Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιαν-2018 17:42

  Πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, χαμηλά και ο τζίρος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   
  Ήπια πτωτικά έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, διορθώνοντας ελαφρώς μετά την "επίσκεψη" του γενικού δείκτη στις 850 μονάδες, αλλά συντηρώντας υπό έλεγχο τόσο τις πιέσεις των profit takers, όσο και τη συναλλακτική δραστηριότητα.
   
  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,40% στις 847,73 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 843,96 μονάδων (-0,84%) και 852,99 μον. (+0,22%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 25,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,6 εκατ. τεμάχια.
   
  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,63%, στις 2.174,33 μονάδες, ενώ στο +1,96% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.323,80 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,38% στις 959,24 μονάδες.
   
  Αφού ξεπέρασε την αρχική του νευρικότητα, το ΧΑ σταθεροποιήθηκε χαμηλότερα στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, "επιτρέποντας" στους profit takers να λάβουν μέρος των κερδών του προηγούμενου διαστήματος. Βέβαια, η εικόνα του ταμπλό σε αυτό το μέρος της συνεδρίασης, αν και ο γενικός δείκτης έφτασε έως και το -0,84%, παρέπεμψε περισσότερο σε μια μετριοπαθή στάση αναμονής, όπως μαρτυρά και ο τζίρος, και πολύ λίγο σε πιέσεις διόρθωσης των αποτιμήσεων.
   
  Άλλωστε σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες εισήλθαν στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για την εκκίνηση των stress tests τον Φεβρουάριο. Οι Έλληνες τραπεζίτες συναντήθηκαν στη Φρανκφούρτη με την επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, προκειμένου να λάβουν μία αίσθηση για τις παραμέτρους με τις οποίες θα διεξαχθούν τα τεστ αντοχής, αλλά και επισημάνσεις για τους κινδύνους που θα μπορούσαν να απειλήσουν την προσδοκώμενη θετική έκβαση της διαδικασίας.

  Στο πλαίσιο αυτό, κομβικό ζήτημα στη συνάντηση των τραπεζιτών με την επικεφαλής του SSM ήταν οι εξελίξεις στο μέτωπο των πλειστηριασμών και η στρατηγική της υλοποίησής τους. Ενώ σήμερα αναμένεται από τη Βουλή η ψήφιση του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης που περιλαμβάνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το ενδιαφέρον του SSM – και όχι υπό τον στενό ορίζοντα των stress tests – επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις των πλειστηριασμών για τις τράπεζες. Το ζητούμενο είναι οι τιμές ανάκτησης των ενεχύρων από τις τράπεζες, να είναι αντίστοιχες με αυτές στις οποίες αποτυπώνεται η αξία των ενεχύρων στα βιβλία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αποκλίσεις της τάξεως του 20% - 35% θεωρούνται από τον SSM επισφαλείς για το αποτέλεσμα των stress tests και θα εγείρουν την ανάγκη λήψης πρόσθετων προβλέψεων. Κάτι τέτοιο δεν είναι επιθυμητό, καθώς θα λειτουργήσει εις βάρος της κερδοφορίας των τραπεζών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ζημιών και ενεργοποίησης των διατάξεων για τον αναβαλλόμενο φόρο και την αναγκαστική συμμετοχή του Δημοσίου στις τράπεζες.

  Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, ο τραπεζικός κλάδος είναι δύσκολο να αποτιμηθεί με ακρίβεια και μάλιστα σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπως το Ελληνικό. Επίσης, πιστεύει πως μεγάλο ρόλο θα παίξουν και το τι θα κάνουν τα funds που έχουν πιάσει σημαντικές short θέσεις. Κλειδί ασφαλώς θα είναι ο τραπεζικός κλάδος το επόμενο διάστημα με το ερώτημα να πλανάται στο αν θα προχωρήσει σε αυξήσεις ΑΜΚ έτσι ώστε να είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει στα τεστ αντοχής του Μαΐου .
   
  Σε αυτή την περίπτωση τα ίδια τα funds πιθανόν να καλύψουν αναγκαστικά μέρος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για να κλείσουν τις ανοιχτές τους θέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση το πιο πιθανό είναι να δούμε σημαντικές διακυμάνσεις στην αγορά που φυσικά και δεν θα μπορούν να εξηγηθούν εύκολα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο η αγορά δεν κάνει δυσανάλογα μεγάλους όγκους δεν προβληματιζόμαστε σε μεγάλη εικόνα τουλάχιστον, αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης.
   
  Στο ταμπλό τώρα, η διόρθωση της Εθνικής και της Eurobank, οι οποίες έκλεισαν με πτώση 2,74% και 2,09% αντίστοιχα, άσκησε πιέσεις στον γενικό δείκτη, ενώ και το -1,31% της ΓΕΚ Τέρνα και το -1,17% της ΕΕΕ επηρέασαν αρνητικά το κλίμα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, ΔΕΗ, Σαράντης, Πειραιώς, Grivalia, Motor Oil και ΕΧΑΕ. 

  Στον αντίποδα, αν και κινήθηκαν αρνητικά στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, οι Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Folli Follie έκλεισαν με ήπια κέρδη, τα οποία δεν ξεπέρασαν το 0,9%. Χωρίς μεταβολή οι Aegean, Jumbo, ΟΤΕ και Βιοχαλκο. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων