Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Φεβ-2018 15:07

  UBS: Απλή διόρθωση ή η αρχή της bear market;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  UBS: Απλή διόρθωση ή η αρχή της bear market;

  Οι στρατηγικοί αναλυτές της UBS εξετάζουν το βασικό ερώτημα της αγοράς αυτή τη στιγμή, που δεν είναι άλλο από το εάν βιώσαμε μια απλή διόρθωση ή βλέπουμε την αρχή της bear market.
   
  Παρόλο που προειδοποιούν για τους κινδύνους του επόμενου διαστήματος, το συμπέρασμά τους είναι αρκετά αισιόδοξο. "Εκτιμούμε πως αυτό που βλέπουμε είναι μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση παρά το τέλος του ανοδικού κύκλου των αγορών. Αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την τάση είναι η σημαντική αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων σε συνδυασμό με την εκτόξευση των φόβων για τον πληθωρισμό", επισημαίνει η ελβετική τράπεζα. "

  Όπως προσθέτει, τα θεμελιώδη μεγέθη των ευρωπαϊκών μετοχών υποστηρίζουν επί του παρόντος την ισχυρή ανάπτυξη της ευρωζώνης καθώς και την παγκόσμια ανάπτυξη, παράλληλα με την ισχυρή ανάκαμψη των κερδών που εισέρχεται πλέον στο δεύτερο έτος. Έτσι η UBS διατηρεί τον στόχο της για το επίπεδο του πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX 600 στα τέλη του έτους στις 440 μονάδες, δηλαδή βλέπει περιθώριο ανόδου έως και 17%. Αν και οι αγορές διόρθωσαν, οι δείκτες p/e 12μήνου έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 2,7% από τις αρχές Δεκεμβρίου, σημειώνει η τράπεζα, καθιστώντας τις αποτιμήσεις ελκυστικότερες: το p/e έχει μειωθεί στο 13,7 από το 15,6 στην κορυφή στα μέσα Ιανουαρίου.

  Η τελευταία καθοδική κίνηση στις αγορές προκλήθηκε αρχικά από την αύξηση του "πόνου" στις αγορές καθώς οι επενδυτές "χωνεύουν" τις συνέπειες της οικονομικής ισχυρής ανάπτυξης στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών και τον πληθωρισμό.

  Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό ενισχύθηκαν περαιτέρω, σε κάποιο βαθμό, από τον προϋπολογισμό του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ο οποίος περιλαμβάνει υψηλότερες κυβερνητικές δαπάνες της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ. Αυτό πρόσθεσε την αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές του πληθωρισμού, όπως σημειώνει η UBS.

  Τεχνικοί παράγοντες φαίνεται επίσης ότι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην αναταραχή. Όπως σημείωσε και την περασμένη εβδομάδα η UBS, οι βίαιες υποχωρήσεις πυροδοτούν συχνά περαιτέρω ρευστοποιήσεις καθώς κάποιες επενδυτικές στρατηγικές αναγκάζονται να προσαρμόσουν την έκθεσή τους, ενώ άλλοι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με margin calls.

  Τα καλά νέα είναι ότι οι προοπτικές για την οικονομία παραμένουν αμετάβλητες και θετικές. Επίσης τέτοιες κινήσεις δεν είναι ασυνήθιστες, αφού πριν την τρέχουσα διόρθωση, υπήρξαν 23 διορθώσεις σε bull markets (πτώσεις 10%-20%) από το 1940.

  Με την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της κερδοφορίας, τελικά οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα "μπουν" στις μετοχές και θα στηρίξουν τις αγορές, όπως εκτιμά η UBS. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί χρόνος και, στo βραχυπρόθεσμο διάστημα, ορισμένοι επενδυτές ενδέχεται να αναγκαστούν να μειώσουν περαιτέρω την έκθεσή τους, ενώ άλλοι, ακολουθώντας στρατηγικές που ποντάρουν στη μεταβλητότητα, ενδέχεται να χρειαστεί να προσαρμόσουν την έκθεσή τους.

  Η UBS καταλήγει λέγοντας ότι παραμένει overweight στις παγκόσμιες μετοχές σε επενδυτικό ορίζοντα έξι μηνών. Οι επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα βγουν κερδισμένοι, αν μπορούν να "αντέξουν" την περαιτέρω μεταβλητότητα στις επόμενες εβδομάδες.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ