Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Ιαν-2018 13:23

  UBS: Bullish για το ευρώ και τις μετοχές της ευρωζώνης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  UBS: Bullish για το ευρώ και τις μετοχές της ευρωζώνης

  Η δύναμη του ευρώ έχει αναδειχθεί ως το κύριο σημείο αναφοράς για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως σημειώνει η UBS. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας χαρακτήρισαν το ευρώ, το οποίο έχει ήδη ενισχυθεί κατά 4% σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο από την αρχή του έτους, ως "κίνδυνο" και ως "πηγή αβεβαιότητας" που απαιτεί παρακολούθηση, όπως σημειώνει.

  Με την ΕΚΤ να είναι έτοιμη να αποσύρει τα μέτρα τόνωσης, η UBS πιστεύει ότι το ευρώ θα αυξηθεί περαιτέρω στο 1,30 έναντι του δολαρίου σε διάστημα 12 μηνών. Αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης, με μία αύξηση της τάξης του 10% στο νόμισμα συνήθως να μεταφράζεται σε πτώση των κερδών των εταιρειών κατά 4%.

  Παρόλα αυτά, η UBS πιστεύει ότι οι μετοχές της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά , ειδικά σε σχέση με την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

  Όπως εξηγεί, η ανατίμηση του ευρώ ήταν κατά κύριο λόγο έναντι του αμερικάνικου δολαρίου, με μικρότερη αύξηση έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων. Σε εμπορικά σταθμισμένους όρους βάσει των υπολογισμών της Τράπεζας της Αγγλίας, το ευρώ έχει ενισχυθεί μόνο 0,3% φέτος, περίπου το ένα δέκατο της ανατίμησής του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Και μόνο το 13,7% των εξαγωγών της Ευρωζώνης κατευθύνονται στις ΗΠΑ.

  Επίσης, μια ισχυρή παγκόσμια οικονομία και – κυρίως – η ισχυρή οικονομία της Ευρωζώνης, θα περιορίσουν το χτύπημα στην κερδοφορία. Ο δείκτης Citi Economic Surprise (οικονομικής έκπληξης) της Ευρωζώνης αγγίζει τις 58 μονάδες, από μόλις 6,6 τον Αύγουστο. Έτσι η UBS εξακολουθεί να προβλέπει ότι η αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών της Ευρωζώνης θα προσεγγίσει το 10% για το 2018.

  Τέλος, η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, στην οποία η τράπεζα τηρεί στάση underweight σε σχέση με τις μετοχές της Ευρωζώνης, εξαρτάται ακόμη περισσότερο από τα κέρδη στο εξωτερικό, με τη στερλίνα να έχει ενισχυθεί περισσότερο από το ευρώ αυτό το έτος. Η στερλίνα αυξήθηκε μέχρι στιγμής κατά 1,6% έναντι του ευρώ και 5,6% από τα πρόσφατα χαμηλά του τον Αύγουστο.

  Έτσι, αν και οι μετοχές της Ευρωζώνης μπορεί να μην γιορτάσουν με την ίδια ένταση το 2018 (όπως το 2017), η UBS τονίζει ότι οι προοπτικές τους παραμένουν θετικές.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ