Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιαν-2018 13:54

  Νέο ράλι στα ομόλογα, φλερτάρει με τα ιστορικά χαμηλά η απόδοση του 2ετούς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νέο ράλι στα ομόλογα, φλερτάρει με τα ιστορικά χαμηλά η απόδοση του 2ετούς

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η αναβάθμιση της ελληνική οικονομίας από την  S&P Global Ratings για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, οδηγεί την αγορά των ελληνικών ομολόγων σε νέο ράλι, με τους βραχυπρόθεσμους τίτλους να υπεραποδίδουν.

  Να θυμίσουμε πως η S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα και στο "Β" αργά την Παρασκευή το βράδυ, υπογραμμίζοντας τη βελτίωση των οικονομικών αλλά και των δημοσιονομικών προοπτικών της χώρας.

  Η αναβάθμιση "ζεσταίνει" εκ νέου το επενδυτικό κλίμα απέναντι στα ελληνικά assets τα οποία έχουν ήδη επωφεληθεί το τελευταίο διάστημα από τις προοπτικές νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές αλλά και της επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο.

  Έτσι, οι αποδόσεις των ελληνικών 2ετών ομολόγων υποχωρούν κατά 6 μ.β σήμερα στο 1,32%, μία ανάσα από το ιστορικό χαμηλό του 1,305% που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009.

  Οι αποδόσεις στα 5ετή ελληνικά ομόλογα υποχωρούν επίσης κατά 3 μ.β στο 2,81%, ενώ οι αποδόσεις στα 10ετή αυξάνονται ελαφρώς στο 3,853% με άνοδο 1,6% από τα επίπεδα της Παρασκευής.

  "Σίγουρα, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο το τελευταίο διάστημα και οι κίνδυνοι είναι πολύ χαμηλότεροι", σημειώνει η Jennifer McKeown, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics. "Δεδομένου του πόσο έχει μειωθεί το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας έχει νόημα".

  Σύμφωνα με την  BlueBay Asset Management ακόμα και αν η ΕΚΤ σταματήσει την επέκταση του ισολογισμού της τον Σεπτέμβριο του 2018, οι αγορές QE ως μέρος της επανεπένδυσης τίτλων είναι πιθανό να συνεχιστούν για αρκετό διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την άποψη του fund, τα ελληνικά ομόλογα ενδέχεται να είναι επιλέξιμα για αγορές από την ΕΚΤ αργότερα εντός του έτους - ακόμη και αν η χώρα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα του ESM.

  Όπως τονίζει η BlueBay δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ελλάδα ως αγορά παραμένει ελκυστική, με τα 5ετή ελληνικά ομόλογα των οποίων το spread διαμορφώνεται στις 300 μ.β. έναντι των γερμανικών,  να αποτελούν επενδυτική ευκαιρία όταν τα αντίστοιχα πορτογαλικά έχουν συρρικνωθεί τώρα στις 55μ.β.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ