Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Ιαν-2018 14:43

  Τι φοβούνται 50 διεθνή funds και φεύγουν σιγά-σιγά από τις μετοχές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι φοβούνται 50 διεθνή funds και φεύγουν σιγά-σιγά από τις μετοχές

  Οι παγκόσμιοι επενδυτές μειώνουν τις θέσεις τους στις μετοχές στην επενδυτική στρατηγική του Φεβρουαρίου, καθώς ανησυχούν για το γεγονός ότι οι αγορές έχουν εφησυχάσει μετά από το ηχηρό bull run και βλέπουν κίνδυνο έκπληξης από το μέτωπο του πληθωρισμού.

  Σύμφωνα με μηνιαία δημοσκόπηση σε 50 funds και επικεφαλής επενδύσεων σε Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Ιαπωνία που πραγματοποίησε το Reuters, υπάρχει αυξημένος φόβος για την πορεία των μετοχών καθώς οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν άνοδο σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Ιανουάριο μετά από συνεχόμενα ρεκόρ το 2017.

  Έτσι, οι διεθνείς επενδυτές "μπαίνουν" στον Φεβρουάριο με μειωμένες τις θέσεις τους στις μετοχές και στο 50,1% του μέσου χαρτοφυλακίου από 51,3% τον προηγούμενο μήνα.

  "Ο κύριος κίνδυνος σήμερα είναι ο εφησυχασμός, αφού δεν έχει υπάρξει σημαντική διόρθωση στις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές εδώ και σχεδόν δύο χρόνια", σημειώνει ο John Husselbee, επικεφαλής επενδύσεων της Liontrust.

  "Στις επενδύσεις, η περιέργεια δεν σκοτώνει τη γάτα, ο εφησυχασμός το κάνει", τονίζει από την πλευρά του ο Mouhammed Choukeir, επικεφαλής επενδύσεων στην Kleinwort Hambros.

  Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν σημειώσει εντυπωσιακό ράλι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ωθούμενες από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και των εταιρικών κερδών. Ωστόσο, ο παγκόσμιος δείκτης MSCI υπέστη τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση του σε 16 μήνες στα τέλη Ιανουαρίου.

  Ο Mark Robinson, επικεφαλής επενδύσεων της Bordier & Cie σημειώνει ότι ενώ οι αγορές ενδέχεται να κινηθούν ανοδικά το 2018, υπάρχει το ενδεχόμενο οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες να μην βελτιωθούν περισσότερο. "Υπάρχει λοιπόν πραγματικός κίνδυνος οι αγορές να ξεχνούν ότι μεγάλο μέρος αυτής της αισιοδοξίας έχει ήδη αποτιμηθεί".

  Σημαντική ανησυχία των funds είναι ότι η ισχυρή ανάπτυξη θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να κινηθούν πιο επιθετικά στη σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής.

  "Μία άνοδος του πληθωρισμού σημαντικά υψηλότερη από την αναμενόμενη θα μπορούσε να προκαλέσει sell-off τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα, καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σημάδι ότι η Fed βρίσκεται πίσω από την καμπύλη και έτσι αναγκάστηκε να ενεργήσει ταχύτερα από το αναμενόμενο", τονίζει ο Cedric Baron, επικεφαλής της Generali Investments.

  Τα funds προχωρούν παράλληλα και στην αύξηση των θέσεών τους στα ομόλογα στο 37% του μέσου χαρτοφυλακίου, αλλά μειώνουν την έκθεσή τους στα κρατικά ομόλογα κατά περίπου 2% στο 56,3% του χαρτοφυλακίου.

  Ο φόβος είναι ότι η εικόνα έχει αλλάξει εντελώς στα ομόλογα καθώς η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έρχεται στο τέλος της. Ο δισεκατομμυριούχος, βετεράνος των ομολόγων, Bill Gross έχει ήδη δηλώσει ότι τα αμερικάνικα κρατικά ομόλογα είναι σε bear market.

  Το βλέμμα στις ευρωπαϊκές μετοχές

  Τα funds πάντως αυξάνουν την έκθεσή τους στις ευρωπαϊκές μετοχές κατά 1,8% και στο 19,6% του μέσου χαρτοφυλακίου, ενώ μειώνουν τις θέσεις τους στις αμερικανικές μετοχές στο 40,1%.

  Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και μία δεκαετία το 2017 και οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν προς κέρδη της τάξης του 3% τον Ιανουάριο.

  "Οι προοπτικές για άνοδο της κερδοφορίας είναι μεγαλύτερες στις αναδυόμενες αγορές, στην Ευρώπη και στην μικρή κεφαλαιοποίηση της Ιαπωνίας", σημειώνει ο Larry Hatheway, επικεφαλής επενδύσεων της GAM. "Αυτό, σε συνδυασμό με τις καλύτερες σχετικές αποτιμήσεις, θα πρέπει να οδηγήσει σε υπεραπόδοση σε αυτές τις περιοχές."

  Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι προειδοποιήσεις των αναλυτών για σημαντική διόρθωση στις αγορές προσεχώς.

  Προειδοποιήσεις

  Η Goldman Sachs τόνισε αυτή την εβδομάδα ότι τα προειδοποιητικά σήματα για πτώση κατά 10% με 20% στις τιμές των μετοχών κατά τους προσεχείς μήνες ήδη αναβοσβήνουν. Ο δείκτης της επενδυτικής όρεξης για ρίσκο της Goldman κυμαίνεται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, υποδεικνύοντας μια απότομη άνοδο στην αισιοδοξία των επενδυτών. Παρ 'όλα αυτά, όπως τόνισε, ο κίνδυνος μιας bear market θεωρείται χαμηλός, καθώς η ισχυρή και συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη αποτελεί λόγο για να παραμείνει κανείς bullish στις διεθνείς αγορές.

  Η BofA Merrill Lynch από την πλευρά της σημείωσε ότι ο δείκτης "Bull & Bear" , o οποίος "μετρά" το επενδυτικό κλίμα, δίνει πλέον προειδοποιητικά σήματα "υπερθέρμανσης" στο επίπεδο του 7,9, ελάχιστα κάτω από το επίπεδο 8 που η BofA δίνει σύσταση "sell" για τις μετοχές.

  Τα επίπεδα αυτά του δείκτη είναι τα υψηλότερα από τον Μάρτιο του 2013. Έδωσε 11 σημάδια πώλησης από το 2002 με 100% ποσοστό επιτυχίας, όπως τόνισε η BofA. Οι μέσες πτώσεις από την κορυφή στο ναδίρ των μετοχών τους επόμενους 3 μήνες μετά από το σήμα, αγγίζουν το 12%.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων