Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Ιαν-2018 13:49

  Στάση αναμονής στα ελληνικά ομόλογα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στάση αναμονής στα ελληνικά ομόλογα

  Η επόμενη μέρα μετά τα ιστορικά ρεκόρ των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων βρίσκει την αγορά να κινείται σε... ήρεμα νερά, κυρίως λόγω κλίματος που επικρατεί στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ αλλά και της στάσης αναμονής που τηρούν οι επενδυτές περιμένοντας τις εξελίξεις σχετικά με την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές καθώς και την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το χρέος.

  Το χθεσινό ράλι έφερε τις αποδόσεις του ελληνικού 2ετούς στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν βρεθεί ποτέ στην ιστορία τους, αγγίζοντας ακόμα και το 1,770%, με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών (οι οποίες διαμορφώνονται στο – 0,6% περίπου) να διαμορφώνονται  κοντά στις 240 μ.β. Σήμερα το yield στο 2ετές διαμορφώνεται στο 1,271%. 

  Πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά του 2,6% κινήθηκαν και οι αποδόσεις του ελληνικού 5ετούς ομολόγου και στο 2,685%, ενώ σήμερα ενισχύονται ελαφρώς στο 2,673%.

  Εν τω μεταξύ, βελτίωση σημειώνεται στα 10ετή ομόλογα τα οποία δεν συμμετείχαν με την ίδια φόρα στο χθεσινό ράλι, με την απόδοση να υποχωρεί κατά 1,51% στο 3,720% και στα χαμηλά 12ετίας, ενώ τα ιστορικά χαμηλά  που σημείωσαν τον Ιούνιο του 2005 στο 3,21%, βρίσκονται σε κοντινή απόσταση όταν μόλις πριν ακριβώς από έναν χρόνο άγγιζαν το 8%.

  Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές, η οποία υποχώρηση στις τιμές των ελληνικών ομολόγων (και όποια αντίστοιχη άνοδος των αποδόσεών τους) θα αποτελέσει απλά ευκαιρία για νέα είσοδο των επενδυτών στα ελληνικά assets, λόγω των προοπτικών της νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος. Σύμφωνα με την Brown Brothers Harriman, μεγάλο μέρος των θετικών νέων για την Ελλάδα έχει αποτιμηθεί από την αγορά και μπορεί να υπάρξουν κάποιες ρευστοποιήσεις. Ωστόσο αυτό απλά θα δημιουργήσει νέο "χώρο" και νέες ευκαιρίες για τους υποψήφιους αγοραστές των νέων ομολόγων που θα εκδώσει η Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ