Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Φεβ-2018 14:42

  IBG: Φθηνές οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, περιθώριο ανόδου έως 24%

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το 2017 ήταν ένα μικτό έτος τόσο σε ότι αφορά την μακροπρόθεσμη πρόοδο όσο και την απόδοση των μετοχών των τραπεζών, σημειώνει η IBG Research σε νέο της report. Πολλές θετικές εξελίξεις στο δεύτερο εξάμηνο, συμπεριλαμβανομένων αυτών γύρω από την 2ης και την 3η αξιολόγηση, το swap των ομολόγων του PSI, μαζί με την  εκτέλεση του προϋπολογισμού, βελτίωσαν το συναίσθημα.

  Από την άλλη πλευρά, οι ανησυχίες για τις τράπεζες (stress tests, IFRS 9, αξιολόγηση SSM συμπεριλαμβανομένων των TAR και TRIM), πίεσαν τις αποτιμήσεις και οδήγησαν σε μαζικό sell-off το φθινόπωρο. Οι τράπεζες ανέκαμψαν έντονα από τα μέσα Νοεμβρίου, επηρεαζόμενες από το ράλι στα ελληνικά ομόλογα και τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά και την οικονομία. Η ορατότητα βελτιώθηκε και αντανακλάται μόνο εν μέρει στις τιμές, τονίζει η IBG. Οι ενδείξεις για την έγκαιρη μείωση των επισφαλών δανείων και τα αποτελέσματα των stress tests χωρίς εκπλήξεις αποτελούν τους βασικούς καταλύτες και πρέπει να επιτρέψουν το περαιτέρω re-rating.

  Σε ότι αφορά την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, οι τάσεις ήταν μικτές και οι τράπεζες  έπιασαν τους στόχους τους, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των NPL / NPE οφείλεται σε διαγραφές και ορισμένες πωλήσεις. Οι στόχοι του 2018-19 είναι πιο απαιτητικοί και απαιτούν μείωση των NPE κατά 14,4 δισ. ευρώ και 16,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι του στόχου των 8,9 δισ. ευρώ για το 2017 και των 4,4 δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε το 9μηνο του 2008. Επιπλέον, παρά την ύπαρξη πολλών νέων εργαλείων που θα βοηθήσουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (εξωδικαστική επίλυση, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κ.λπ.), τα περισσότερα από αυτά δεν είναι δοκιμασμένα στην πράξη, ενώ η "ηθική πληρωμής" εξακολουθεί να είναι υποτονική και ενδεχομένως απαιτείται περισσότερος χρόνος πριν να αποκατασταθεί πλήρως. Οι e-πλειστηριασμοί θα πρέπει να βοηθήσουν σε αυτό το μέτωπο.
   
  Σύμφωνα με την IBG, οι παραδοχές των stress tests των τραπεζών ήταν πιο ήπιες από ότι αναμενόταν και σίγουρα πιο ήπιες από αυτές του δυσμενούς σεναρίου των stress tests του 2015. Επίσης πολλά "μαξιλάρια" όπως τα NPEs, ο δείκτης κάλυψης και τα κεφάλαια, είναι σε πολύ καλύτερα επίπεδα.  Η IBG εκτιμά ότι τα stress tests δεν αναμένεται να καταλήξουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου για τις τράπεζες.

  Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις του IFRS 9, δεν αναμένεται να είναι πολύ σοβαρές, αφού η IBG εκτιμά ότι θα κυμανθούν από τα 5,4 δισ. ευρώ έως τα 7,8 δισ ευρώ συνολικά.

  Τέλος, για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών η IBG αναφέρει ΄τι οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές, αλλά οι τιμές θα παραμείνουν υπό πίεση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επωφελούμενος από το πρόσφατο ράλι των ομολόγων, ο τραπεζικός δείκτης έχει σημειώσει ράλι της τάξης του 60% από τα χαμηλά επίπεδα του Νοεμβρίου. Παρά το ράλι, οι τράπεζες παραμένουν ελκυστικές αφού διαπραγματεύονται με μόλις 0,3-0,6 το εκτιμώμενο TBV του 2018, ή σε αρκετά μεγάλο discount (> 60%) έναντι των τραπεζών στην Ευρώπη και τις αναδυόμενες αγορές.

  Από την άλλη πλευρά, το υψηλό απόθεμα NPEs (35% έως το 2019, ακόμη και αν επιτευχθούν οι στόχοι), θα διατηρήσει υψηλές τις προβλέψεις και συνεπώς χαμηλά τους δείκτες RoEs (απόδοση ιδίων κεφαλαίων). Οι καλύτερες αποδόσεις και η μεγαλύτερη ορατότητα θα επιτρέψουν το περαιτέρω re-rating. Παρά τις χαμηλότερες προβλέψεις της IBG και την πιο συντηρητική της προσέγγιση στις αποτιμήσεις, βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών για τις οποίες και δίνει σύσταση buy.

  Πιο αναλυτικά εκτιμά ότι η Alpha Bank (τιμή-στόχος τα 2,36 ευρώ) έχει περιθώριο ανόδου έως 16%, η Eurobank (τιμή-στόχος 1,22 ευρώ) 36%, και οι Εθνική (τιμή-στόχος 0,39 ευρώ) και Πειραιώς (τιμή-στόχος 4,81 ευρώ) έχουν περιθώριο ανόδου 24%.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων