Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιαν-2018 15:49

  Morgan Stanley: Φοβού το αδύναμο δολάριο, άσχημα νέα για τις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Morgan Stanley: Φοβού το αδύναμο δολάριο, άσχημα νέα για τις αγορές

  Με τα παγκόσμια επιτόκια να διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα από τις μη συμβατικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών για τα περισσότερα από τα τελευταία εννέα χρόνια, οι παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος έχουν γίνει ο μηχανισμός για την επανεξισορρόπηση των ροών και την κατανομή των κεφαλαίων στις αγορές, σημειώνει η Morgan Stanley. Έτσι, η πορεία του δολαρίου ΗΠΑ έχει καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση των παγκόσμιων αγορών μετοχών.

  Σε γενικές γραμμές, ένα πιο αδύναμο δολάριο τείνει να στηρίζει τις παγκόσμιες μετοχές, ενώ ένα ισχυρότερο δολάριο λειτουργεί ως εμπόδιο στην άνοδο των αγορών. Ένα σταδιακά πτωτικό δολάριο θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι θετικός καταλύτης το 2018, όπως συνέβη το 2017, περιορίζοντας το χτύπημα των περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων. Αλλά η επιτάχυνση της υποτίμησης του δολαρίου θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες, όπως προειδοποιεί η Morgan Stanley.

  Πρώτον, υπάρχουν συνέπειες για τον πληθωρισμό, δεδομένου ότι πολλά από αυτά που καταναλώνουν οι ΗΠΑ παρέχονται από τις εισαγωγές. Οι τιμές εισαγωγής σε ετήσια βάση κυμαίνονται γύρω στο 3%, από 1,2% τον Ιούλιο του 2017. Την ίδια περίοδο, η τιμή του πετρελαίου West Texas Intermediate αυξήθηκε στα 66 δολάρια το βαρέλι από 45 δολάρια, me αύξηση 47%. Έτσι, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό άρχισαν να αναθεωρούνται το Νοέμβριο, χάρη στις βελτιωμένες προοπτικές για την φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ από σχεδόν 2% κάτω από το 1,8%. Από τότε, οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί στο 2,1%, πάνω από το στόχο της Fed.

  Ένας δεύτερος παράγοντας είναι πώς το ασθενέστερο δολάριο μειώνει την ελκυστικότητα των αμερικανικών assets, όπως προειδοποιεί η Morgan Stanley. Για το 2018 αναμένεται σημαντική αύξηση της έκδοσης ομολόγων στις ΗΠΑ, λόγω της διεύρυνσης των εμπορικών και δημοσιονομικών ελλειμμάτων, της αναμενόμενης μείωσης του υπολογισμού της Fed και της πρόσθετης χρηματοδότησης που απαιτείται για τις φορολογικές περικοπές.

  Ωστόσο, η παγκόσμια όρεξη για κρατικά ομόλογα μπορεί να μειωθεί καθώς τα ισχυρότερα νομίσματα ανταγωνίζονται για τις ροές. Το σενάριο αυτό δεν φαινόταν να αναστατώνει τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούχιν, ο οποίος μίλησε για τα πλεονεκτήματα ενός αδύναμου δολαρίου την περασμένη εβδομάδα στο Νταβός.

  Επιπλέον, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων είναι "κακό νέο" για τις αποτιμήσεις των μετοχών. Το risk premium έχει ήδη μειωθεί κατά περισσότερο από 45 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής φέτος.

  Όπως προσθέτει η M.S, αυτό που επιδεινώνει περαιτέρω την πτώση του δολαρίου είναι και οι πρόσφατες εξελίξεις στην εμπορική πολιτική. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς στα εισαγόμενα ηλιακά πάνελ και πλυντήρια ρούχων. Ενώ αυτή η ενέργεια μπορεί να είναι πιο συμβολική από ότι ουσιαστική, η χρονική στιγμή είναι προφανώς ενορχηστρωμένη, αφού ήρθε όχι μόνο ενώ διεξαγόταν το φόρουμ στο Νταβός αλλά και πριν τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων για τη NAFTA. Αν και τα μέτρα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν θετικά πρωτοσέλιδα, η Morgan Stanley ανησυχεί για τις οικονομικές επιπτώσεις και τις επιπτώσεις στην αγορά. Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι συνήθως πληθωριστικοί και τελικά εμποδίζουν την ανάπτυξη του εμπορίου. Αυτό συνέβη στη δεκαετία του 1980 όταν η Αμερική προσπάθησε να περιορίσει την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία.

  Όπως καταλήγει η αμερικάνικη τράπεζα, οι επιπτώσεις του αδύναμου δολαρίου σε οικονομία και αγορές ενδέχεται να είναι σοβαρές κι έτσι συστήνει στους επενδυτές να έχουν τον νου τους στην πορεία του αμερικάνικου νομίσματος, στις χρηματοοικονομικές συνθήκες και στις τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ, για ενδείξεις ανόδου του πληθωρισμού. Παράλληλα προτείνει "παγκοσμιοποίηση" των χαρτοφυλακίων των επενδυτών, με στροφή προ τις ευρωπαϊκές και τις ιαπωνικές μετοχές καθώς και τις αναδυόμενες αγορές, για να προετοιμαστούν για την περαιτέρω αδυναμία του δολαρίου.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ