Οι πρόσφατες ισχυρές ρευστοποιήσεις οφείλονται κυρίως στο profit taking αφού τα ελληνικά 10ετή είχαν σημειώσει μία θεαματική πορεία στους τελευταίους 12 μήνες με το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου να μειώνεται από τις 750 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο του 2017 στις 290 μ.β. στις αρχές του μήνα.

  λ

  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Generali Investments - οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη το rating που δίνουν οι οίκοι αξιολόγησης, την περίοδο ωρίμανσης αλλά και την εσωτερική της αξιολόγηση- τα ελληνικά ομόλογα φαίνονται πλέον να είναι δίκαια αποτιμημένα μετά και την πρόσφατη αύξηση του spread.

  Όπως τονίζει, εάν η παγκόσμια ανάπτυξη και το περιβάλλον της αγοράς παραμείνουν ευνοϊκά, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να συνεχίσουν να έχουν καλή πορεία χάρη στον χαμηλό κίνδυνο αναχρηματοδότησης (το προφίλ αποπληρωμών της Ελλάδας είναι πολύ ελαφρύ κατά τους επόμενους 12 μήνες) καθώς και στις δυνατότητες περαιτέρω αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ