Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιαν-2018 11:05

  BlueBay Asset Management: Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  BlueBay Asset Management: Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης σε συνδυασμό με την πτώση των spreads στα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας και σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέσα στο 2018, σημειώνει η BlueBay Asset Management σε νέο της note.

  Σύμφωνα με το fund, το συνεχιζόμενα θετικό σκηνικό και οι αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης ωθούν τα spreads στην ευρωζώνη χαμηλότερα, με τις νέες εκδόσεις να αναμένεται να συναντήσουν μεγάλη ζήτηση από τους επενδυτές.

  Στην ευρωζώνη, υπάρχει όλο και μεγαλύτερη αίσθηση ότι ο Mario Draghi μπορεί να αρχίσει να προετοιμάζει την αγορά για την έξοδο από την τρέχουσα χαλαρή νομισματική πολιτική κατά την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, αλλά η επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ μέσω του QE προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και τα επιτόκια πιθανότατα να αυξηθούν σε 12 μήνες από σήμερα, όπως επισημαίνει ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων στην BlueBay Asset Management. Έτσι, το περιβάλλον παραμένει θετικό και επιπλέον έχει βοηθηθεί από τη μείωση του πολιτικού κινδύνου στην περιοχή.

  Όπως τονίζει, τα spreads της ευρωζώνης συνέχισαν να κινούνται πτωτικά με τις νέες εκδόσεις να βλέπουν μεγάλη ζήτηση από τους επενδυτές. Τα spreads στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, βρίσκονται πλέον στα πιο χαμηλά επίπεδα από την έναρξη της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, καθώς η ισχυρή κυκλική ανάπτυξη και οι συντηρητικές δημοσιονομικές πολιτικές οδηγούν σε μείωση τους δείκτες χρέους προς ΑΕΠ και σε βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών. Έτσι, οι περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών της περιοχής είναι, σύμφωνα με τον Mark Dowding, πολύ πιθανές τους επόμενους μήνες.

  Με την Ελλάδα να ολοκληρώνει την γ' αξιολόγηση του προγράμματος και με τα μακροπρόθεσμα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου να βλέπουν τις αποδόσεις τους  250 μονάδες βάσης χαμηλότερα μέσα σε ένα τρίμηνο, η αξιολόγηση "ΒΒ" για την Ελλάδα αναμένεται να επιτευχθεί σχετικά σύντομα. Βλέποντας πώς ο οίκος αξιολόγησης DBRS έκανε αίσθηση στην αγορά διατηρώντας την Πορτογαλία στο BBB κατά τη διάρκεια της κρίσης και όταν τα πορτογαλικά spreads κινούνταν στα επίπεδα που κινούνται σήμερα τα ελληνικά, είναι πολύ πιθανό να δούμε σύντομα τη χώρα στο επίπεδο του "Β" ειδικά εάν υπάρχει πρόοδος στην περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

  Σύμφωνα με την  BlueBay Asset Management ακόμα και αν η ΕΚΤ σταματήσει την επέκταση του ισολογισμού της τον Σεπτέμβριο του 2018, οι αγορές QE ως μέρος της επανεπένδυσης τίτλων είναι πιθανό να συνεχιστούν για αρκετό διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την άποψη του fund, τα ελληνικά ομόλογα ενδέχεται να είναι επιλέξιμα για αγορές από την ΕΚΤ αργότερα εντός του έτους - ακόμη και αν η χώρα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα του ESM.

  Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η BlueBay τονίζει ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ελλάδα ως αγορά παραμένει ελκυστική, με τα 5ετή ελληνικά ομόλογα των οποίων το spread διαμορφώνεται στις 300 μ.β. έναντι των γερμανικών,  να αποτελούν επενδυτική ευκαιρία όταν τα αντίστοιχα πορτογαλικά έχουν συρρικνωθεί τώρα στις 55μ.β.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ