Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Ιαν-2018 11:32

  HSBC: Ποιοι και γιατί αγόρασαν καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών επωφελήθηκαν από την πτώση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, διαπιστώνει η HSBC σε σημερινή της ανάλυση για την αγορά καλυμμένων ομολόγων της ευρωζώνης, εξηγώντας παράλληλα γιατί η έκδοση της Alpha Βank είχε πολύ αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.

  Από την αρχή του έτους έχουν εκδοθεί καλυμμένα ομόλογα ύψους 25,5 δισ. ευρώ στην ευρωζώνη και παρά την υψηλή αυτή προσφορά, τα spread των καλυμμένων ομολόγων δεν έχουν αντιδράσει μέχρι τώρα και κινούνται σταθεροποιητικά τις τελευταίες εβδομάδες, όπως αναφέρει η HSBC.

  Συγκεκριμένα, οι ακαθάριστες αγορές μέσω του προγράμματος CBPP3 το 2018 διαμορφώνονται στα 6 δισ. ευρώ, από τα οποία, σύμφωνα με υπολογισμούς της HSBC, περίπου τα 5 δισ. ευρώ διενεργήθηκαν στην πρωτογενή αγορά. Επίσης σημειώθηκαν εκροές ύψους 13 δισ. ευρώ. Ο αντίκτυπος του free float στην αγορά καλυμμένων ομολόγων ήταν στην πραγματικότητα μικρότερος από την πολύ υψηλή ακαθάριστη προσφορά.

  Όπως σημειώνει η τράπεζα, το περιβάλλον των σταθερών spreads σε συνδυασμό με τα χαμηλά premiums των νέων εκδόσεων σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα spreads των νέων εκδόσεων του φετινού έτους παρέμειναν γενικά αμετάβλητα από τα επίπεδα έκδοσής τους.

  Το καλυμμένο ομόλογο της Alpha Bank ήταν η μόνη αξιοσημείωτη εξαίρεση. Η περιορισμένη υπεραπόδοση στη δευτερογενή αγορά οδηγήθηκε από την υψηλή ζήτηση για καλυμμένα ομόλογα, η οποία επέτρεψε στους εκδότες να τιμολογήσουν τα ομόλογα τους αρκετές μονάδες βάσης εντός των αρχικών εκτιμήσεών τους για τις τιμές, με αποτέλεσμα χαμηλά premiums στις νέες εκδόσεις και περιορισμό της υπεραπόδοσης.

  Η HSBC αναμένει ότι η κινητικότητα στην πρωτογενή αγορά θα παραμείνει αυξημένη κατά τους επόμενους δύο μήνες, καθώς πολλοί εκδότες ανησυχούν ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να σταματήσει τις καθαρές αγορές τον Σεπτέμβριο του 2018.

  Έτσι, η τράπεζα εκτιμά ότι πολλοί από αυτούς θα προσπαθήσουν να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης πριν από το καλοκαίρι και αυτό θα ασκήσει κάποια πίεση στα spreads καλυμμένων ομολόγων τους επόμενους μήνες και σε αυτό βασίζεται η ελαφρώς bearish στάση της HSBC στον κλάδο.

  Η Alpha Bank εξέδωσε καλυμμένο ομόλογο 5 ετών, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η ζήτηση ήταν ισχυρή, με το βιβλίο προσφορών να υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ, επιτρέποντας στον εκδότη να φέρει την απόδοση στο 2,75%, που ήταν εντός των αρχικών εκτιμήσεων για επιτόκια στην περιοχή του 3%.

  Η κατανομή της ζήτησης για τα καλυμμένα ελληνικά ομόλογα ανά περιοχή και τύπο επενδυτή

  Όπως επισημαίνει η HSBC, η εικόνα της ζήτησης για τα τρία πρόσφατα καλυμμένα ομόλογα που εξέδωσαν η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Alpha Bank είχε ως εξής:

  Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, η πολύ ισχυρή ζήτηση από τους επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας ξεχωρίζει αφού κάλυψε σχεδόν το ήμισυ της προσφοράς. Εκτός από την εγχώρια προσφορά, υπήρξε επίσης καλή ζήτηση από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, καθώς και την Ιταλία.

  ηη

  Η κατανομή ανά τύπο επενδυτή δείχνει ότι οι asset managers αντιπροσώπευαν ένα εντυπωσιακό 52%, ακολουθούμενoι από τις τράπεζες. Το υψηλό ποσοστό των hedge funds στο επίπεδο του 12% εξηγεί εν μέρει το υψηλό μερίδιο της Μεγάλης Βρετανίας / Ιρλανδίας.

  Η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες για τις δύο πρώτες συμφωνίες ήταν σχετικά χαμηλή, κυρίως λόγω του ότι τα δύο πρώτα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα θα χάσουν την επιλεξιμότητά τους για το CBPP3.

  Σύμφωνα με τους νέους κανόνες της ΕΚΤ που θα ισχύουν από τον Φεβρουάριο του 2018, τα καλυμμένα ομόλογα CPT από εκδότες με χαμηλή αξιολόγηση (κάτω του επενδυτικού βαθμού) δεν θα είναι πλέον κατάλληλα για το πρόγραμμα CBPP3. Ωστόσο, η έκδοση της Alpha Bank είναι επιλέξιμη για το CBPP3 και το Ευρωσύστημα μπορεί να αγοράσει έως και 30% (και όχι το όριο του 70% που ισχύει για τα καλυμμένα ομόλογα επενδυτικής κατηγορίας). Σύμφωνα με το Bloomberg, οι συμμετοχές των κεντρικών τραπεζών και των επίσημων ιδρυμάτων στο ομόλογο της Alpha Bank ήταν 20% - έναντι 11% και 5% στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank αντίστοιχα.

  λ

  Μετά την έκδοση στο 2,75%, το καλυμμένο ομόλογο της Alpha Bank έχει ήδη μειωθεί κατά περίπου 30 μ.β. στο 2,45% την Παρασκευή, όπως σημειώνει η τράπεζα. Τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα επωφελήθηκαν από την πτώση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με τα spreads τους να έχουν μειωθεί κατά 80μ.β-100μ.β από τον Οκτώβριο του 2017, επισημαίνει η HSBC.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων