Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιαν-2018 12:42

  Bloomberg: "Ουρά" επενδυτών για το ελληνικό 7ετές ομόλογο - Νέα έκδοση πριν τις 4 Μαρτίου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την επιτυχή έκβαση της νέας απόπειρας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, προεξοφλεί σε εκτενές δημοσίευμά του το Bloomberg, καθώς όπως εξηγεί οι επενδυτές "διψούν" για υψηλές αποδόσεις, που σπανίζουν πλέον στην Ευρώπη. Παράλληλα, εκτιμά ότι η επόμενη έξοδος θα γίνει με τριετές ομόλογο και πριν τις ιταλικές εκλογές στις 4 Μαρτίου.

  Όταν η Ελλάδα βγει στις αγορές με 7ετές ομόλογο τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα θα βρει μεγάλη ανταπόκριση και πληθώρα αγοραστών,  όχι μόνο επειδή η οικονομία της χώρας σταθεροποιείται αλλά και επειδή δεν είναι πολλοί οι τίτλοι που φέρουν υψηλές αποδόσεις στην Ευρώπη, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

  "Το κυνήγι των αποδόσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς είναι δύσκολο να βρει κανείς ελκυστικά ευρωπαϊκά ομόλογα", σχολίασε ο Δημήτρης Νταλίπης, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Alpha Trust Mutual Fund Management στην Αθήνα.

  Καθώς η Ελλάδα οδεύει προς το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης, έχοντας τεστάρει με επιτυχία τις αγορές τον Ιούλιο με την πρώτη πώληση ομολόγου σε διάστημα τριών ετών και ύστερα από το swap ομολόγων του Νοεμβρίου, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να "χτίσει" τις σχέσεις της με τους ξένους επενδυτές, σύμφωνα με το ίδιο πάντα δημοσίευμα.

  Σύμφωνα με το πρακτορείο, η επικείμενη πώληση επταετούς ομολόγου από την Ελλάδα αποσκοπεί στην ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας για την περίοδο μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος στήριξης. Η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει ένα "μαξιλάρι" ταμειακών διαθεσίμων ύψους 20 δις. ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου προκειμένου να εξασφαλίσει την αποπληρωμή του χρέους και άλλων υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του 2019. Το ήμισυ αυτού του ποσού αναμένεται να προέλθει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) κατά τη διάρκεια του προγράμματος διάσωσης, ενώ το υπόλοιπό θα πρέπει να αντληθεί από τις αγορές μέχρι το καλοκαίρι. Οι επενδυτές, παρότι βλέπουν τις ελληνικές αποδόσεις να υποχωρούν τελευταία, υποστηρίζουν πως το χρέος της χώρας παραμένει ελκυστικό.

  Παραμένουν ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα

  "Οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών, αλλά ακόμα και τώρα το ελληνικό spread παραμένει σε υψηλά επίπεδα", σχολίασε ο Giuseppe di Mino, διευθυντής της Amber Capital στο Λονδίνο, ενώ πρόσθεσε "Θα εξετάσουμε την συμμετοχή μας στη νέα έκδοση ελληνικών ομολόγων όταν αυτή πραγματοποιηθεί". Σημειώνεται ότι η Amber Capital αγόρασε ελληνικά ομόλογα πέρυσι ενώ κατέχει επίσης ποσοστό 1% στον ΟΤΕ.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του ελληνικού διετούς ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό 20ετίας στο 1,25% νωρίτερα αυτόν τον μήνα, την ώρα που η απόδοση των 5ετών τίτλων της χώρας έχει υποχωρήσει πέριξ του 2,89% και αυτή των 10ετών ελληνικών ομολόγων διαμορφώνεται στο 3,66%. Παρά την εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των ελληνικών αποδόσεων, το κόστος εξυπηρέτησης χρέους παραμένει υψηλό για την Ελλάδα αν το συγκρίνει κανείς με την απόδοση του 1,4% που φέρουν οι 10ετείς τίτλοι Ισπανίας και 0,96% των αντίστοιχων γαλλικών ομολόγων.

  Μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Νταλίπης της Alpha Trust εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αντλήσει περίπου 3 δις. ευρώ από την νέα έκδοση 7ετών ομολόγων, με επιτόκιο κοντά στο 3%, αναλόγως της επενδυτικής ζήτησης.

  Στην περιοχή του "junk" οι αξιολογήσεις οίκων

  Υπάρχει ένα θετικό momentum γύρω από την Ελλάδα αυτή την περίοδο, σχολίασε ο Ioannis Sokos, στρατηγικός αναλυτής της Nomura International στο Λονδίνο, παρατηρώντας πως το ενδιαφέρον πλέον μετατοπίζεται από τα hedge funds στους real money επενδυτές, παρότι η χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση εμποδίζει αρκετούς επενδυτές από το να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους αυτή την περίοδο.

  Η Moody’s αξιολογεί με Caa2 τα ελληνικά ομόλογα, ήτοι 8 βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η S&P δίνει αξιολόγηση B στα ελληνικά ομόλογα, διατηρώντας τα επίσης βαθιά στην περιοχή του junk.

  "Βλέπουμε επίσης τη συνεχιζόμενη μεταβολή της ζήτησης από αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου σε λογαριασμούς πιο ρευστού χρήματος, αν και η πολύ χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση εμποδίζει πολλούς επενδυτές από το να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα αυτή τη στιγμή", δήλωσε. 

  Παρά τις χαμηλές αξιολογήσεις, ο Nicholas Wall της Old Mutual εκτιμά ότι η ζήτηση για το ελληνικό επταετές θα είναι μεγάλη. "Εκτιμώ ότι το επιτόκιο για το ελληνικό επταετές ομόλογο θα διαμορφωθεί στο 3,25-3,3%", δήλωσε χαρακτηριστικά.

  Το επόμενο βήμα για την χώρα είναι η έκδοση 3ετούς και 10ετούς ομολόγου προκειμένου να καλυφθεί το κενό στην καμπύλη των ελληνικών αποδόσεων και να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο "μαξιλάρι" ρευστότητας.

  Νέα έκδοση πριν τις 4 Μαρτίου

  Στο ίδιο δημοσίευμα, το Bloomebrg εκτιμά πως η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση τριετούς κρατικού ομολόγου πριν τις 4 Μαρτίου, ημερομηνία διεξαγωγής των ιταλικών εκλογών, προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενες διαταραχές στις αγορές από την πολιτική κατάσταση στην γείτονα χώρα. Αυτό συνεπάγεται ότι η έκδοση του 10ετούς τίτλου θα γίνει αργότερα κατά την διάρκεια του έτους, ενδεχομένως πριν την λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων