Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Φεβ-2018 17:46

  Στη σκιά της διεθνούς αβεβαιότητας η πτώση στο Χ.Α.

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχτηκε πιέσεις αφενός από την αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας εντός της χώρας, αφετέρου από το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,25% στις 875,38 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 870,55 μονάδων (-1,79%) και 885,70 ​μον. (-0,08%).

  ...

  Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 73,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 46,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,4 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,23%, στις 2.228,64 μονάδες, ενώ στο -1,52% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και τις 1.377,05 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,10% στις 992,66 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,31% (στο +9,10% από την αρχή του έτους), ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,50%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 3,58%.

  Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Securities, μια σημαντική αβεβαιότητα φαίνεται να εξομαλύνεται ή τουλάχιστον να μπαίνει σε έναν δρόμο μέτρησης βελτιώνοντας την μεσοπρόθεσμη οπτική των επενδυτών για τον τραπεζικό κλάδο. Η ανακοίνωση των μακροοικονομικών υποθέσεων των τεστ αντοχής των τραπεζών δημιούργησε ένα αίσθημα ανακούφισης καθώς το συνολικό πακέτο των υποθέσεων φαίνεται διαχειρίσιμο και ηπιότερο από το τεστ του 2015. 

  Η ικανοποιητική πορεία των τραπεζών σε ό,τι αφορά τους δείκτες φερεγγυότητας από το τέλος του 2015 έως και το 2017 είναι ένα κριτήριο αναφοράς για επίτευξη καλύτερου αποτελέσματος σε σχέση με τις υποθέσεις ενώ οι υψηλοί δείκτες φερεγγυότητας (Συστημικές τράπεζες 16,5%) δείχνουν ικανοί να απορροφήσουν χωρίς κραδασμούς την επίπτωση από την προσαρμογή στο Λογιστικό Πρότυπο 9. 

  Παράλληλα αυτό που διαφεύγει ίσως της προσοχής είναι η ικανότητα του συστήματος να εμφανίσει Προ Προβλέψεων Αποτέλεσμα της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση για τα επόμενα χρόνια είτε αυξάνοντας το βαθμό κάλυψης των προβλέψεων, είτε προχωρώντας σε πιο γενναίες μειώσεις επισφαλών ανοιγμάτων από τα αποτελέσματα του τεστ. Σε κάθε περίπτωση η ανάγνωση των τεστ αντοχής άφησε θετική επίγευση και παρά τον αστερίσκο της μείωσης των τιμών των εμπορικών ακινήτων δεν βάζει κάποιο άμεσο θέμα κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επενδυτική επιλεξιμότητα των τραπεζικών τίτλων μεσοπρόθεσμα. 

  Το βασικό ρίσκο εντοπίζεται πλέον στην ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω πλειστηριασμών, των πωλήσεων δανειακών χαρτοφυλακίων ή της αντιστροφής μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων.  Η θετική χροιά των τεστ αντοχής δεν είχε την αναμενόμενη διάρκεια. Ο Γενικός Δείκτης παρά την επίτευξη των νέων υψηλών 36 μηνών (895,64 μονάδες) την Πέμπτη έδειξε να μην έχει δυνάμεις για να συνεχίσει άμεσα την ανοδική του πορεία. 

  Η αγορά είναι φορτωμένη με γρήγορα και σημαντικά κέρδη σε όλο σχεδόν το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων και η μεταβλητότητα που παρουσιάζουν οι διεθνείς αγορές δείχνει να επηρεάζει πλέον περισσότερο την εγχώρια αγορά. Οι αγορές φαίνεται πλέον να επηρεάζονται περισσότερο από τις διακυμάνσεις των ομολόγων προσαρμόζοντας τα ασφάλιστρα κινδύνου των μετοχών επηρεάζοντας παράλληλα και το ΧΑ. 

  Η συσχέτιση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί καθώς η διόρθωση στο εξωτερικό εκτιμάται ότι βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε διορθωτικό δρόμο ο οποίος έχει σαν πρώτο στόχο την περιοχή των 820 – 830 μονάδων. Πρόκειται για μια αναλογία διόρθωσης που συμπίπτει με το 23,6% της ανόδου που έχει προηγηθεί από τις 700 μονάδες. 

  Στην παρούσα φάση θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την αγορά να αποφύγει μια μετριοπαθή -έστω- διόρθωση τιμών λόγω των υπερβολών που παρατηρούνται σε ημερήσιο και εβδομαδιαίο πλέον χρονικό ορίζοντα στους ταλαντωτές ενώ και ο MACD έχει δώσει σήμα πώλησης. Στην περιοχή των 830 μονάδων βρίσκεται ο κινητός μέσος των 30 ημερών ο οποίος θα λειτουργήσει σαν σημείο στήριξης ενώ η αποφόρτιση των ταλαντωτών ενδεχομένως να δώσει αφορμές για μια τοπική αντίδραση από τα προαναφερθέντα επίπεδα.  

  Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ, η Motor Oil και ο Τιτάνας άσκησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στον γενικό δείκτη, αφού έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, ενώ άνω του -2% κινήθηκαν οι Grivalia, ΕΕΕ και Λάμδα. Οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Folli Follie, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και Εθνική ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. 

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Aegean, ΑΔΜΗΕ, Βιοχαλκο και ΟΠΑΠ, ενώ ο Σαράντης κατάφερε να ισορροπήσει τις αντίρροπες δυνάμεις και να κλείσει χωρίς μεταβολή. Μικρά κέρδη, στον αντίποδα σημείωσαν οι ΕΧΑΕ και Alpha Bank, με την Πειραιώς να κάνει τη διαφορά και να κλείνει με άνοδο 2,74%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων