Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιαν-2018 13:01

  "Κρατούν" τα χαμηλά 12ετίας τα ομόλογα, με το βλέμμα σε S&P, Eurogroup, 7ετές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Κρατούν" τα χαμηλά 12ετίας τα ομόλογα, με το βλέμμα σε S&P, Eurogroup, 7ετές

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σταθεροποιητικά και στα χαμηλά 12ετίας κινούνται οι αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στα τρία "ορόσημα" του αμέσως επομένου διαστήματος, την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομία από την S&P, το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και την αναμενόμενη ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης καθώς και την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με 7ετή ομόλογα, αμέσως μετά τις παραπάνω εξελίξεις.

  Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής τις τελευταίες ημέρες μετά το εντυπωσιακό ράλι που κατέγραψαν οι ελληνικοί τίτλοι μετά την ολοκλήρωση του swap και την διαπραγμάτευση των νέων 5 ομολόγων η οποία ενίσχυσε την ρευστότητα της αγοράς και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των real money investors, καθώς στις επόμενες ημέρες αναμένονται πολλές σημαντικές εξελίξεις για την Ελλάδα, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το κλίμα γύρω από τα ελληνικά assets αν και όχι με την ταχύτητα που βελτιώθηκε τον τελευταίο ενάμισι περίπου μήνα, αφού τα θετικά έχουν ήδη λίγο-πολύ αποτιμηθεί.

  Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 3,766% με πτώση 0,32% από τα χθεσινά επίπεδα, κινούμενη στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2006, όταν μόλις πριν ακριβώς έναν χρόνο άγγιζε το 8%.

  Πιο έντονη είναι η βελτίωση στα 2ετή ελληνικά ομόλογα, όπου η απόδοσή τους συνεχίζει να εντυπωσιάζει και να διαμορφώνεται πλέον στο στο 1,418% με πτώση 2,3% από τα χθεσινά επίπεδα, φέρνοντάς την στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2009.

  Παράλληλα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου υποχωρεί η απόδοση των 5ετών ομολόγων. Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων μειώθηκαν σε χαμηλό 3,5 μηνών, στο 2,856%, υποχωρώντας 10 μονάδες βάσης στη διάρκεια της ημέρας.

  Σύμφωνα με την UBS ( η οποία έχει χαρακτηρίσει τα ελληνικά ομόλογα ως "κορυφαία επενδυτική ιδέα για το 2018") υπάρχει ακόμη πιθανότητα τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στο QE της ΕΚΤ, ωστόσο αυτό εξαρτάται από το αποτέλεσμα της ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) από το ΔΝΤ, η οποία εξαρτάται με την σειρά της από την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης. Ενα θετικό αποτέλεσμα, θα ωθήσει, σύμφωνα με την τράπεζα, τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων χαμηλότερα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων