Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιαν-2018 16:08

  Εκτόξευση του ευρώ μετά τα πρακτικά της ΕΚΤ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Εκτόξευση του ευρώ μετά τα πρακτικά της ΕΚΤ

  Το ευρώ σημειώνει άνοδο κατά σχεδόν ένα σεντ αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι θα μπορούσε να επανεξετάσει την επικοινωνιακή της στάση στις αρχές του 2018, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ετοιμάζονται να μειώσουν το τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

  Το ενιαίο νόμισμα ανέβηκε στα 1,20255 δολάρια μετά την ανακοίνωση των πρακτικών, ενώ διαπραγματευόταν στο 1,1937 έναντι του δολαρίου πριν από την δημοσίευσή τους,  σημειώνοντας κέρδη 0,6%. Έναντι της στερλίνας το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,7% χτυπώντας το υψηλό μίας εβδομάδας στις 89,11 πέννες.

  Μια αλλαγή στο μήνυμα πολιτικής της ΕΚΤ θα μεταφραστεί πιθανώς από τους επενδυτές ως ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να δώσει τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,55 τρισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τους αναλυτές.

  "Η ρητορική, που αφορά στις διάφορες διαστάσεις της νομισματικής πολιτικής και των εκτιμήσεων για το μέλλον, θα μπορούσε να επανεξεταστεί στις αρχές του επομένου έτους", ανέφεραν τα πρακτικά, αναφερόμενα στις αρχές του 2018.

  Οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί τελικά προς την σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής εν μέσω μιας ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης στην περιοχή βοήθησε το ευρώ να σημειώσει το 2017 τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις έναντι του δολαρίου από το 2003.

  Όπως σημειώνει ο Adam Cole, παγκόσμιος επικεφαλής της στρατηγικής της FX στην RBC Capital Markets, τα πρακτικά δείχνουν προς μια πιο σύντομη ημερομηνία του πότε η ΕΚΤ θα αρχίσει να συρρικνώνει το πρόγραμμα QE. "H στάση πολιτικής της ΕΚΤ είναι σαφώς εξαρτώμενη από τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν τα πράγματα τους επόμενους μήνες", προσθέτει.

  "Αυτό φαίνεται να συμβαδίζει με το γεγονός ότι η ΕΚΤ άρχισε να σηματοδοτεί την έξοδο από το QE αργότερα αυτό το έτος με τον ίδιο τρόπο που η Fed το έκανε έξι μήνες πριν τελειώσει τις αγορές assets", σημειωνει ο Mark Dowding της Bluebay.

  Ελευθερία Κούρταλη

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ