Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιαν-2018 11:42

  Αναλυτές: Μονόδρομος το ράλι του ευρώ, πιθανό το 1,30 έναντι του δολαρίου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου ήταν αδιαμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα trades του 2017  και αυτό παρόλο που το αμερικάνικο νόμισμα είχε πολλούς... άσους στο μανίκι, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση η οποία είδε σημαντική πρόοδο καθώς και η αλλαγή πολιτικής της Fed η οποία μπήκε στον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, την στιγμή που η ανάπτυξη στην οικονομία των ΗΠΑ παρέμεινε ισχυρή. Αυτό το έτος ξεκίνησε το ίδιο εντυπωσιακά για το ευρώ και το ίδιο απογοητευτικά για το δολάριο όπως και το β' εξάμηνο του περασμένου έτους, με τους αναλυτές να βλέπουν άλλο ένα δυναμικό ράλι του ενιαίου νομίσματος το οποίο ήδη διαπραγματεύεται σε υψηλά τριών ετών.

  Σύμφωνα με την Barclays, οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν bearish για το δολάριο καθώς υπάρχει και πάλι το ενδεχόμενο διακοπής των λειτουργιών της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Αυτές οι ανησυχίες σε συνδυασμό με την ομαλοποίηση της νομισματικής πολίτικης ανά τον κόσμο, οδηγούν σε ένα πιο αδύναμο δολάριο.

  "Η προθεσμία "παγώματος" της κυβέρνησης στις 19 Ιανουαρίου πλησιάζει και οι διαπραγματεύσεις γύρω από τον προϋπολογισμό, την μετανάστευση και το τείχος στα σύνορα, θα βρεθούν και πάλι στο επίκεντρο. Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα bearish στο δολάριο καθώς το κυκλικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ εκμηδενίζεται εν μέσω των προσδοκιών για την εξομάλυνση των νομισματικών πολιτικών στις βασικές οικονομίες ", τονίζει η Barclays.

  Όπως σημειώνει η Karen Jones, τεχνική αναλύτρια της Commerzbank, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου σύντομα θα τεστάρει το επίπεδο το 1,2432. Η στήριξη εντοπίζεται στο 1,2092 που είναι το υψηλό του Σεπτεμβρίου και στον κινούμενο μέσο όρο 20 ημερών στο 1,1998. Όπως πάντως υπογραμμίζει, ένα επίπεδο κάτω του 1,998 θα ενεργοποιήσει απώλειες .

  Από την πλευρά της, η Credit Agricole σημειώνει πως παραμένει long στο ευρώ λόγω της μείωσης των πολιτικών κινδύνων στην ευρωζώνη αλλά και της πολιτικής της ΕΚΤ. "Εξακολουθούμε να είμαστε bullish στο ευρώ τους ερχόμενους μήνες, επειδή αναμένουμε ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι στην ευρωζώνη θα αρχίσουν τελικά να υποχωρούν μετά τις εκλογές του Μαρτίου στην Ιταλία", τονίζει. "Επιπλέον, αναμένουμε από την ΕΚΤ να συνεχίσει να μειώνει τις αγορές assets και, τελικά, να σταματά την επέκταση του ισολογισμού της", όπως προσθέτει.

  Με την άνοδο του ευρώ σε τριετή υψηλά έναντι του δολαρίου, η πολιτική της ΕΚΤ αναμένεται να οδηγήσει το ενιαίο νόμισμα σταδιακά στο 1,30, σύμφωνα με τον Viraj Patel, στρατηγικό αναλυτή συναλλαγματικών ισοτιμιών της ING.

  "Ενώ περιμέναμε σταθεροποίηση στην ισοτιμία ευρώ / δολαρίου γύρω στο επίπεδο του 1,20 κατά τους επόμενους μήνες - δεδομένης της έλλειψης προφανών καταλυτών - τα  πρακτικά της ΕΚΤ αλλάζουν τις προσδοκίες μας. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, αλλά και οι ιταλικές εκλογές, θα πρέπει να λειτουργήσουν ως περιοριστικοί παράγοντες για το ευρώ, παρόλο που σε ένα περιβάλλον αδύναμου δολαρίου δεν μπορεί να αποκλειστεί η περαιτέρω ανάκαμψη του ευρώ", σημειώνει η ING.

  Όπως σημειώνει, όλοι οι λόγοι που οδηγούν σε ένα ισχυρότερο ευρώ το 2018 παραμένουν ανέπαφοι: (1) ισχυρή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, (2) η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, (3) οι δομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και - το σημαντικότερο - (4) η γενική υποτίμηση των αγορών όσον αφορά το ρυθμό και την έκταση της εξομάλυνσης της πολιτικής της ΕΚΤ.

  "Όλα αυτά σημαίνουν ότι το ευρώ θα κινηθεί στο 1,30 έως το τέλος του 2018 - και το ερώτημα είναι το "πώς" και όχι το "αν" θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο", τονίζει η ING. Η πορεία της πολιτικής της ΕΚΤ είναι αυτή που θα οδηγήσει στη σταδιακή ανατίμηση του ευρώ. Οι εκτιμήσεις της ING δείχνουν ότι το "όριο του πόνου" της κεντρικής τράπεζας - που είναι το σημείο κατά το οποίο η ανατίμηση του νομίσματος αρχίζει να βαραίνει την πραγματική οικονομία - είναι μια απότομη κίνηση πάνω από το 1,25. Οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις θα επιδεινώνονταν επίσης  εάν υπήρξε μια γενική συρρίκνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών (δηλ. υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων και χαμηλότερες τιμές μετοχών).

  Με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να είναι πιθανό να είναι επιφυλακτικοί γι 'αυτό το λόγο, αναμένεται να δούμε μια αρκετά ουδέτερη ρητορική της ΕΚΤ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η σταδιακή εξομάλυνση των οικονομικών συνθηκών της ευρωζώνης είναι η βέλτιστη πολιτική, όπως προσθέτει η τράπεζα.

  Όπως τονίζει, η μείωση των βραχυπρόθεσμων πολιτικών κινδύνων και η ανθεκτική οικονομία της ευρωζώνης θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε ένα υψηλότερο ευρώ. "Αναμένουμε ότι οι  αγορές συναλλάγματος θα αποτιμήσουν τα επόμενα βήματα πολιτικής της ΕΚΤ αυτό το καλοκαίρι (το αποκαλούμε Sintra Μέρος ΙΙ) - και θα δούμε τις συναλλαγές στο ευρώ/δολάριο να κινούνται στο 1,25.

  Οι πολιτικοί κίνδυνοι της ευρωζώνης και η βραδύτερη οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση αποτέλεσαν δύο παράγοντες πίσω από την πτώση του ευρώ στο προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο καθώς οι δύο θα αντιστραφούν ριζικά το 2018 - υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να αρχίσουμε να βλέπουμε τους real money investors να προτιμούν πλέον του ευρώ ως ασφαλές νόμισμα επενδύσεων, καταλήγει η ING.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ