Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Φεβ-2018 12:07

  Citi: Έρχονται νέες μεγάλες διορθώσεις στις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Citi: Έρχονται νέες μεγάλες διορθώσεις στις αγορές

  Ο "πονοκέφαλος" των επενδυτών δεν τελείωσε, σύμφωνα με την Citigroup, αφού το κλίμα πλέον στις αγορές έχει αλλάξει και το επόμενο διάστημα αναμένεται να δούμε και άλλες παρόμοιες διορθώσεις όπως αυτή του τελευταίου μήνα καθώς και έντονη μεταβλητότητα.

  Όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκε η πρώτη σημαντική διόρθωση στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές από τις αρχές του 2016, μετά την έκπληξη που προκάλεσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τους μισθούς στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ το Κογκρέσο των ΗΠΑ συμφώνησε σε μια επεκτατική πορεία για τις δαπάνες για το 2018-19 και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια αυξήθηκαν σε πολυετή υψηλά.

  Η Citi αναμένει ότι η σημερινή αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα είναι προσωρινή, καθώς τεχνικοί παράγοντες φαίνεται να είναι αυτοί που έχουν διαδραματίσει τον σημαντικότερο ρόλο στην ενεργοποίηση της διόρθωσης και οι θεμελιώδεις τάσεις στην πραγματική οικονομία παραμένουν ευνοϊκές.

  Ωστόσο, συμπληρώνει  ότι η βίαια πτώση των τιμών των μετοχών και η άνοδος της μεταβλητότητας οδηγούν σε μία, αν και μέτρια, σύσφιξη οικονομικών συνθηκών, η οποία - αν συνεχιστεί - θα μπορούσε να αφαιρέσει μέχρι και 0,2% από την παγκόσμια ανάπτυξη κατά το επόμενο έτος.

  Εκτιμά παράλληλα πως καθώς ωριμάζει ο τρέχον επιχειρηματικός και οικονομικός κύκλος, οι διορθώσεις των τιμών των μετοχών θα γίνουν όλο και πιο συχνές και η μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι πιθανό να παραμείνει υψηλότερη από ό, τι το προηγούμενο έτος.

  Οι ακριβείς λόγοι για το sell-off είναι δύσκολο να εντοπιστούν, ωστόσο κατά την άποψη της Citi, διάφοροι παράγοντες ήταν σε εξέλιξη.

  Πρώτον, οι αγορές μετοχών αυξήθηκαν πολύ έντονα τον Ιανουάριο, με διάφορους δείκτες να υποδηλώνουν ότι η ταχύτητα της αύξησης και το εύρος της δεν ήταν εύκολο να εξηγηθεί από τα θεμελιώδη μεγέθη.

  Επιπλέον, ο αυξανόμενος πληθωρισμός μπορεί επίσης να έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Ο υψηλότερος πληθωρισμός χτυπά τις τιμές των μετοχών αν υποτεθεί ότι η οικονομία έχει υπερθερμανθεί (και συνεπώς υπάρχει το ενδεχόμενο απότομης δράσης από τις κεντρικές τράπεζες) ή όταν οι αυξανόμενοι μισθοί μειώνουν τα περιθώρια κέρδους. Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει σήμερα. Ωστόσο, σε περιόδους που αρχίζει να αυξάνεται ο πληθωρισμός συχνά δημιουργείται μεταβλητότητα στις αγορές assets, και οι αποδόσεις μετοχών είναι υποτονικές.

  Η διόρθωση μπορεί να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι ο επιχειρηματικός και οικονομικός κύκλος, σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά περισσότερο στις ΗΠΑ, μπορεί να βρίσκονται κοντά στην τελική τους φάση και ίσως οι μετοχές δεν το είχαν αποτιμήσει αυτό. Πάντως, οι τελευταίες φάσεις των bull markets των μετοχών χαρακτηρίζονται από συχνότερες διορθώσεις.

  Επίσης, τα υψηλότερα (ονομαστικά ή πραγματικά) επιτόκια χτυπούν τις τιμές των μετοχών εάν αντικατοπτρίζουν την αύξηση του risk premium. Τα υψηλότερα επιτόκια θα πρέπει να είναι λιγότερο σημαντικά για την πορεία των μετοχών αν αντανακλούν την υψηλότερη ανάπτυξη.

  Στο ερώτημα του εάν μπορεί το sell-off να σηματοδοτήσει οικονομική επιβράδυνση, η Citi σημειώνει πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μία πτώση της τάξης του 15% στις μετοχές θέτει σημαντικό κίνδυνο ύφεσης στους 12 μήνες που ακολουθούν.  Στις ΗΠΑ ιστορικά, η χρηματιστηριακή αγορά έχει φτάσει στην κορυφή της πριν από μια ύφεση, στις 11 από τις τελευταίες 14 περιόδους ύφεσης, με μέση διάρκεια περίπου 5 μηνών.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ