Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 25-Φεβ-2018 20:00

  Χρηματιστήριο: Γιατί το ταμπλό αγνόησε Moody's, Fitch, S&P

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Μέσα σε έναν μήνα η Ελλάδα έγινε αποδέκτης αναβαθμίσεων και θετικών εκτιμήσεων από τους big three οίκους πιστοληπτικούς αξιολόγησης, τον Standard and Poor's (19 Ιανουαρίου), τον Fitch (16 Φεβρουαρίου) και τον Moody's (21 Φεβρουαρίου), με τον τελευταίο, μάλιστα, να αιφνιδιάζει ευχάριστα την αγορά με τη διπλή και εσπευσμένη αναβάθμιση, που θα εκτιμούσε κανείς πως θα ήταν και ο καταλύτης που αναζητούσε η αγορά και δεν έβρισκε για να πάρουν τόσο το ελληνικό Χρηματιστήριο όσο και τα ελληνικά ομόλογα νέα ανοδική φόρα. Ωστόσο, αυτό που αποδείχθηκε το τελευταίο διάστημα ήταν πως σε κάθε ανοδικό ξέσπασμα οι πωλητές... καραδοκούν.

  Αυτό δημιουργεί αρκετούς προβληματισμούς σε ό,τι αφορά το momentum της αγοράς και στο κατά πόσον όσοι έχασαν το τρένο του ράλι, που ξεκίνησε σε μετοχές και ομόλογα στις αρχές Δεκεμβρίου, δεν θα έβρισκαν ευκαιρίες για να τοποθετηθούν στην αγορά.

  Αντιθέτως, η τρέχουσα υποτονικότητα μπορεί και να αποτελέσει ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις, είτε σε περίπτωση που ομαλοποιηθεί η διεθνής κατάσταση των αγορών, είτε σε περίπτωση που τα ελληνικά assets αυτονομηθούν εν όψει και των καλών αποτελεσμάτων που αναμένεται να δώσουν τα stress tests καθώς και της συμφωνίας που μπορεί να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την ελάφρυνση του χρέους.

  Τι προκάλεσε ανησυχία στο ταμπλό

  Από τις 19 Ιανουαρίου, οπότε ξεκίνησε ο κύκλος των αναβαθμίσεων, ο Γενικός Δείκτης έχει δεν έχει καταφέρει να σηκώσει κεφάλι καταγράφοντας μικρές απώλειες κοντά στο 0,5%. Αντίστοιχα, ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κοντά στο 2%, ενώ τα ελληνικά ομόλογα έχουν δει τις αποδόσεις τους να εκτινάσσονται σβήνοντας το ράλι του προηγούμενου διαστήματος. Το yield στο 10ετές έχει εκτοξευθεί κατά 23%, στο 5ετές κατά 40% και στο νέο 7ετές (το οποίο εκδόθηκε στις 8 Φεβρουαρίου) κατά 15%, αποτελώντας μάλιστα το πρώτο κοινοπρακτικό ομόλογο που έχει τόσο αρνητική επίδοση αυτήν τη χρονιά στην Ευρώπη.

  Από τις μετοχές, η πλειοψηφία παρουσιάζει απώλειες, με την Εθνική Τράπεζα να έχει υποχωρήσει 11,3%, τη Eurobank 8,8%, την Πειραιώς 4% και την Alpha Bank 2,3%, ενώ πτώση κοντά στο 8% με 15% σημειώνουν οι Τεχνική Ολυμπιακή, Attica Bank, Cenergy, ΑΔΜΗΕ, EXAE, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Ιασώ κ.ά.

  Πού αποδίδεται αυτή η εικόνα; Η αντίδραση της αγοράς τον τελευταίο περίπου μήνα οφείλεται σε δύο παράγοντες, έναν εξωτερικό και έναν εσωτερικό.

  1. Η ριζική αλλαγή του διεθνούς χρηματιστηριακού περιβάλλοντος και η αύξηση της μεταβλητότητας μετά από ένα μακρύ διάστημα ηρεμίας, μετέβαλαν και τις διαθέσεις, τις θέσεις αλλά και τις στρατηγικές των διεθνών επενδυτών. Οι τελευταίοι κινούνται με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα, μετατρέπονται σε stock pickers και "χωνεύουν" πλέον το γεγονός ότι τα κέρδη που σημειώθηκαν στις αγορές το 2017 και η ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι μετοχές δεν αναμένεται να επαναληφθούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπαίνουμε απαραίτητα σε bear market.

  2. Ως προς τα "εν οίκω", το γεγονός είναι πως η αβεβαιότητα γύρω από τα ελληνικά assets έχει επιστρέψει. Σε αυτό σημαντική συμβολή είχαν τόσο η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και οι εντάσεις στο Σκοπιανό, όσο και η υπόθεση της Novartis που "ξύπνησε" τα σενάρια πολιτικής αστάθειας, καθώς και η αναβολή της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ στο Eurogroup. Και αν υποθέσει πως η συντηρητική αναβάθμιση της S&P τον Ιανουάριο ήταν αναμενόμενη και πλήρως αποτιμημένη από την αγορά, όπως και αυτή της Fitch αυτόν τον μήνα, οπότε ο αντίκτυπός τους είχε ήδη "χωνευθεί" στις κινήσεις στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, ωστόσο η κίνηση της Moody's δεν είχε σε καμία περίπτωση αποτιμηθεί. Ούτε ο χρόνος της, αφού ήλθε πάνω από έναν μήνα νωρίτερα, αλλά ούτε και το μέγεθός της, αφού ήταν πιο "επιθετική" και ανέβασε κατά δύο βαθμίδες το rating της Eλλάδας τη στιγμή που οι άλλοι δύο οίκοι είχαν προχωρήσει σε αναβάθμιση μίας βαθμίδας.

  Λάθος timing

  Η αγορά, ωστόσο, δεν αντέδρασε με τον ενθουσιασμό που αναμενόταν, αφού τόσο το Χ.Α. όσο και τα ελληνικά ομόλογα δεν έδωσαν το ξέσπασμα που θα ανέμενε κανείς σε ένα τόσο καλό νέο. Η "εξήγηση" είναι πως το καλό αυτό νέο ήρθε σε λάθος timing, αφού, όπως προαναφέραμε, ο παράγοντας αβεβαιότητα έχει ήδη "στοιχειώσει" τους επενδυτές σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς τις εξελίξεις της υπόθεσης της Novartis, ενώ διεθνώς το κλίμα ήταν έντονα αρνητικό, αφού προηγήθηκε πτώση στη Wall Steet αλλά και στην Ευρώπη.

  Το γεγονός είναι πως το καθεστώς στο οποίο θα βρεθεί η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο συντηρεί την αβεβαιότητα στους επενδυτές και οι αποφάσεις σχετικά με αυτό αναμένεται να έχουν καθοριστικό ρόλο για τις αγορές, αφού οι επενδυτές θα θέλουν να υπάρχει μια μορφής "εγγύηση" για να εμπιστευτούν τους ελληνικούς τίτλους. Αξίζει να σημειώσουμε πως, παρά τις αναβαθμίσεις, τόσο από τη Moody's όσο και από τη Fitch και τη Standard and Poor’s τον περασμένο μήνα, η Ελλάδα παραμένει αρκετά χαμηλότερα της "επενδυτικής βαθμίδας" (investment grade) – κατά 4 βαθμίδες από Fitch και S&P και κατά 5 από Moody's, και συνεχίζει να αποτελεί αγορά υψηλού ρίσκου.

  Έτσι, μπορεί τόσο η Moody's όσο και η Fitch την περασμένη εβδομάδα να τόνισαν πως δεν εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή, ωστόσο, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι αν η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί πλήρως στα πόδια της μόλις τελειώσει το πρόγραμμα διάσωσης, ειδικά αν αποδυναμωθεί η σημερινή παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Η καθυστέρηση στην πρόσφατη έξοδο στις αγορές λόγω της απότομης έκρηξης της μεταβλητότητας στις αγορές διεθνώς και η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων της Ελλάδας, υπογραμμίζουν την ευπάθεια της χώρας στις εξωτερικές συνθήκες της αγοράς θέτοντας ερωτήματα για το τι θα κάνει χωρίς εξωτερική βοήθεια.

  "Όσο η πιστοληπτική της αξιολόγηση είναι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει κάτω από ένα οικονομικό πρόγραμμα προκειμένου να διατηρεί πρόσβαση στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας", σχολιάζει η Societe Generale, ενώ, όπως υποστηρίζει η Janus Henderson Investors, τα ελληνικά ομόλογα "δεν είναι το καλύτερο μέρος" για να επενδύσει κανείς λόγω των μακροπρόθεσμων προκλήσεων.

  Όπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, δεν υπάρχουν άλλοι θετικοί καταλύτες για να υποβοηθηθεί η ψυχολογία των αγοραστών και οι πολιτικές-γεωπολιτικές εντάσεις (ελληνοτουρκικό, Novartis, Σκόπια) "επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και συνιστούν περιβάλλον αποθάρρυνσης.

  Το σενάριο της συσσώρευσης στο Χρηματιστήριο με ελεγχόμενου εύρους κίνηση του Γενικού Δείκτη χωρίς την παραβίαση των ορίων που οδηγούν κάτω από τις 800 μονάδες, αποτελεί βραχυπρόθεσμα μια μάλλον θετική προοπτική, περιμένοντας τη βελτίωση των δεδομένων που μπορεί να βελτιώσουν και την επενδυτική ψυχολογία. Παραμένει, ωστόσο, σε ισχύ η εκτίμηση ότι η πιθανολογούμενη αναπτυξιακή δυναμική για το 2018, η ομαλή έκβαση των stress tests και οι θετικές εξελίξεις περί την πιθανολογούμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με την εξεύρεση της χρυσής τομής για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου, διατηρούν την αισιοδοξία για επάνοδο του χρηματιστηρίου σε τροχιά πάνω από 900 μονάδες.

  Οι ευκαιρίες και τα top picks για τη συνέχεια

  Με τη βοήθεια της συνέχισης των θετικών ειδήσεων, η τρέχουσα υποτονικότητα μπορεί να ακολουθηθεί από μία νέα ανοδική τάση, ειδικά εν όψει και της επιτυχούς ολοκλήρωσης των stress tests των ελληνικών τραπεζών.

  Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη εκτίμηση της Euroxx ότι υπάρχουν πολλοί καταλύτες για το re-rating των ελληνικών μετοχών και πως, αν υποτεθεί ότι δεν θα υπάρξει ένα νέο μεγάλο εξωτερικό σοκ, το Χ.Α. θα μπορούσε να ξεπεράσει φέτος το +25% που σημείωσε το 2017.

  Οι κορυφαίες της επιλογές φέτος περιλαμβάνουν μεγάλες εταιρείες με σημαντική ρευστότητα, καλά θεμελιώδη μεγέθη και ελκυστικές αποτιμήσεις (OTE, Jumbo), ισχυρή δυναμική ανάπτυξης (Μυτιληναίος), καθώς και ποιοτικές, μεσαίες επιχειρήσεις με υποστηρικτικά θεμελιώδη μεγέθη (Aegean Airlines) ή έναν συνδυασμό πολλών από τα παραπάνω χαρακτηριστικά (Τέρνα Ενεργειακή).

  Από τον τραπεζικό κλάδο, στον οποίο τηρεί στάση overweight, τα top picks της Euroxx είναι η Εθνική Τράπεζα λόγω της ανώτερης ρευστότητάς της, της χαμηλής εξάρτησης από τον ELA και της κορυφαίας κάλυψης NPE/NPL, καθώς και η Alpha Bank, λόγω της καλύτερης κεφαλαιακής θέσης και ποιότητας assets, αν και στο βασικό της σενάριο ο κλάδος στο σύνολό του προσφέρει ελκυστικά χαρακτηριστικά κινδύνου-απόδοσης.

  Αίσθηση προκαλεί και η εκτίμηση του ελβετικού fund Quaero Capital ότι οι επενδυτές αξίας (value investors) επιστρέφουν στην Ελλάδα και πως, από ολόκληρη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, οι περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες εντοπίζονται στα ελληνικά small caps. "Η διατήρηση της ανάκαμψης θα είναι εξαιρετικά υποστηρικτική για αρκετές μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης οι οποίες παραβλέπονται σε μεγάλο βαθμό από τους ξένους επενδυτές, που επιλέγουν να τοποθετούνται σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Εμείς εξετάζουμε πιο προσεκτικά τις μικρότερες εταιρείες στην Ελλάδα", τόνισε το fund, του οποίου οι θέσεις στα ελληνικά small caps φτάνουν το 25%-30% του χαρτοφυλακίου του.

  Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η θετική προοπτική για τα ελληνικά assets δεν έχει ακόμα θολώσει.

  "Το story της αξιολόγησης της Ελλάδας βρίσκεται σε καλό δρόμο και υποστηρίζεται έντονα από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων", σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank, Sebastian Fellechner. "Λάβετε υπόψη ότι είναι πιθανό η Ελλάδα να λάβει ελάφρυνση του χρέους, πράγμα που αποτελεί υποστηρικτικό παράγοντα".

  Ο Jan Randolph, αναλυτής της IHS Markit, σημείωσε πως οι εκτιμήσεις όπως αυτή της Fitch ότι η χώρα υπεραποδίδει στους δημοσιονομικούς στόχους και έχει σημειώσει σταθερή άνοδο της αύξησης του ΑΕΠ αυξάνουν την προσδοκία ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πραγματική φάση ανάκαμψης, γεγονός το οποίο υποστηρίζει τα ελληνικά assets.

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων