Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Ιαν-2018 15:47

  Η Goldman Sachs προειδοποιεί: Έρχεται βουτιά 10% - 20% στις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Goldman Sachs προειδοποιεί: Έρχεται βουτιά 10% - 20% στις αγορές

  Η Goldman Sachs προβλέπει ότι μία ισχυρή διόρθωση στις παγκόσμιες μετοχές βρίσκεται στον ορίζοντα, αλλά όπως επισημαίνει, οποιαδήποτε τέτοια βουτιά θα αποτελούσε ευκαιρία για νέα είσοδο στις αγορές. Για τον κίνδυνο μεγάλου sell-off στις αγορές προειδοποίησε την Παρασκευή και η Bank of America Merrill Lynch.

  Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικάνικης τράπεζας, τα προειδοποιητικά σήματα για πτώση κατά 10% με 20% στις τιμές των μετοχών κατά τους προσεχείς μήνες ήδη αναβοσβήνουν. Ο δείκτης της επενδυτικής όρεξης για ρίσκο της Goldman κυμαίνεται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, υποδεικνύοντας μια απότομη άνοδο στην αισιοδοξία των επενδυτών, ενώ οι traders φαίνεται να μην ανησυχούν για τους πολιτικούς κινδύνους όπως οι εθνικές εκλογές της Ιταλίας.

  Παρ 'όλα αυτά, όπως τονίζουν, ο κίνδυνος μιας bear market θεωρείται χαμηλός, καθώς η ισχυρή και συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη αποτελεί λόγο για να παραμείνει κανείς bullish στις διεθνείς αγορές.

  "Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η διόρθωση θα είναι παρατεταμένη ή θα εξελιχθεί σε μια bear market", τονίζει η Goldman Sachs. "Ιστορικά, υπάρχουν πολλά παραδείγματα διορθώσεων που είναι βραχύβιες και δεν μετατρέπονται σε bear markets που συνήθως συνδέονται με την αδύναμη οικονομία".

  Η Goldman Sachs η οποία παραμένει overweight στις παγκόσμιες μετοχές, ορίζει μια αγορά αρκούδων (bear market) ως πτώση της τάξης του 20% ή περισσότερο.

  Το ποσό της προστιθέμενης αξίας στις αμερικανικές μετοχές τον φετινό Ιανουάριο οδεύει προς μηνιαία επίπεδα ρεκόρ, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All-Country World διαπραγματεύεται κοντά σε ένα ιστορικό υψηλό, λόγω της αισιοδοξίας για την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη. Αν και η πρόσφατη δύναμη των παγκόσμιων μετοχών δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι πρέπει να εισέλθουν σε μια φάση διόρθωσης, ωστόσο η Goldman Sachs εκτιμά ότι αυτό δείχνει πως η διόρθωση έχει καθυστερήσει.

  "Οι αυξανόμενες αποτιμήσεις, εν μέσω αυξημένης αισιοδοξίας, καθιστούν την αγορά πιο ευάλωτη σε πτώση ακόμη και αν η υποκείμενη τάση παραμένει άθικτη", τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα.

  Αν και υπάρχουν λόγοι να είναι κανείς bullish στις παγκόσμιες μετοχές το 2018 και οι κίνδυνοι είναι χαμηλοί, μια διόρθωση γίνεται όλο και πιο πιθανή, επισημαίνει. Ο δείκτης Bull/bear Market Risk βρίσκεται σε πολύ αυξημένα επίπεδα και στο ίδιο επίπεδο που είχε βρεθεί πριν το σκάσιμο της φούσκας του dot com και της πιστωτικής αγοράς. Πάντως, όπως εξηγεί, η συνέχιση του χαμηλού πληθωρισμού και της χαλαρής νομισματικής πολιτικής υποδηλώνουν ότι μία διόρθωση είναι πιο πιθανή από ό,τι μία bear market.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ