Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιαν-2018 17:40

  Επίθεση short βύθισε το ΧΑ κάτω από τις 870 μονάδες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  "Πικρό τέλος" φαίνεται ότι επιφυλάσσει ο Ιανουάριος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σήμερα, στην προτελευταία συνεδρίαση του μήνα, βυθίστηκε και πάλι στα επίπεδα κάτω των 870 μονάδων, χάνοντας πάνω από 18 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,08% στις 868,08 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 859,72 μονάδων (-3,03%) και 886,02 μον. (-0,06%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 82,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 60,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,2 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,57%, στις 2.215,83 μονάδες, ενώ στο -3,55% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.364,24 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,66% στις 917,71 μονάδες.

  Η σημερινή πτώση προβλημάτισε την αγορά, τόσο για το βάθος της όσο και για το timing στην προτελευταία συνεδρίαση ενός πολύ καλού μήνα. Αν και αναμενόμενη μια αναδίπλωση της αγοράς, οι short έδωσαν μία από τις μεγαλύτερες μάχες τους, επαναφέροντας τον γενικό δείκτη στα επίπεδα κάτω των 870 μονάδων.

  Μάλιστα, αν και κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου οι short έδειχναν αδύναμοι στο να "στερήσουν" από τον γενικό δείκτη τα επίπεδα των 880 μονάδων, σήμερα διέσπασαν με ευκολία τη στήριξη των 875 μονάδων. Επίσης, δοκίμασαν μια κίνηση προς τις 861 μονάδες που είναι και κύρια στήριξη, χωρίς όμως επιτυχία. 

  Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, το βασικό ζητούμενο για την αγορά είναι η αυριανή (31/1) ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) για τις παραδοχές των σεναρίων των stress test. Αυτές θα δώσουν μια καλύτερη εικόνα για τον τραπεζικό κλάδο, ενώ θα απαντήσουν κατά προσέγγιση για το μέγεθος πιθανών ανακεφαλαιοποιήσεων.

  Αυτός ο καταλύτης θα κρίνει και την πορεία της αγοράς στο επόμενο διάστημα, με τα σενάρια και τη φημολογία να αναμένεται να ενταθούν. Οι ίδιες χρηματιστηριακές πηγές συστήνουν προσοχή στον καταιγισμό των εκτιμήσεων που θα υπάρξουν, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του δ’ 3μηνου του 2017 από τον κλάδο, δηλαδή τα στοιχεία βάσει των οποίων θα κριθεί η "υγεία" των ελληνικών τραπεζών.  

  Εκτός, από τα stress test, η αγορά ταυτίζεται και με τις απόψεις που εκφράστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της IMN για τα NPLs στην Ελλάδα. Με το ενδιαφέρον επικεντρωμένο στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που, όπως τονίστηκε πολλαπλώς, θα αποβούν κρίσιμοι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, μεγάλη βαρύτητα δίδεται πλέον και στις πωλήσεις NPLs.

  Οι ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρθηκε, πάσχουν ακόμη σε επίπεδο συντονισμού για την επίλυση των NPLs, ενώ το μείζον είναι να προχωρήσουν σε πιο γενναίες αποφάσεις για πωλήσεις "κόκκινων" δανείων. Ταχύτητα, εφαρμογή των νόμων - χρήση των εργαλείων και συντονισμό των τραπεζών, θα απαιτήσει εφεξής η υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων.

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς και η ΔΕΗ δέχτηκαν τους ισχυρότερους κλυδωνισμούς, με τις δύο να κλείνουν με απώλειες 7,54% και 7,27% αντίστοιχα, με την Eurobank να ακολουθεί με -6,04%. Άνω του 4% η πτώση σε Εθνική, Alpha Bank και ΑΔΜΗΕ, η Βιοχαλκο έχασε 3,42%, ενώ οι απώλειες σε Jumbo, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα και ΟΛΠ ξεπέρασαν το 2%. 

  Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Μυτιληναίο, Σαράντη, Aegean και ΕΥΔΑΠ, με τις απώλειες των Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Grivalia, Folli Follie και Motor Oil να μην ξεπερνούν το 0,9%. Χωρίς μεταβολή ο ΟΤΕ, ενώ ο ΟΠΑΠ έκλεισε στο +0,45%, καθώς και οι ΕΕΕ και Ελληνικά Πετρέλαια ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη 1,79% και 1,17% αντίστοιχα. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων