Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιαν-2018 13:54

  Goldman Sachs: Ποια funds ποντάρουν στη βουτιά του δολαρίου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Goldman Sachs: Ποια funds ποντάρουν στη βουτιά του δολαρίου

  Τέσσερις εβδομάδες έχουν περάσει από τις αρχές του νέου έτους και το εμπορικά σταθμισμένο δολάριο έχει ήδη υποχωρήσει περίπου 3%, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της. Το αμερικάνικο νόμισμα έχει χάσει έδαφος έναντι όλων των νομισμάτων του G10 καθώς και έναντι σχεδόν όλων των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

  Αν και η κίνηση του δολαρίου ήταν αρκετά απότομη – στέλνοντας μάλιστα πολλά νομίσματα στο επίπεδο των προβλέψεων που είχε δώσει η Goldman Sachs για το επόμενο 12μηνο – η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά πως η πορεία του δολαρίου στο επόμενο διάστημα θα συνεχίσει να είναι αδύναμη. Εν μέρει αυτό αντανακλά την άποψη ότι πολλοί επενδυτές της αγοράς σταθερού εισοδήματος παραμένουν overweight στο δολάριο και θα συνεχίσουν να μειώνουν τις long θέσεις τους στους επόμενους μήνες.

  Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, oρισμένοι τύποι επενδυτών έχουν αναδιαρθρώσει τα χαρτοφυλάκιά τους με στόχο την αδυναμία του δολαρίου, κυρίως οι CTAs (commodity trading advisors) και τα hedge funds. Τα στοιχεία συναλλαγών των futures από την CFTC, για παράδειγμα, δείχνουν ότι αυτή η επενδυτική βάση μετατράπηκε από long ύψους $ 26 δισ. στο τέλος του 2016 σε short κάτω των $ 10 δισ. την περασμένη εβδομάδα. Τα στοιχεία των αποδόσεων των macro hedge funds παρουσιάζουν παρόμοια μεταστροφή.

  Αντίθετα με τα hedge funds, οι παραδοσιακοί asset managers έχουν μειώσει μόνο εν μέρει τις long θέσεις που είχαν προσθέσει στα χαρτοφυλάκιά τους το 2014-2015.

  Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η συνεχιζόμενη αδυναμία του δολαρίου ενδεχομένως να προκαλέσει κίνητρα για περαιτέρω πωλήσεις. Οι διαχειριστές της αγοράς συναλλάγματος αναμένεται να βρεθούν στην ίδια ακριβώς θέση.

  Έτσι, η αμερικάνικη τράπεζα αν και αναμένει το sell-off στο δολάριο να επιβραδυνθεί και "βλέπει" ένα ριμπάουντ έναντι του γεν, της στερλίνας και του κινεζικού γουάν το επόμενο διάστημα, ωστόσο η πορεία του δολαρίου παραμένει πτωτική.

  Στους πιθανούς καταλύτες περιορισμού του ρυθμού της πτώσης είναι η επικείμενη συνεδρίαση της Fed, ωστόσο η σταδιακή πτωτική τάση στο νόμισμα είναι το πιο πιθανότερο αποτέλεσμα δεδομένου ότι αρκετοί επενδυτές πλέον μειώνουν περαιτέρω τις long θέσεις τους και έτσι η Goldman Sachs εκτιμά ότι το δολάριο θα κινηθεί τελικά πολύ κάτω των εκτιμήσεών της.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως για την Goldman το κορυφαίο trade στην αγορά συναλλάγματος για το 2018, ειδικά στο περιβάλλον του G4,  είναι οι long θέσεις στην ισοτιμία ευρώ/γεν. Όπως έχει σημειώσει, το ενιαίο νόμισμα έφθασε γρήγορα στον (ίσως υπερβολικά συντηρητικό) στόχο του 1,20 έναντι του δολαρίου που είχε θέσει η τράπεζα, και έτσι οι πιθανότητες γέρνουν σημαντικά προς περαιτέρω άνοδο στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Ωστόσο, όπως είχε σημειώσει, η εκλογική αβεβαιότητα  στην Ιταλία μπορεί να περιορίσει την άνοδο του ευρώ βραχυπρόθεσμα, οπότε η G.S δεν αυξάνει ακόμη την πρόβλεψή της για το ευρώ/δολάριο για το σύνολο του 2018.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ