Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Φεβ-2018 13:06

  Goldman Sachs: "Ταύρος" για τα εμπορεύματα, ποια θα δώσουν "ιστορικά" κέρδη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Goldman Sachs: "Ταύρος" για τα εμπορεύματα, ποια θα δώσουν "ιστορικά" κέρδη

  Το 3R – reflation, releveraging and reconvergence,  δηλαδή αναθέρμανση της οικονομίας, αναμόχλευση και επανασύγκλιση – ενισχύει την bullish overweight στάση που έχει η Goldman Sachs για τα εμπορεύματα, όπως σημειώνει σε νέο της report.  

  Η ισχυρή αύξηση της ζήτησης ενάντια στην περιορισμένη αύξηση της προσφοράς λόγω των περιορισμών του ΟΠΕΚ και της Κίνας προκάλεσε σημαντική αναθέρμανση στις τιμές των εμπορευμάτων το περασμένο έτος. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου, τα εμπορεύματα σημείωσαν τις καλύτερες αποδόσεις μεταξύ όλων των assets διεθνώς, σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 18%, όπως σημειώνει η Goldman Sachs. Δεδομένου του υψηλού επιπέδου του χρέους που κατέχουν οι παραγωγοί εμπορευμάτων, οι υψηλότερες τιμές των commodities όχι μόνο μειώνουν τον αριθμό των επισφαλών δανείων και βελτιώνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά συμβάλλουν επίσης στην ενίσχυση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών και στην αποδυνάμωση του δολαρίου μέσω της συσσώρευσης και ανακύκλωσης των αυξανόμενων αποταμιεύσεων, εξηγεί η αμερικάνικη τράπεζα.

  Αυτό με τη σειρά του μειώνει τα έξοδα χρηματοδότησης των αναδυόμενων αγορών και οδηγεί στην αναμόχλευση της περιοχής, Η μεγαλύτερη μόχλευση στις αναδυόμενες αγορές οδηγεί σε περισσότερη επανασύγκλιση της ανάπτυξης στην περιοχή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη.

  Με βάση αυτό το όλο και περισσότερο υποστηρικτικό αναπτυξιακό υπόβαθρο, η Goldman Sachs αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τα εμπορεύματα στον κλάδο του πετρελαίου, του χαλκού, του σιδήρου και του άνθρακα.

  Δεδομένου ότι η τράπεζα αυξάνει την εξάμηνη πρόβλεψή της για το αργό πετρέλαιο Brent στα 82,50 δολάρια από 62 δολάρια το βαρέλι προηγουμένως, εκτιμά ότι ο δείκτης εμπορευμάτων S&P GSCI θα σημειώσει άνοδο 15% και 10% στους επόμενους 6 και 12 μήνες αντίστοιχα. Επιπλέον, λόγω των χαμηλών και μειούμενων αποθεμάτων σε βασικές αγορές εμπορευμάτων, η Goldman Sachs αναμένει ότι η μεταβλητότητα στις τιμές των εμπορευμάτων θα αυξηθεί από τα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

  Έτσι, όπως τονίζει, διατηρεί τη σύσταση overweight στα εμπορεύματα καθώς το περιβάλλον για επενδύσεις σε αυτή την κατηγόρια assets είναι το καλύτερο από το 2004-2008.

  Με λιγότερη προσφορά, περισσότερη ζήτηση και χαμηλότερα αναμενόμενα αποθέματα, αυξάνει τις προβλέψεις 12μήνου για τον χαλκό σε 8.000 δολ. (από 7.050 δολ. προηγουμένως), αυξάνει επίσης -όπως προαναφέρθηκε- τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου το επόμενο εξάμηνο στα 82,5 δολάρια το βαρέλι, για το χαλκό ο στόχος τριμήνου είναι τα 85 δολάρια από 55 δολάρια πριν και για τον άνθρακα τα 220 δολ. από 165 δολ. πριν.

  Εκτιμά ότι οι προοπτικές για τα commodities φέτος είναι απλά μια συνέχεια της τάσης του περασμένου έτους με μεγαλύτερη έμφαση στις αναδυόμενες αγορές εκτός της Κίνας, οι οποίες θα ενισχύσουν την ήδη ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη.

  Η Goldman Sachs τονίζει παράλληλα πως είναι απίθανο να υπάρξει διόρθωση στην αγορά εμπορευμάτων καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια συνήθως βλάπτουν τις μετοχές και τα ομόλογα αλλά όχι τα εμπορεύματα, και οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι υπό-επενδεδυμένοι στο πετρέλαιο αλλά και τα εμπορεύματα συνολικά.


  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων