Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιαν-2018 13:16

  Ποιο fund "βλέπει" πιθανό ριμπάουντ του Χ.Α. κατά 50% στις 1.300 μονάδες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα μπαίνει όλο και πιο έντονα στο ραντάρ των funds, τα οποία βλέπουν ευκαιρίες στα ελληνικά assets, με το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης, τη νέα έξοδο στις αγορές και τις πιθανές περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους οίκους, να στρώνουν ένα πολύ θετικό έδαφος για αποδόσεις.

  Έτσι, η Lyxor Asset Managment, του Ομίλου της Societe Generale, τονίζει σε νέο της report πως μετά το ράλι στα ελληνικά ομόλογα, ήρθε η σειρά των ελληνικών μετοχών να υπεραποδώσουν, "βλέποντας" πιθανότητα εκτόξευσης του γενικού δείκτη του Χ.Α κατά 50% και στα επίπεδα του 2014, δηλαδή κοντά στις 1300 μονάδες.

  Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας που λήγει στις 20 Αυγούστου υποδηλώνει τα εξής βήματα για τη χώρα, όπως σημειώνει το fund: (1) εκδόσεις ομολόγων πριν από αυτή την ημερομηνία, (2) ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αν χρειαστεί, και (3) διαπραγματεύσεις για το χρέος. Πριν από το τέλος του προγράμματος διάσωσης, όπως σημειώνει, η Ελλάδα πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές και οι αρχές της ευρωζώνης θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα με επιτυχία αν (και μόνο αν) η Ελλάδα μπορεί να αυτοχρηματοδηθεί αφού η πρόσβαση στην αγορά είναι και η αιτία και η συνέπεια του προγράμματος.

  φφ

  Η πολύ ελαφριά ατζέντα αποπληρωμής χρεών της Ελλάδας δίνει την ευκαιρία στη χώρα να προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων σε ήρεμο κλίμα αφού οι υποχρεώσεις για φέτος φτάνουν τα € 3,7 δισ. (και € 12 δισ. το 2019), σημειώνει το fund.

  Το ΥΠΟΙΚ φαίνεται πολύ πιθανό να επωφεληθεί από αυτό ήδη από τον Φεβρουάριο και να βγει στις αγορές με νέο ομόλογο ακολουθώντας τα βήματα των ελληνικών τραπεζών που εξέδωσαν καλυμμένα ομόλογα το 2017.

  Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ωστόσο πρέπει να αντιμετωπιστούν, ενώ τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχουν ήδη προβλεφθεί, σημειώνει η Lyxor τονίζοντας πως  βασικό μέτρο της επιτυχίας του πακέτου διάσωσης θα είναι η σωστή λειτουργία του εγχώριου τραπεζικού τομέα.

  γγ

  Όπως σημειώνεται, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή έχει εργαστεί στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία και η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η επόμενη, την στιγμή μάλιστα που ήδη υπάρχουν 25 δισ. ευρώ στο πακέτο του τρίτου προγράμματος τα οποία προορίζονται για σκοπούς ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (ή εξυγίανσης).

  Σύμφωνα με το fund, οι τεράστιες δημοσιονομικές προσπάθειες και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ανοίξουν την πόρτα για τη μείωση των δανείων της ΕΕ. Από την κρίση του 2010 και μετά από τρία πακέτα διάσωσης, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί: το 2016 σημειώθηκε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 3,7% και το 2017 έφτασε το 2%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα έτη 2018 και 2019 θα παραμείνουν πάνω από το 3,5% που είναι ο στόχος που συνιστά το ΔΝΤ.

  Επιπλέον, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει εφαρμόσει, από το 2015, τις μεταρρυθμίσεις που ζήτησε η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης σειράς μέτρων που εγκρίθηκαν αυτόν τον Ιανουάριο.

  Σε αυτό το πλαίσιο, η Lyxor θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές αρχές πρέπει να ανοίξουν το χρονοδιάγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους, πιθανότατα πριν από τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στις 29 Ιουνίου. Με τον νέο Γάλλο Πρόεδρο να υπογραμμίζει την ανάγκη βιωσιμότητας της Ελλάδας (και της ευρωζώνης) και με μια κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας να σχηματίζεται σύντομα, οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν πολύ καλές πιθανότητες επιτυχίας.

  Ελληνικές μετοχές ή ελληνικά ομόλογα;

  Τα spreads των ελληνικών ομολόγων έχουν ήδη μειωθεί στα επίπεδα προ-κρίσης και αν και μπορεί να υπάρξει περαιτέρω πτώση, το πιο πιθανόν είναι να είναι ομοιόμορφη σε όλα τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, ενώ η αγορά των ομολόγων θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις του τέλους του QE της ΕΚΤ.

  Από την άλλη μεριά, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει υποαποδώσει του πανευρωπαϊκού δείκτη EuroStoxx300 κατά 80% από την έναρξη της κρίσης της ευρωζώνης και οι ελληνικές μετοχές "χρωστούν" ριμπάουντ.

  Όπως τονίζει η Lyxor, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει ανακάμψει από την κρίση της ευρωζώνης - της οποίας η Ελλάδα ήταν φυσικά η βασική "σκανδάλη". Η κερδοφορία των ελληνικών εταιρειών παραμένει "χλιαρή" καθώς η ανάπτυξη είναι ακόμη χαμηλή, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανάγνωση των δεικτών αποτίμησης.

  Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Lyxor, o Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου  είναι σε discount της τάξης του 80% σε σχέση με την ευρωζώνη.

  Επιπλέον, το Χ.Α μετά την κρίση έχει διαφοροποιηθεί ως προς τη στάθμιση και αρκετές ελληνικές εταιρείες αναμένεται να ιδιωτικοποιηθούν. 

  Τα ελληνικά assets μπορούν να υπεραποδώσουν φέτος – Προτιμούμε τις μετοχές

  Όπως καταλήγει το fund, η Ελλάδα οδεύει στο τέλος του τρίτου προγράμματος και αν και η οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι υποτονική, η παγκόσμια και περιφερειακή ανάκαμψη θα βοηθήσουν. Με τις μεταρρυθμίσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη, οι επίσημοι πιστωτές της ΕΕ είναι πιθανό να διευκολύνουν την Ελλάδα στην έξοδο από το μνημόνιο, διασφαλίζοντας ότι ο εγχώριος τραπεζικός τομέας είναι βιώσιμος και θα είναι ανοικτοί στην περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

  Αυτές οι προοπτικές, μαζί με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2018, είναι θετικές για τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, το ράλι που έχουν καταγράψει έχει ήδη "προχωρήσει" αρκετά κι έτσι οι ελληνικές μετοχές είναι αυτές που έχουν σειρά να υπεραποδώσουν.

  Όπως τονίζει η Lyxor, η ανάκαμψη του Χ.Α στα υψηλά του 2014 θα προσφέρει αποδόσεις της τάξης του 50% από τα σημερινά επίπεδα (από τις 850 μονάδες στις 1300 μονάδες περίπου).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων