Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Ιαν-2018 12:49

  Brown Brothers Harriman: Ευκαιρίες στα ελληνικά ομόλογα φέρνει η νέα έξοδος στις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Brown Brothers Harriman: Ευκαιρίες στα ελληνικά ομόλογα φέρνει η νέα έξοδος στις αγορές

  Στην αναβάθμιση της Ελλάδας και στις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων αναφέρεται σε νέο της note η Brown Brothers Harriman, εν όψει της νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

  Όπως σημειώνει, πριν από το Σαββατοκύριακο, υπήρξαν δύο αξιόλογες ανακοινώσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Πρώτον, για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, ένας σημαντικός οίκος αξιολόγησης (στην προκειμένη περίπτωση ο Fitch) αναβάθμισε την Ισπανία σε  "A-" και έβαλε τη χώρα στην κατηγορία "Α" για πρώτη φορά από το 2012.

  Οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν ακόμα φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά ελλείψει κάποιου νέου σοκ, δεν θα προκαλέσει έκπληξη εάν και η S&P αναβαθμίσει το rating της Ισπανίας "στο BBB +" τον Μάρτιο, όπου και αναμένεται η αξιολόγησή της. Η Moody's θα αναθεωρήσει την Ισπανία τον Απρίλιο και αυτή τη στιγμή διατηρεί την αξιολόγηση της χώρας στο ισοδύναμο του "BBB", δηλαδή στο "Baa2". Εν αναμονή της απόφασης της Fitch, το spread των 10ετών ισπανικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, υποχώρησε σε λιγότερο από 90 μ.β για πρώτη φορά από το 2010. Σύμφωνα με την ΒΒΗ, μπορεί να υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση κατά 20-30 μ.β. τους επόμενους μήνες.

  Η δεύτερη σημαντική ανακοίνωση ήταν αυτή της S&P η οποία αναβάθμισε την Ελλάδα στο "Β" από το "Β-", όπως σημειώνει το fund, τονίζοντας ότι αυτή είναι η πρώτη αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο σε δύο χρόνια και δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη χρονική στιγμή.

  Όπως τονίζει, μετά την απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας, η Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει τις προσεχείς εβδομάδες σε νέα έξοδο στις αγορές καθώς προετοιμάζεται να βγει από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας τον Αύγουστο. Η Fitch είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα στο "B -" το περασμένο καλοκαίρι, ενώ η Moody's δίνει βαθμολογία "Caa2" (δηλαδή "CCC").

  Η ΒΒΗ τονίζει ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν αποδώσει εξαιρετικά καλά. Η απόδοση των 10ετών ήταν κοντά στο 5,50% στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου και σήμερα διαμορφώνονται κοντά στο 3,85%. Τον περασμένο Φεβρουάριο οι αποδόσεις ήταν πάνω από 8%.
   
  Το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών ήταν πάνω από τις 500 μ.β στις αρχές Δεκεμβρίου και τώρα βρίσκεται λίγο κάτω από τις 330 μ.β, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.

  Σύμφωνα με την ΒΒΗ, μεγάλο μέρος των θετικών νέων για την Ελλάδα έχουν αποτιμηθεί από την αγορά. Η κίνηση της S&P ήταν μια κίνηση η οποία έφερε τον οίκο πιο κοντά στην αξιολόγηση της Fitch και η πιθανή απροθυμία του Eurogroup να ανακοινώσει νέες παραχωρήσεις σε σχέση με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους άμεσα, μπορεί να προκαλέσει κάποιες ρευστοποιήσεις. Ωστόσο αυτό απλά θα δημιουργήσει νέο "χώρο" και νέες ευκαιρίες για τους υποψήφιους αγοραστές των νέων ομολόγων που θα εκδώσει η Ελλάδα το επόμενο διάστημα".

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ