Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Φεβ-2018 12:03

  G. Sachs: Οι 108 μετοχές και οι 2 δείκτες που θα κερδίσουν από το ράλι του ευρώ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν σημειώσει ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα το 2018 με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 500 να έχει ενισχυθεί κατά 3% σε τέσσερις εβδομάδες, σημειώνει η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της. Ωστόσο, η δύναμη του ευρώ έχει ασκήσει πιέσεις στις αποδόσεις. Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί πάνω από 6% από τις αρχές του έτους, μία απόδοση η οποία αν μεταφραστεί σε δολάρια για τους ευρωπαϊκούς δείκτες, είναι ίση.

  Η πιο ισχυρή συναλλαγματική ισοτιμία είναι ανησυχητική για τις ευρωπαϊκές μετοχές, σημειώνει η Goldman Sachs, ωστόσο υπάρχουν λόγοι που οι επενδυτές δεν θα πρέπει να ανησυχούν και τόσο. Έτσι μέσα από πίνακες παρουσιάζει τις 108 μετοχές οι οποίες αναμένεται να επωφεληθούν ή να μην χτυπηθούν από την άνοδο του ευρώ.

  Η τράπεζα εκτιμά ότι το sell-off του δολαρίου θα κατεβάσει ταχύτητα λόγω των κινήσεων της Fed. Από τον Δεκέμβριο, το ευρώ έχει ενισχυθεί 5% έναντι του δολαρίου ωστόσο το εμπορικά σταθμισμένο ευρώ έχει ενισχυθεί μόλις κατά 1% και το 25% των πωλήσεων των εταιρειών του Euro Stoxx 50 κατευθύνονται στην Ασία και τις αναδυόμενες αγορές, έναντι 20% προς τις ΗΠΑ.

  Επίσης, ένας από τους λόγους για τη δύναμη του ευρώ είναι η μείωση των κινδύνων και η ισχυρή εγχώρια ανάπτυξη, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εγχώριοι επενδυτές αποθαρρύνονται από το ράλι του ενιαίου νομίσματος αφού οι ροές συνεχίζονται δυναμικά.

  Κλαδικά, οι κυκλικές μετοχές και οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου έχουν σημειώσει πολύ καλή πορεία, αφού η ισχυρή ανάπτυξη στην περιοχή του ευρώ αντισταθμίζει τις επιπτώσεις από την ανατίμησή του.

  Τέλος, για τις περισσότερες μετοχές της ευρωζώνης που έχουν μεγάλη έκθεση στις ΗΠΑ, ο αντίκτυπος είναι "μεταφραστικός". Σε ό,τι αφορά το καλάθι των μετοχών της G.S που έχουν μεγάλη έκθεση στις ΗΠΑ, κατά μέσο όρο το 53% των πωλήσεων κατευθύνονται προς τα εκεί, ωστόσο το 45% των assets τους είναι στις ΗΠΑ, οπότε θα επωφεληθούν από την φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ.

  υ

  Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, το χτύπημα του υψηλότερου ευρώ στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) θα είναι μέτριο. Αναμένει άνοδο της τάξης του 6% σε μέσο όρο του ευρώ έναντι του δολαρίου το 2018, και αυτό θα αφαιρέσει 90 μονάδες βάσεις από την ανάπτυξη των EPS .

  Σύμφωνα με την τράπεζα, οι κλάδοι που έχουν την μεγαλύτερη θετική συσχέτιση με την άνοδο του ευρώ είναι οι κυκλικοί, οι κατασκευές, η μικρή κεφαλαιοποίηση, οι τράπεζες και οι μετοχές αξίας. Επίσης, οι κλάδοι όπως τα χημικά, η βιομηχανία και τα αυτοκίνητα αν και δέχονται χτύπημα από το ισχυρότερο ευρώ, ωστόσο επωφελούνται από την ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη. Η μοναδική εξαίρεση είναι ο κλάδος των βασικών υλικών ο οποίος δέχεται και το μεγαλύτερο χτύπημα.

  κ

  Όπως προσθέτει η Goldman Sachs, οι κλάδοι που έχουν ελαφρώς αρνητική συσχέτιση με την άνοδο του ευρώ και άρα θετική επίδραση στα κέρδη ανά μετοχή, τείνουν να είναι οι αμυντικοί όπως η κοινή ωφέλεια, οι τηλεπικοινωνίες και το λιανικό εμπόριο. Εκείνοι που έχουν μεγάλη αρνητική συσχέτιση είναι οι διεθνής αμυντικοί κλάδοι όπως η Υγεία, τα προσωπικά αγαθά και τα τρόφιμα και ποτά.

  η

  Σε ό,τι αφορά τα χρηματιστήρια χωρών, ο δείκτης ΙΒΕΧ της Ισπανίας και ο ιταλικός FTSE MIB είναι αυτοί που επωφελούνται σημαντικά από την ανατίμηση του ευρώ. Αυτοί οι δείκτες έχουν εγχώρια έκθεση και είναι πιο ευαίσθητοι στην ανάπτυξη, τα επιτόκια και την διάθεση για ρίσκο από όλους τους υπόλοιπους στην Ευρώπη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ