Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 08-Φεβ-2018 17:29

    Με -1% "υποδέχτηκε" το ομόλογο το Χρηματιστήριο

    • Εκτύπωση
    • Αποθήκευση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

    Μετά από μία συνεδρίαση αρκετών εναλλαγών προσήμου και διάθεσης, το Χρηματιστήριο Αθηνών τελικά έκλεισε με απώλειες, επιβεβαιώνοντας τη νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και των αναταράξεων στις διεθνείς αγορές.

    Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,01% στις 841,38 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 841,38 μονάδων και 856,19 μον. (+0,74%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 35,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,7 εκατ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,14%, στις 2.133,00 μονάδες, ενώ στο +0,43% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.343,06 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,06% στις 941,70 μονάδες.

    Το ενδιαφέρον της αγοράς μονοπώλησε σήμερα η έκδοση του 7ετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο, με τις συγκεχυμένες πληροφορίες αρχικά πληροφορίες σχετικά με το επιτόκιο να αποτελούν τη βασική πηγή ανησυχίας. Εντούτοις, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκδοση  του ομολόγου τείνει να εξασφαλίσει επιτόκιο πολύ κοντά στο 3,5%, παρά το γεγονός ότι οι ανάδοχοι θεωρούσαν σαν ρεαλιστικό στόχο ένα επιτόκιο κοντά στο 3,75%. Η υπερκάλυψη του (επιτοκιακού) στόχου επιτυγχάνεται με προσφορές που προς το παρόν ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ, τείνοντας προς ένα επιτόκιο της τάξης του 3,5%.

    Τραπεζικοί κύκλοι του Capital.gr σημειώνουν ότι η υλοποίηση της έκδοσης παρά τη δύσκολη συγκυρία και με τις αγορές να μην έχουν απαλλαγεί ακόμα από την αβεβαιότητα, δείχνει μια ισχυρή τάση προσοχής πλέον της αγοράς στους τίτλους του ελληνικού δημοσίου, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά και τις προσπάθειες των τραπεζών που θα ακολουθήσουν, παρ' ότι αυτές απευθύνονται σε διαφορετικό επενδυτικό κοινό.

    Και αυτό την ώρα που αναμένεται η συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι θεσμοί θα διατυπώσουν σοβαρές ενστάσεις για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση ειδικά 1 από τα 10 περίπου εκκρεμή προαπαιτούμενα. Ο λόγος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου, πρέπει να γίνονται αδιάλειπτα και σε όλη την ελληνική επικράτεια.

    Τεχνικά τώρα, σύμφωνα με τον Απ. Μάνθο της "Δυναμική", η "εκπόρθηση" με καθοδικό χάσμα του διαγραμματικού ορμητηρίου των 2.200 μονάδων στον FTSE 25 την περασμένη Τρίτη, έχει επιφέρει πλήγμα στους αγοραστές, καθώς με συνοπτικές διαδικασίες τους έφερε αντιμέτωπους με το πολύ σημαντικό επίπεδο στήριξης των 2.108 με 2.096 μονάδων.  Από εκεί και έπειτα, η αποτύπωση ενός ιδιότυπα διογκωμένου "Hammer" candlestick με μεγάλη κάτω σκιά έχει αποτρέψει προς το παρόν τα χειρότερα, μην επιτρέποντας  την καταγραφή ενός ημερήσιου κλεισίματος κάτω από τις 2.096 μονάδες.

    Όμως η άρνηση επανεισόδου άνω των 2.200 μονάδων θα φέρει εκ νέου τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε αντιπαράθεση με τις 2.100 μονάδες γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχή καθοδική διάσπαση και κίνηση προς την περιοχή βραχυχρόνιας στήριξης των 2.055 μονάδων, καταλήγει ο ίδιος.

    Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank και η ΔΕΗ άσκησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στον γενικό δείκτη, αφού έκλεισαν με απώλειες 3,25% και 3,12% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Εθνική, Aegean και ΟΠΑΠ. Άνω του -1% ήταν οι απώλειες σε Τιτάν, Σαράντη, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Alpha Bank, ΟΤΕ και Grivalia.

    Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχαλκο, ΕΕΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων