Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Ιαν-2018 11:55

  Το ευρώ κερδίζει τον "νομισματικό πόλεμο" με το δολάριο, στο 1,28 το "βλέπει" η UBS

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το ευρώ κερδίζει τον "νομισματικό πόλεμο" με το δολάριο, στο 1,28 το "βλέπει" η UBS

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το ευρώ σημειώνει άνοδο κατά περισσότερο από 0,5% σήμερα, μετά τα σχόλια των αξιωματούχων των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα τα οποία "απαντήθηκαν" από τον Μάριο Ντράγκι στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ και ακολουθήθηκαν από την στροφή Τραμπ σε ότι αφορά τα "θέλω" του για την πορεία του δολαρίου.

  Οι δηλώσεις του Τραμπ την Πέμπτη ότι θέλει ένα "ισχυρό δολάριο" έρχονται σε αντίθεση όχι μόνο με τις δηλώσεις του έναν χρόνο πριν αλλά και με τα σχόλια του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, με τους επενδυτές να καταλήγουν στο να... ποντάρουν σε μια παρατεταμένη πτώση του αμερικάνικου νομίσματος.

  "Ενώ ο Τραμπ είπε ότι αναμένει ότι το δολάριο θα γίνει όλο και πιο ισχυρό, θα είναι δύσκολο για την Ουάσινγκτον να βάλει το τζίνι του "αδύναμου δολαρίου" πίσω στο μπουκάλι", όπως σημειώνει ο Βιράζ Πατέλ, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος της ING.

  Από την πλευρά της, η UBS Wealth Management αναβάθμισε τις εξαμηνιαίες προβλέψεις της για το ευρώ και την στερλίνα λόγω της παρατεταμένης αδυναμίας του δολαρίου. Πιο αναλυτικά, αναβάθμισε την πρόβλεψή της για το ευρώ έναντι του δολαρίου στο 1,28 σε ορίζοντα έξι μηνών, από την προηγούμενη πρόβλεψη του 1,22.

  Η UBS αναβάθμισε επίσης την πρόβλεψη για την στερλίνα έναντι του δολαρίου στο 1,45 από 1,36 πριν, σε διάστημα εξαμήνου επίσης.

  Όπως σημειώνει, ενώ η ρητορική του Μνούτσιν έχει προσθέσει πίεση στο δολάριο, τα οικονομικά θεμελιώδη στοιχεία παραμένουν ο πρωταρχικός παράγοντας πίσω από την πτώση του δολαρίου, και οι λόγοι είναι οι εξής:

  Η πορεία της νομισματικής πολιτικής θα συνεχίσει να επιβαρύνει το δολάριο αφού η UBS εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να ξεκινήσει την απόσυρση των νομισματικών κινήτρων αυτό το τρίμηνο, ενώ η Fed θα διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό απόσυρσης των κινήτρων.

  Επίσης, το δολάριο παραμένει υπερτιμημένο έναντι πολλών από τους μεγάλους "ανταγωνιστές" του, με την δίκαιη αξία της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου να τοποθετείται στο 1,28.

  Τέλος, η αρνητική δυναμική του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξάνει την πίεση στο δολάριο, ενώ στο ισοζύγιο κεφαλαίων, η εκτόξευση του εξωτερικού χρέους των ΗΠΑ μπορεί να απαιτήσει επανεξισορρόπηση της καθαρής διεθνούς επενδυτικής θέσης (NIIP). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, αυτό θα απαιτούσε μεσοπρόθεσμα την υποτίμηση του δολαρίου κατά 6-10% για να επηρεάσει τη σχετική αξία των αμερικανικών έναντι των μη αμερικανικών assets.

  Σύμφωνα με την τράπεζα ο Μνούτσιν σπρώχνει μία ήδη ανοιχτή πόρτα. Οι απόπειρες τόσο του ίδιου όσο και του υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος για να υποβαθμίσουν τις δηλώσεις του απέτυχαν να προκαλέσουν ανάκαμψη του δολαρίου και έτσι το νόμισμα θα παραμείνει υπό πίεση στο επόμενο διάστημα.

  Μετά την δήλωση του Τραμπ την Πέμπτη ότι τελικά ήθελε το δολάριο να είναι ισχυρό, το νόμισμα μείωσε τις απώλειες που σημείωνε έναντι των κυριότερων νομισμάτων.

  Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι ο Τραμπ ενδέχεται να ενθαρρύνει τον μεγαλύτερο προστατευτισμό στη σημερινή ομιλία του στο Νταβός καθώς και σε άλλη ομιλία του την επόμενη εβδομάδα, πολιτικές που τελικά θα καταλήξουν να πιέζουν το δολάριο χαμηλότερα.

  Σήμερα το ευρώ διαπραγματεύεται 0,5% υψηλότερα και στο 1,2465 έναντι του δολαρίου, κοντά στο υψηλό τριών και πλέον ετών και το 1,25 που χτύπησε την Πέμπτη πριν περιορίσει τα κέρδη του μετά τις δηλώσεις Τραμπ.

  Με τον Ντράγκι να επικεντρώνεται στην μεταβλητότητα και όχι στο ράλι του ευρώ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι τα οικονομικά δεδομένα υποδεικνύουν "σταθερή και ευρεία" ανάπτυξη, οι επενδυτές οδηγούνται στο να ωθήσουν το νόμισμα ψηλότερα.

  Συγκεκριμένα, ο Ντράγκι δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί τη δύναμη του ευρώ λόγω της πρόσφατης μεταβλητότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά δεν έθεσε σημαντικές ανησυχίες για το νόμισμα και είπε ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να χρειαστεί να αναθεωρήσει τη στρατηγική της εάν τα σχόλια των ΗΠΑ σχετικά με τα οφέλη ενός αδύναμου δολαρίου, οδηγήσουν σε αλλαγή των νομισματικών συνθηκών.

  "Η απροθυμία του Ντράγκι να προσφέρει οποιαδήποτε αντίσταση στο ευρώ σημαίνει ότι η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες", σημειώνει ο Μανουέλ Ολιβέρι, αναλυτής της Credit Agricole.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ