Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιαν-2018 12:18

  Goldman Sachs: Γιατί δεν θα έλθει φέτος η bear market στις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Goldman Sachs: Γιατί δεν θα έλθει φέτος η bear market στις αγορές

  Κάθετη ότι δεν θα υπάρξει bear market στις μετοχές το 2018 δηλώνει η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της. Όπως σημειώνει ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι καθώς αυτή που ζούμε είναι ήδη μια από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες bull markets στην ιστορία, παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε η Ευρώπη από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αλλά η... ηλικία από μόνη της είναι απίθανο να αποτελέσει την αιτία μιας ισχυρής διόρθωσης.

  Είναι αλήθεια ότι πολλοί από τους παράγοντες που τείνουν να εμφανίζονται όταν βρισκόμαστε κοντά στην κορυφή μιας αγοράς ταύρων είναι σε ισχύ. Η παγκόσμια δυναμική ανάπτυξης, και ειδικά στην Ευρώπη, βρίσκεται κοντά στα υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι υψηλές σύμφωνα με τις περισσότερες μετρήσεις, εκτός από το όταν συγκρίνονται με τα κρατικά ομόλογα. Στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε πλήρη απασχόληση (συχνά ένας κίνδυνος για τις μετοχές, καθώς συνδέεται με την άνοδο των μισθών και την πίεση των περιθωρίων).

  Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στο αυξημένο επίπεδο του δείκτη Bull / Bear. Αλλά, το πιο σημαντικό, άλλοι παράγοντες που είναι εμφανείς στην κορυφή μιας αγοράς ταύρων, αυτή τη στιγμή απουσιάζουν. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός τείνει να έχει αυξητικό ρυθμό και η καμπύλη αποδόσεων τείνει να είναι επίπεδη ή ανεστραμμένη. Η G.S αναμένει ότι η ευρωπαϊκή καμπύλη αποδόσεων θα γίνει πιο απότομη φέτος και ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα επιτόκια της ΕΚΤ μέχρι το β' εξάμηνο του 2019. Ο χαμηλός πληθωρισμός αναμένεται να συνεχιστεί και να συμβάλει στην επέκταση του οικονομικού κύκλου και του κύκλου κερδοφορίας. Οι κίνδυνοι διόρθωσης θα γίνουν ορατοί μόνο όταν οι αγορές θα αρχίσουν να επαναξιολογούν τις κινήσεις στα αμερικάνικα επιτόκια και τα risk premium των ομολόγων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει bear market (πτώση> 20%).

  Πάντως η G.S δεν αναμένει ότι η Ευρώπη θα υπεραποδόσει διεθνώς όπως συνέβη το μεγαλύτερο μέρος του 2017, ωστόσο εκτιμά ότι θα έχει αξιοπρεπείς αποδόσεις φέτος, με τον δείκτη STOXX Europe 600 να αγγίζει τις 420 μονάδες (συνολική απόδοση 11,1%) και τον EuroStoxx 50 τις 3950 μονάδες (+16,1%).

  Ο δείκτης S&P 500 είναι πιθανό να απολαύσει ένα ακόμη έτος καλής ανάπτυξης κερδών, χάρη εν μέρει στον πιθανό αντίκτυπο της φορολογικής μεταρρύθμισης. Οι ασιατικές αγορές επωφεληθούν από το σκηνικό της ισχυρής παγκόσμιας ανάπτυξης, τις πιο χαλαρές οικονομικές συνθήκες στην εγχώρια αγορά και την αύξηση της κερδοφορίας.

  Η Ευρώπη έχει πιθανώς λίγο περισσότερες πιθανότητες να υπεραποδόσει των ΗΠΑ, δεδομένου ότι δεν αναμένεται μία απότομη άνοδος του ευρώ από τα τρέχοντα επίπεδα κοντά στο 1,20 έναντι του δολαρίου και δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του αντίκτυπου των φορολογικών περικοπών έχει ήδη αποτιμηθεί στην αμερικανική αγορά, αντίθετα με τον αντίκτυπο ενός αυστηρότερου νομισματικού περιβάλλοντος. Επίσης, οι ευρωπαϊκές εταιρείες τείνουν να είναι πιο εκτεθειμένες στην παγκόσμια ανάπτυξη.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων