Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Φεβ-2018 14:09

  "Εισαγόμενη" διόρθωση στο Χρηματιστήριο με απώλειες για τράπεζες και blue chips

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Βαθαίνουν σήμερα οι απώλειες στο ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς η αγορά "συντονίστηκε" με τις σαφείς διορθωτικές τάσεις που επικρατούν στα διεθνή Χρηματιστήρια. Η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές αφήνει λοιπόν τα σημάδια της και στο ΧΑ. Όπου βέβαια επιδρά και το γεγονός της υπεραπόδοσης ορισμένων τίτλων, καθώς η εγχώρια αγορά προέρχεται από μία περίοδο (τελευταίο δίμηνο 2017- αρχές 2018) ισχυρής ανοδικής κίνησης, σε συνδυασμό με την "επιμονή" ορισμένων funds να διατηρούν και να "υποστηρίζουν" τις short θέσεις τους.

  ...

  Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σήμερα καταγράφουν σημαντικές απώλειες και οι τραπεζικές μετοχές αλλά και οι περισσότερες μετοχές του δείκτη FTSE – 25. Ενώ βέβαια η πλειοψηφία των υπό διαπραγμάτευση μετοχών βρίσκεται στο "κόκκινο".

  Θυμίζουμε ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με τον δείκτη να προσγειώνεται εξ αρχής στα επίπεδα των 855 – 860 μονάδων, τα οποία διατηρεί έως αυτή την ώρα. Με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται πλέον στις 855 μονάδες έχοντας φτάσει έως τις 851.

  Φαίνεται ότι κοντά στα επίπεδα των 850 μονάδων υπάρχει μία στήριξη, ενώ αντίθετα κοντά στις 860 εκδηλώνεται προσφορά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται με απώλειες της τάξης του 4,3%, της Eurobank με 4,1%, η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί 2,3% και της Alpha Bank 2,8%.

  Ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται στο -2,2%, o ΟΠΑΠ στο -0,7%, η ΔΕΗ χάνει 3,5%, ο Μυτιληναίος 2,4% και 2,5% υποχωρεί η Coca Cola. Ο δείκτης FTSE–25 υποχωρεί 2,3% και ο τραπεζικός δείκτης 3,5%. Ο τζίρος της αγοράς κινείται στα 32 εκατ. ευρώ.

  Πρέπει να σημειωθεί, σε σχέση με το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, ότι οι περισσότεροι αναλυτές εξακολουθούν να μιλούν για σημαντική μεν διόρθωση αλλά όχι ακόμη για συνθήκες sell off στις διεθνείς αγορές (αν και δεν λείπουν και αυτές οι εκτιμήσεις...), με τις ευρωπαϊκές να έχουν μία σχετικά ηπιότερη εικόνα ως προς τις πιέσεις που δέχονται.

  Αν λοιπόν πρόκειται για διόρθωση, σημαντική μεν αλλά διόρθωση, το ελληνικό χρηματιστήριο πιθανότατα θα έχει τα περιθώρια να ανακάμψει, ακόμη και αν οι τιμές διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Κάτι που δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Διότι η κάμψη αυτή θα θεωρηθεί ως ευκαιρία για τοποθετήσεις από πλευρές που έχουν "χάσει" την ανοδική κίνηση του προηγούμενου τριμήνου.

  Και ίσως δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι πληροφορίες από χρηματιστηριακές εταιρίες ανέφεραν ότι έχει παρατηρηθεί ενδιαφέρον και άνοιγμα κωδικών από ένα αρκετά ευρύτερο, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, επενδυτικό κοινό.

  Και τούτο καθώς υπάρχει η εκτίμηση για θετική κατάληξη στα tress tests των τραπεζών και αποφυγή μίας νέας ανακεφαλαιοποίησης. Ενώ ανάσα στην αγορά μπορεί αν δώσει και μία νέα επιτυχής έξοδος της χώρας στις αγορές μέσω του 7ετούς ομολόγου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων