Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Φεβ-2018 11:08

  Ανώμαλη προσγείωση με βαριές απώλειες για το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η μεγαλύτερη, ποσοστιαία, υποχώρηση της Wall Street στη διετία, που καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή (-2,31%) λειτούργησε ως καμπανάκι για τα διεθνή χρηματιστήρια και ήδη έχει ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς διόρθωσης των αποτιμήσεων, επιβεβαιώνοντας όσους προέβλεπαν ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί ιστορικά έναν δύσκολο μήνα για τις κεφαλαιαγορές. 

  Επηρεασμένες και από την πορεία των αγορών ομολόγων που αναπροσαρμόζουν τα ασφάλιστρα κινδύνου, οι χρηματιστηριακές αγορές εισέρχονται σε φάση διόρθωσης, με το ζητούμενο να αποτελεί το εύρος της κίνησης αυτής. Μαζί τους συμπαρασύρουν και το Χρηματιστήριο Αθηνών που μόλις την περασμένη Πέμπτη είχε προσεγγίσει υψηλά 36 μηνών, με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει τις 900 μονάδες (895,64 μονάδες). 

  Η υποχώρηση της Παρασκευής (-1,25%) συνεχίζεται και σήμερα καθώς στο άνοιγμα της συνεδρίασης, της πρώτης για την εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης κινείται με απώλειες 2,15% (στην εκκίνηση η υποχώρηση ξεπέρασε και το 2,5%).

  ...

  Στη διορθωτική κίνηση που καταγράφεται πρωταγωνιστούν οι τραπεζικές μετοχές και όσες είχαν "γράψει" γρήγορα και σημαντικά κέρδη το προηγούμενο δίμηνο. 
   
  Την τάση έδωσαν από το πρωί οι ασιατικές αγορές και ακολούθησαν οι ευρωπαϊκές. Η μεταβλητότητα αυτή είναι εν πολλοίς αναμενόμενη, με τους αναλυτές να εξηγούν ότι δείκτες και μετοχές προέρχονται από μια έντονα ανοδική κίνηση που ξεκίνησε να αποτυπώνεται πιο καθαρά στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα από τις 6/12 και τις 727 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 895 μονάδες την 1/2, μια κίνηση της τάξης των 170 μονάδων, ή 23%. 
   
  Η... προσγείωση του Χρηματιστηρίου θα δώσει ανάσα σε πολλούς τίτλους που είχαν πλησιάσει σε υπερτιμημένες ζώνες. Το ζητούμενο είναι το εύρος της διόρθωσης, όχι μόνο στο Χ.Α., αλλά και στις διεθνείς αγορές, η κίνηση των οποίων πλέον λειτουργεί ως ευρύτερος καταλύτης. Εάν το Χρηματιστήριο καταφέρει να υπολείπεται της διόρθωσης που θα καταγραφεί στις ξένες αγορές, δεν θα χάσει την επαφή του με το ανοδικό σενάριο. "Παρακαταθήκη" για αυτό είναι πιθανό να αποτελέσουν οι θετικές προσεγγίσεις των αναλυτών για την έκβαση των τραπεζικών stress tests. Και αυτό διότι η ανακοίνωση των μακροοικονομικών υποθέσεων των τεστ αντοχής των τραπεζών δημιούργησε ένα αίσθημα ανακούφισης, καθώς το συνολικό πακέτο των υποθέσεων φαίνεται διαχειρίσιμο και ηπιότερο από το τεστ του 2015.
   
  Πίσω στο ταμπλό, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με το δείκτη να προσγειώνεται στα επίπεδα των 855 – 860 μονάδων και το σύνολο σχεδόν των μετοχών του FTSE-25 "στο κόκκινο". Στις τραπεζικές μετοχές η διόρθωση είναι εντονότερη, αποτέλεσμα της ανόδου των προηγούμενων εβδομάδων, με τη μετοχή του Τιτάνα μόνον (στο άνοιγμα τουλάχιστον) να επιχειρεί να διαφοροποιηθεί, αλλά στη συνέχεια να δέχεται και αυτή πιέσεις.

  Οι μεγαλύτερες πιέσεις μετά την έναρξη της συνεδρίασης καταγράφονται στις μετοχές των Eurobank (-4,73%), Πειραιώς (-3,59%), MIG (-4,76%), ΔΕΗ (-4,59%), ΕΤΕ (-4%), ενώ ακολουθούν οι BIOXALKO, EXAE, Aegean από τον FTSE-25. Πέραν αυτών, ισχυρές πιέσεις δέχεται η Τράπεζα Αττικής (-6,42%), ο ΑΔΜΗΕ (-2,61%) και η Intrakat (-5%). 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων