Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιαν-2018 15:09

  UBS: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα για τις ελληνικές τράπεζες - φθηνές οι μετοχές τους

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  UBS: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα για τις ελληνικές τράπεζες - φθηνές οι μετοχές τους

  Της Ελευθερίας Κούρταλη


  Με σύσταση neutral αρχίζει η UBS την κάλυψη της Alpha Bank και της Eurobank, με τιμή-στόχο τα 2 ευρώ και τα 0,97 ευρώ αντίστοιχα και περιθώριο ανόδου 1% και 7%, τονίζοντας ότι ο κλάδος φαίνεται φθηνός καθώς διαπραγματεύεται με 0,3x σε όρους P / TNAV, ωστόσο το αυξημένο κόστος κινδύνου θα πρέπει να περιορίσει τους δείκτες RoTE (ενσώματων ιδίων κεφαλαίων) σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά τουλάχιστον μέχρι το 2019.

  Σύμφωνα με την UBS, οι μεσοπρόθεσμες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του IFRS9 και της αξιολόγησης από τον SSM, φαίνεται να είναι διαχειρίσιμες με τα τρέχοντα επίπεδα κεφαλαίων και τα εκτιμώμενα PPI για το 2018-2019, στο βασικό σενάριο της UBS.

  Το αποτέλεσμα των stress test είναι απρόβλεπτο, όπως σημειώνει και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αρνητικό σενάριο.

  Στο μακροπρόθεσμο διάστημα, οι προοπτικές εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αβέβαιες: ένα λογικό επίπεδο RoTE εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βιώσιμη μακροοικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα, καθώς και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

  Η διαδικασία απομόχλευσης θα αντισταuμίσει τυχόν οφέλη από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης στο άμεσο μέλλον, προσθέτει η UBS. Μετά από την αύξηση κατά 40 μ.β. τα τελευταία δύο χρόνια, η UBS αναμένει ότι ο δείκτης NIM θα εξισορροπηθεί, οδηγούμενος από τη σταθεροποίηση των επιτοκίων καταθέσεων, την πίεση στις αποδόσεις των assets και την μείωση του κόστους χρηματοδότησης, καθώς η ELA μειώνεται. Την ίδια στιγμή, τα δανειακά χαρτοφυλάκια θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται λόγω των συνεχιζόμενων μειώσεων των NPEs και του περιορισμένου ακαθάριστου νέου δανεισμού. Η UBS προβλέπει ότι τα επιτοκιακά έσοδα ( ΝΙΙ) θα είναι ελαφρώς χαμηλότερα το 2018-2019 παρά τα οφέλη της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης από την αποσύνδεση από τον ELA.

  Όπως σημειώνει η UBS, τα προ προβλέψεων έσοδα είναι κρίσιμα για την αντιστάθμιση των αυξημένων προβλέψεων για ζημίες από δάνεια (LLP). Με χαμηλότερο επιτοκιακά έσοδα και αφαιρώντας τα one-off κέρδη αλλά αυξάνοντας τις προμήθειες, η UBS αναμένει μείωση των εσόδων. Με την αναδιάρθρωση των δικτύων υποκαταστημάτων και τα σχέδια εθελουσίας εξόδου, οι λειτουργικές δαπάνες θα συνεχίσουν να μειώνονται, αλλά όχι αρκετά ώστε να αντισταθμίσουν τα χαμηλότερα έσοδα. Η UBS προβλέπει μείωση των εσόδων προ προβλέψεων το 2018 και σταθεροποίηση το 2019. Με βάση τους στόχους για μείωση των NPEs το 2018-2019, τα έσοδα προ προβλέψεων θα είναι κρίσιμα και σε ένα αρνητικό σενάριο, δεν θα αρκούν για να αντισταθμίσουν τις αυξημένες προβλέψεις για επισφάλειες (LLPs).

  Σε ότι αφορά τις αποτιμήσεις, με τον P/TNAV μόλις στο 0,3 και τον RoΤEs σε χαμηλά επίπεδα το 2019 (και χαμηλής μονοψήφιας απόδοσης για το 2018) και τους δείκτες NPEs να υπερβαίνουν το 35% , οι μετοχές του κλάδου εμφανίζονται δίκαια αποτιμημένες δεδομένης της αβεβαιότητας.

  Η αγορά αποτιμά ότι είτε (1) η χαμηλή κερδοφορία είναι μόνιμη και αναμένεται να διατηρηθεί έτσι στον ορατό επενδυτικό ορίζοντα ή (2) το αποτέλεσμα των stress test του 2018 τον Μάιο, της εφαρμογής του IFRS9, των προτάσεων της ΕΚΤ και της Κομισιόν για τα NPLs, η διαχείριση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) και οι πιθναές αυξημένες απαιτήσεις του SSM, θα οδηγήσουν σε αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον κλάδο. Η UBS πάντως τονίζει ότι στις προβλέψεις της δεν βλέπει αυξήσεις κεφαλαίων.

  Κρίσιμα ερωτήματα

  Μπορούν οι τράπεζες να μειώσουν το κόστος χρηματοδότησής τους όπως το 2016-2017 και να αυξήσουν τα έσοδα από τόκους (NII);

  Ναι και Όχι. Το 2018, η ακριβή (και μη ελκυστική) χρηματοδότηση μέσω ELA θα συνεχίσει να μειώνεται για τον κλάδο, με οφέλη για το κόστος χρηματοδότησης. Ωστόσο, αυτό φαίνεται να είναι το μόνο που θα επηρεάσει τα NII. Η μετατόπιση του μείγματος από τις καταθέσεις προθεσμίας σε όψεως έχει ήδη γίνει σε μεγάλο βαθμό και τα επιτόκια στις νέες και τις παλιές καταθέσεις έχουν σταθεροποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι μετά από την αύξηση των 40 μ.β τα τελευταία δύο χρόνια, το καθαρό περιθώριο επιτοκίου πρέπει να σταθεροποιηθεί. Την ίδια στιγμή, το χαρτοφυλάκιο δανεισμού θα συνεχίσει να μειώνεται ως αποτέλεσμα της τρέχουσας μείωσης των NPΕs και του πολύ περιορισμένου ακαθάριστου δανεισμού, οδηγώντας στη συνολική μείωση του ΝΙΙ.


  Διαθέτουν οι τράπεζες αρκετά κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τη μείωση των NPEs;

  Εξαρτάται από το αποτέλεσμα πολλών γεγονότων το 2018: τα stress tests, την εφαρμογή του IFRS9, την οριστικοποίηση των προτάσεων NPL της ΕΚΤ και της Κομισιόν για τα NPLs ( αναμένονται στο πρώτο τρίμηνο του 2018) και την αξιολόγηση του SSM για τις προσπάθειες μείωσης των NPEs. Στο βασικό σενάριο της UBS, υπολογίζει ότι τα σημερινά κεφάλαια είναι επαρκή για να καλύψουν τους στόχους μείωσης των NPEs μέχρι το 2019, αλλά απροσδόκητες αρνητικές επιπτώσεις ή η μεταβολή της πολιτικής για τα NPLs σε επίπεδο εποπτείας θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειμμα κεφαλαίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων