Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Ιαν-2018 21:53

  Αναλυτές: Γιατί αντέδρασε έτσι το ευρώ στις αποφάσεις της ΕΚΤ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αναλυτές: Γιατί αντέδρασε έτσι το ευρώ στις αποφάσεις της ΕΚΤ

  Η σημερινή ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και... αδιάφορη. Τα τρία επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και ο Πρόεδρος, Mario Draghi δεν εξήγησε τι θα συμβεί όταν η ΕΚΤ θα αρχίσει να περιορίζει τις αγορές ομολόγων, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και τον Οκτώβριο.

  Η πολιτική της ΕΚΤ παραμένει ιδιαίτερα χαλαρή, παρολ' αυτά το ευρώ εκτοξεύτηκε σαν ρουκέτα, ξεπερνώντας το επίπεδο των 1,25 δολαρίων για πρώτη φορά από το 2014. Και αυτό συνέβη ενώ ο Draghi εξήγησε τους δημοσιογράφους για ποιο λόγο η Ευρωζώνη εξακολουθεί να χρειάζεται "έναν σημαντικό βαθμό νομισματικής στήριξης". Έντονα ανοδική ήταν και η αντίδραση των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων. Ιδού πώς σχολιάζουν ορισμένοι παρατηρητές τις αποφάσεις και τον τρόπο που αντέδρασαν οι αγορές:

  Ο James Athey, διευθυντής επενδύσεων της Aberdeen Standard Investments, θεωρεί πως ο Draghi εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος ως προς την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό και οι επενδυτές εστίασαν σε αυτό. "Η αγορά εξέλαβε αυτό το μήνυμα ως hawkish καθότι η ΕΚΤ επέδειξε ελαφρώς μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον πληθωρισμό", εξηγεί.

  Αντίθετα, ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρωζώνη της Pantheon  Macroeconomics, πιστεύει πως ο Draghi δεν μπορούσε να κάνει πολλά για να θέσει υπό έλεγχο τους "ταύρους" του ευρώ. "Θεωρούμε πως ο Draghi έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σήμερα. Ο δομικός πληθωρισμός παραμένει χαμηλός, παρά τα σαφή σημάδια ενίσχυσης της οικονομίας και οι επενδυτές δεν πρέπει να ενθουσιάζονται πολύ με την προοπτική μιας άμεσης, hawkish στροφής στην πολιτική της ΕΚΤ".

  Ο Timothy Graf, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής για τις χώρες Μέσης Ανατολής και Αφρικής στην State Street Global Markets, έδειξε επίσης κατανόηση αλλά για διαφορετικούς λόγους. Αντί να προσπαθήσει και να αποτύχει να συγκρατήσει το ευρώ, λέει, ο Draghi "έκανε αρκετά για να κρατήσει τους 'ταύρους' του ευρώ ευχαριστημένους με το να μην πιέσει πολύ κόντρα στην πρόσφατη άνοδο του ενιαίου νομίσματος".

  Ως προς το τι έπεται, ο JulienPierre Nouen, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Lazard Frères Gestion, παρέπεμψε στις οικονομικές προβλέψεις που θα δημοσιοποιήσει η ΕΚΤ το Μάρτιο. "Αυτή μπορεί να είναι η ευκαιρία της ΕΚΤ να ανακοινώσει ορισμένες αλλαγές στο guidance και να στείλει κάποια σήματα για το τι θα συμβεί μετά το Σεπτέμβριο".

  Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley Daniele Antonucci και Joao Almeida συμφωνούν πως θα πρέπει να αναμένεται αλλαγή "τόνου" το Μάρτιο, ωστόσο θεωρούν πιθανό η ΕΚΤ να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο για να αλλάξει το guidance. "Η αίσθησή μας είναι ότι η ΕΚΤ θα επιλέξει να τερματίσει το QE το Σεπτέμβριο".

  Από την άλλη πλευρά, μια επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης θα θεωρηθεί πιο πιθανή "εάν οι αγορές ξεπεράσουν τον εαυτό τους", προειδοποιεί ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING για τη Γερμανία και την Αυστρία. Οι επενδυτές που στοιχηματίζουν ότι η σύσφιξη της πολιτικής θα έρθει νωρίτερα παρά αργότερα μπορεί να "αυτοπυροβοληθούν".

  Επιμέλεια: Αναστασία Κυριανίδη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ